AKP aile hekimlerini de KHK mağduru yaptı

AKP aile hekimlerini de KHK mağduru yaptı

AKP iktidarının dönem dönem seçim malzemesi olarak da kullanıp 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' kapsamında başlattığı aile hekimliliği uygulaması, başladığı günden bu yana birçok sorunu da beraberinde getirdi. OHAL döneminde çıkarılan KHK’ye dayanılarak İstanbul'da 5 aile hekiminin sözleşmesi feshedildi.

Volkan Karadede - @VolkanKaradede

AKP 2017 sonunda başlattığı uygulamaya dayanarak memur olmayan aile hekimleri hakkında da hiçbir hukuki yönteme sığmayan soruşturma sonucu aile hekimlerinin sözleşmelerine son veriyor. Haklarında daha önce açılan soruşturma veya dava olmamasına rağmen, AKP tarafından ilan edilen Olağan Üstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan  Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) İstanbul’da 5 aile hekiminin sözleşmeleri hukuksuz bir şekilde iptal edildi.

Konuyla ilgili Türk Tabipler Birliği (TTB) Yürütme Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk aile hekimlerinin karşılaştıkları hukuksuz durumu İleri Haber’e değerlendirdi.

Öztürk konuyla ilgili şunları söyledi:

'UYGULAMANIN YAYGINLAŞTIRILMA İHTİMALİ VAR'

“Ulaşabildiğimiz rakamlar İstanbul’da 5 aile hekiminin sözleşmesinin iptal edildiği yönünde; fakat bu sayı sadece bizim ulaşabildiğimiz rakam, bu sayıların çok fazla olma ihtimali var. İkinci olarak bu durumun sadece İstanbul ile sınırlı olmama ihtimali var, uygulamaya baktığımızda başka illerde de yapılabilecek bir uygulama; çünkü bu arkadaşlarımız devlet memuru değilken  aile hekimliliğine geçen hekimler, yani sözleşmeli olarak çalışan,memur olmayan  arkadaşlarımız. Bu arkadaşlarımız görevlerine başlarken herhangi bir güvenlik soruşturmasından geçirilmediler, şimdi ise 2017 sonunda yapılan bir düzenlemeye  dayanarak güvenlik soruşturması yapıyorlar. Zaten haksız hukuksuz yapıan bu soruşturma -İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan bir araştırma- sonucu beş arkadaşımız memur olmamalarına rağmen sözleşmeleri hukuksuz bir şekilde iptal edildi.

'GÜVENLİK SORUŞTURMASI TERÖRÜ DEVAM EDİYOR'

Bu şekilde çalışan, tüm Türkiye’de yüzlerce, binlerce aile hekimi var ve uygulama muhtemelen İstanbul’da üç beş kişiyle sınırlı kalmayacaktır. Güvenlik soruşturmasının kendisi zaten hukuksuz bir uygulama, arkadaşlarımıza yapılan soruşturmayı kim yaptı, neye dayanarak yaptı, hangi bilgi var burada, bunlarla ilgili hiçbir şey söylenmiyor, yine tekrarlamak gerekiyor bu arkadaşlarımız kamu çalışanı değil, bu da hukuksuzluğun ayrı bir boyutu. Görünen o ki güvenlik soruşturması terörünü devam etirme hamlesiyle insanların görevine son veriliyor.

'YAPILAN SADECE AKP’NİN HUKUKSUZLUĞUDUR'

Güvenlik soruşturmalarının Türkiye’deki uygulanış biçimleri birçok hukuksuzluk içeriyor. Arkadaşlarımız açısından ortada ne bir mahkeme kararı var ne de kamu hizmetlerinden men edilebilecek bir suç unsuru var. Yapılan sadece uygun görmedim denilerek, AKP’nin haksız  hukuksuz uygulamalarından biri."

DAHA FAZLA