Akkuyu'daki nükleer santral ciddi risk taşıyor: 'Olup bitenlerin sorumlusu hükümet'

Akkuyu'daki nükleer santral ciddi risk taşıyor: 'Olup bitenlerin sorumlusu hükümet'

Akkuyu'da yapımı devam eden nükleer santralde oluşan çatlağı incelemek için yapılan başvuruların reddedildiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Mersin Şube Başkanı, “Koskoca nükleer santral müteahhit kafasıyla yapılıyor. Hiçbir şekilde denetim yok. Tüm bu olup bitenlerin sorumlusu müteahhit kafasıyla hareket eden hükümettir” dedi.

Mersin'in Akkuyu ilçesinde yapımı devam eden nükleer santralde oluşan çatlağı incelemek için yapılan başvuruların reddedildiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Mersin Şube Başkanı Erkan Demir, "Tehlike ölümcül, santral durdurulmalı" dedi.

Akkuyu’da nükleer santralin yapımı sürüyor. Santralde şimdiye kadar iki defa çatlak oluştuğunu ve bunu ilerleyen yıllar için “büyük felaket” olarak değerlendiren Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası’na (TMMOB) bağlı Jeoloji Mühendisleri Mersin Şube Başkanı ve Nükleer Karşıtı Platform (NKP) aktivisti Erkan Demir, “Koskoca nükleer santral müteahhit kafasıyla yapılıyor. Hiçbir şekilde denetim yok. Tüm bu olup bitenlerin sorumlusu müteahhit kafasıyla hareket eden hükümettir” dedi.

'ÇOK GEÇ OLMADAN KAPATILMALI'

Dünyada nükleer santral gibi enerji elde etmek için kullanılan yöntemlerin artık kullanılmadığını, hatta bu yöntemle enerji elde eden ülkelerin artık santrallerini kapattıklarını kaydeden Demir, Türkiye’nin de yapımına başladığı inşaat halinde olan nükleer santralin de çok geç olmadan kapatılması gerektiğini söyledi.

CİDDİ RİSK TAŞIYOR

Santralin kapatılması için yıllarca yetkililere seslerini duyurmaya çalıştıklarını dile getiren Demir, bir jeoloji mühendisi olarak da yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali'nin yer olarak da uygun bir zeminde yapılmadığını vurguladı. Demir, yaklaşık 20 yıldır bölgenin zemin koşullarıyla ilgi de ciddi çalışmalar yaparak, raporlar sunduğunu ve bu raporları ÇED sürecinde mahkemeye de sunduklarını aktardı. Demir, “Mahkemede elimizdeki verilerle Akkuyu’da yapımı süren santralin zemininde ciddi riskler taşıdığını, uygun olmadığı gibi birçok bilimsel verileri bilirkişilerle sunmaya çalıştık. Ama resmen o süreçte atanmış hakimlerle, karar mekanizmalarıyla yargılama aşamasına gitmeden santralin yapım aşamasına gidildi. Tabi biz umutsuz değiliz” dedi.

İNCELEME TALEBİNE RET

Mezopotamya Ajansı'ndan Ergin Çağlar'ın haberine göre, son dönemlerde santralin yapım aşamasında bir çatlağın olduğu söylentilerinin de yaygınlaştığına ve böylece ilk nükleer santral kazasının yaşandığına dikkat çeken Demir, yaşanacak tehlikeyi şöyle dile getirdi: “Bu çatlak kazası iki defa tekrarlandı. Bu çatlak meselesine ilişkin bizim görüşme taleplerimiz oldu. TMMOB ve bağlı kurumlarla ve farklı birçok çevreyle alana girerek, inceleme talebimiz oldu, ama reddedildi. Konuyu Meclis’e de taşımıştık. Bu olayla korkunç bir denetimsizliğin olduğunu öğrendik. Koskoca büyük tehlikeler bulunduran nükleer santral yapımı bir müteahhit kafasıyla yapılıyor. Bu şantiye mühendislik değil müteahhit kafasıyla yapılmaya çalışılıyor. Hükümet müteahhit kafasıyla işlediği için burayı da öyle yapmaya çalışıyor. Biz bu tür durumları 3. Havalimanı yapımı, tünel projeleri gibi birçok yol projelerinde de gördük. Bu ülkede enerji faaliyetleri, ulaşım faaliyetleri gibi birçok faaliyet enkaza çevrilmiş zaten. Yapılan her çalışma doğa katliamları gibi birçok olaya neden oldu. Görüyoruz ve yakından takip ediyoruz halen 3. Havalimanının zemininde çökmeler meydana geliyor. Burada yapılan santralle ilgili de sorunlar başlamış durumda.”

'ÖLDÜREN ZEHİR ORTAYA ÇIKAR'

Hiçbir şekilde bir denetimin olmadığının altını çizen Demir, ilerleyen yıllarda yüzde 100’lük bir sorunla karşı karşıya kalınacağına dikkat çekerek yetkililerin halkı bilgilendirmemesini eleştirdi. İlerleyen yıllarda olası bir sorunun da hem ülkeye hem de komşu ülkelere onarılamayacak bir zarar vereceğini, doğaya ve insana ciddi zararlar çıkaracağını ifade eden Demir, santralde oluşacak bir sorunda artık taşınan ve öldüren bir zehrin ortaya çıkacağını belirtti

NKP olarak toplumu bilgilendirme gibi zorunluluklarının olduğunu dile getiren Demir, her şeye rağmen santralin kapatılması için ellerinden geleni yapacaklarını ve bu konuda tüm toplumu bilgilendirip bir kamuoyunu harekete geçirerek, karşı durmaya devam edeceklerini söyledi. Demir, özellikle yerelde Mersin genelde de Türkiye’de bulunan gençlerin kendi yaşamlarına sahip çıkmaları için toplumsal muhalefet oluşturarak, santralin durdurulması için harekete geçmesini istedi.

DAHA FAZLA