AKP analizi: İttifak bize kaybettirdi, diğer partilere yaradı

AKP analizi: İttifak bize kaybettirdi, diğer partilere yaradı

Seçimlerin ardından ‘kapsamlı bir durum raporu’ hazırlatan AKP, ittifakın kendilerine kaybettirdiğini, diğer partilerin işine yaradığı değerlendirmesini yaptı.

Seçimlerin ardından bir durum raporu hazırlayan AKP kurmayları, oy kaybında en önemli etken olarak ‘yanlış aday belirleme’yi ve ‘ittifak uygulamasından kaynaklı oy kayması’nı gösterdiler. AKP’nin 70 ilde oy kaybına uğradığı öğrenilirken, ilk analizlerde, 30’a yakın ilde adaylarla ilgili sıkıntı olduğu partinin söyleminin ‘kemik taban’ yüzde 30’a göre belirlenmesinin, farklı öncelikleri olan seçmeni uzaklaştırdığı yorumları yapıldı.

7.1 PUANLIK KAYIP

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, AKP’nin yaptığı ilk analizler ve bölgelerden gelen ilk raporlar, partinin 7.1 puan gerilemesi ve 22 milletvekili kaybetmesinin ana başlıklarını ortaya koydu. İlk saptamalara göre, 30 civarındaki ilde, milletvekili listeleri ile ilgili seçmen açısından sıkıntı oldu. Sürenin kısıtlı olması gerekçesiyle adaylarını her zamanki yöntemleri kullanarak tarayamadığı, mülakat yapılmadan hızlı karar verildiği ve kişisel referanslar dikkate alındığı bildirildi. Bu durumun, en az 30 ilde sıkıntı yarattığı kaydedilirken, 8 milletvekili adayının da haklarında ortaya çıkan iddialar nedeniyle istifalarla gündeme gelmesi, ikisinin de istifa etmesi gerekçe gösterildi.

SORUN YAŞANAN İLLER

1 Kasım 2015 seçimine kıyasla oy kaybının yüzde 10’un üzerinde olduğu ve büyük bölümünde adaylarla ilgili sorun yaşanan iller, Kırıkkale, Bayburt, Aksaray, Kayseri, Kilis, Konya, Düzce, Ordu, Adıyaman, Sivas, Malatya, Niğde, Erzurum, Kahramanmaraş, Kütahya, Erzincan, Elazığ, Samsun, Şanlıurfa, Yozgat, Gümüşhane, Iğdır, Hatay, Karaman, Osmaniye, Rize, Bolu, Trabzon ve Gaziantep olarak sıralandı.

ONLARA GÖRE POLİTİKA BELİRLENEN 'KEMİK TABAN'

AKP’nin yüzde 30’luk bir kemik oyu bulunduğu, seçim kampanyasında söylem ve dilin bu kemik kitlenin hoşuna gidecek şekilde belirlendiği, partinin icraatlarına ve Türkiye’nin geleceğine yönelik ekonomik vaatlerine göre tercih kullanan seçmene dönük olarak ise yeterli söylem geliştirilemediği ifade edildi. 

ANALİZ: İTTİFAK AKP’YE KAYBETTİRDİ, DİĞER PARTİLERE YARADI

Genel merkeze ulaştırılan raporlarda, seçmenin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanında durduğu, parti konusunda ise farklı bir tutum sergileyerek ‘düşüncelerinin dikkate alınması’ mesajı verdiği yorumları yapıldı. Analizlerde şu değerlendirmeler dile getirildi: “Milletvekilliği seçiminde ittifak yasası AK Parti’ye kaybettiren, diğer partilere vekil kazandıran bir işlev gördü. 1 Kasım 2015 ve 24 Haziran 2018 Milletvekili Seçimi oranları kıyaslandığında, AK Parti’nin 11 ilde oylarını arttırdığı, 70 ilde ise oylarda düşüş olduğu ortaya çıkıyor. AK Parti, Kürt seçmen oylarında ciddi kayıplar yaşamadı. Diyarbakır, Muş, Hakkâri ve Şırnak’ta milletvekili sayısını da arttırdı. Bölgedeki Kürtler HDP’yi baraj altında bıraktı. Ama büyükşehirlerde sol kesimlerin desteğini alan HDP barajı aştı.”