AKP 440 Önergeden Yalnızca 5’ine Yanıt Verdi

AKP 440 Önergeden Yalnızca 5’ine Yanıt Verdi

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin hayata geçmesiyle birlikte Meclis’in denetim yetkisi kısıtlandı. Vekillerin elinde kalan tek denetim aracı olan yazılı soru önergelerine de yanıt verilmiyor. AKP hükümetinin yanıt vermediği önergeler arasında çocuk gebelikleri, şeker fabrikalarının satışı, elektrik zammı ve Çorlu’daki tren kazası var.

24 Haziran seçimleri sonrası AKP ve MHP ortaklığında hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Sistemi hayata geçti ve yeni bakanlar atandı. Yeni oluşan parlamentoda da milletvekilleri yaklaşık 2 ay içinde bakanların cevaplandırılması istemiyle, toplam 440 soru önergesi verdi. Ancak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile 15 bakan, bu önergelerin hiçbirini cevaplamadı.

SADECE ULAŞTIRMA YANIT VERDİ

24 Haziran’dan önce ‘daha güçlü ve etkin bir Meclis’ yalanı ile propaganda yapılırken, araştırılması istenen konulara ilişkin verilen soru önergelerine sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan yanıt verdi. O da; 39 önergeden yalnızca 5'iydi. Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre Bakan Turan taşeron şoförlerin durumu, bakanlığından ihraç edilen personelin sayısı, minibüsçülere verilen belge ile Niğde'de yapılacak havaalanı ve organize sanayi bölgesinin durumu hakkında sorulan soruları yanıtladı.

7 Temmuz'da yemin ederek göreve başlayan vekillerin verdiği ve iç tüzük gereği 15 gün içinde cevaplandırılması gereken 435 önerge ise bu süre aşılmasına rağmen, cevaplandırılmayı bekliyor.

Ancak daha güçlü ve etkin bir TBMM söylemi havada kaldı. Yeni sistemde sözlü soru önergelerinin kaldırılmasıyla muhalefetin yalnızca yazılı soru önergeleri aracılığıyla soru yöneltebilmesi mümkün kılındı.

16 BAKAN VE YARDIMCIYA 400'DEN FAZLA SORU

Yeni milletvekillerinin 7 Temmuz'da yemin ederek göreve başlamalarının ardından muhalefet partilerine mensup milletvekilleri, cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın atadığı 16 bakan ve bir cumhurbaşkanı yardımcısına 440 soru önergesi verdi.

Yeni sistemle Meclis’in Bakanlar Kurulu üzerindeki denetleme yetkisi kaldırılırken, milletvekillerinin Meclis'in gensoru yetkisi de ortadan kalktı. TBMM'nin sözlü soru sorma yetkisi kaldırılırken, yazılı soru da sadece cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yöneltilebiliyor. Cumhurbaşkanına ise yazılı ya da sözlü soru sorulamıyor. Gensoru ile hükümet ve bakan düşürme usulü yeni sistemde artık yok. Meclis cumhurbaşkanını düşürebilmek için ancak seçime gitme kararı alabiliyor.

ACİL SORULAR ‘İŞLEMDE' BEKLİYOR

Verilen soru önergelerinden ‘acil’ koduyla yanıt bekleyenler şöyle

TREN KAZASI: Çorlu'da 24 kişinin öldüğü tren kazasıyla ilgili CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan'ın cevaplaması için soru önergesi verdi. 13 Temmuz'da verilen önergeye 1.5 ayda hâlâ cevap gelmedi. Aynı konuda İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da  önerge sundu.

ÇOCUK GEBELİKLER: CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP İstanbul milletvekilleri Ali Şeker ve Özgür Karabat, 18 yaş altı çocuk gebelikleri için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya 3 ayrı önerge ile sordular. Üç vekilin önergesi de ‘işlemde' bekliyor.

MÜLAKAT SKANDALI: Sözleşmeli öğretmen atamalarında yaşanan büyük sorunlar ve yüksek puanlı adayların elenmesi durumu 3 ayrı vekil tarafından soru önergesi yapıldı. CHP'li milletvekilleri Utku Çakırözer, Müzeyyen Şevkin ve İsmail Ünver, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a 18-19 ve 20 Temmuz'da farklı soru önergesi yönelttiler.

BANKA BORÇLARI: Yurtdışından ithal edilen et, karkas et miktarı ve ithal tohum konularında CHP Niğde Milletvekili Fethi Gürer, tam 9 ayrı soru önergesi verdi. Gürer'in önergelerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'den cevap bekleniyor. Gürer, ‘Bankalara borcu olan vatandaş sayısı nedir? Kara listede olan kaç kişi var” diye de sordu.

2 YILDAKİ İHRAÇLAR: CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, tüm bakanlara ayrı ayrı 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra ihraç edilen, açığa alınan ve göreve iade edilen personel sayılarını sordu. Özer'in önergelerinin hiçbirine daha cevap gelmedi.

ŞEKER FABRİKASI: HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Sanayi Bakanı Mustafa Varank'a “Ağrı'daki şeker fabrikasının 32 dönümlük arazisi Adalet Bakanlığı'na niye devredildi” sorusunu yöneltti.

ELEKTRİK ZAMMI: MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Enerji Bakanı'na “Şirketlere destek olmak için elektrik dağıtım bedeline zam yapıldığı doğru mudur?” diye sordu.