Akkuyu’da 'yapılamayan' basın açıklamasına dava: NKP’den 17 kişi yargılanıyor

Akkuyu’da 'yapılamayan' basın açıklamasına dava: NKP’den 17 kişi yargılanıyor

Fukuşima felaketinin 10. yılında Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenlerinin, Akkuyu Nükleer Santrali önünde jandarma engeli nedeniyle yapamadıkları basın açıklaması için 17 kişiye dava açıldı. Kimlikleri fotoğraf ve video kaydından tespit edilen çevreciler “Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma” suçundan 28 Ekim’de Gülnar’da hakim karşısına çıkacak.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, Fukuşima'da meydana gelen nükleer felaketin onuncu yıl dönümünde Akkuyu Nükleer santralinin önünde yapmak istediği anma etkinliği jandarma engeline takılmıştı. 11 Mart’taki eylemde jandarmanın basın açıklamasına izin vermemesi üzerine NKP bileşenleri Büyükeceli Mahalle merkezinde sarı balonları gökyüzüne bırakarak projeye yönelik tepkilerini dile getirmişti. Eyleme HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu'da katılmıştı.

İLK DURUŞMA 28 EKİM’DE GÜLNAR’DA

Mersin Haberci Gazetesi’nden Hediye Eroğlu’nun haberine göre; eyleme katılan NKP üyelerinden 17’sinin kimliği jandarma ekiplerinin çektiği fotoğraflardan belirlendi. Kimlikleri tespit edilen NKP’nin o dönemdeki sözcüsü Aycan Özkan’ın da aralarında bulunduğu Çiğdem Serin, Elmas Kara, Eren Türker, Ful Uğurhan, Gülbahar Şofer, Halil Kara, İhsan Derinöz, Onur Abdullah Turgut, Sedat Başkavak, Turan Kanık, Uğur Tülay, Yenal Kanık, Yıldırım Akpınar, Yusuf Uçay, Menekşe Kızıldere ve Naci Sönmez hakkında Cumhuriyet Savcısı tarafından iddianame hazırlandı. Gülnar Asliye Ceza Mahkemesine sunulan iddianame 18 Haziran’da kabul edildi.

28 Ekim’de Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşmasında 17 çevreci Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu m.28/1, Türk Ceza Kanunu 53/1 maddesine göre Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma suçundan yargılanacak. İddianamede eyleme katılan ancak kimlikleri belirlenemeyen 12 kişi hakkında çalışmaların sürdüğü ifade edilirken HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun dosyasının ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Bürosuna gönderildiği kaydedildi.

EYLEME KATILANLAR TEK TEK NUMARALANDIRILMIŞ

İddianamede 11.03.2021 günü İlçemiz Büyükeceli Mahallesinde bulunan Akkuyu Nükleer Güç Santraline karşı Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri tarafından yaklaşık 20-30 kişilik grubun Nükleer Santrali girişi önünde izinsiz gösteri ve basın açıklaması yapıldığının Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarı üzerine soruşturma işlemlerine başlanıldığı kaydedildi.

İddianamede eyleme katılanların kimliklerinin Mersin Jandarma Istihbarat Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan istihbari çalışmalar sonunda tespit edildiği ifade edilirken eyleme katılanların tek tek numalarandırıldığı görüldü.

MİLLETVEKİLİ 8 İLE GÖSTERİLMİŞ

8 rakamı ile gösterilen HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu hakkında tefrik kararı verilerek soruşturma dosyası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Bürosuna gönderildiği ifade edildi.

12 KİŞİNİN KİMLİKLERİ BELİRLENEMEMİŞ

İddianamede verilen numaralardan kimlikleri tespit edilen 17 kişi hakkında dava açılırken 12 kişinin kimlik bilgilerinin tespit edilmeye çalışıldığı kaydedildi.

Öte yandan iddianamede toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının T.C. Devleti Anayasasının 34. Maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. Maddesi ile güvence altına alındığına ve bu hakkın izinsiz kullanılabileceğine vurgu yapılırken bu hakkın kullanılmasının 2911 sayılı yasa ile düzenleme altına alındığı, 2911 sayılı yasaya göre toplantı ve gösteri yürüyüşü izin alınmaksızın kullanılabileceği ancak toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı kullanılmadan önce düzenleme kurulu tarafından bildirim yapılması gerektiği, toplantı ve gösteri yürüyüşünün daha önce tespiti yapılmış mahallerde yapılabileceğinin düzenlendiği, olay tarihinde Gülnar Kaymakamlığınca verilmiş bir izin olmadığı kaydedilerek göstericilerin uyarılara rağmen dağılmadıkları belirtildi.

Çevrecilerin Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Düzenleme Yönetme Bunların Hareketlerine Katılma suçundan ayrı ayrı cezalandırılmaları ve işlemiş oldukları kasti suç nedeniyle TCK madde 53 gereğince ayrı ayrı belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmaları istendi.  

‘DOĞAYI YOK EDENLERE DEĞİL SAVUNANLARA DAVA AÇILDI’

Davanın ilk duruşması 28 Ekim’de Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Çevrecilerin davaya bizzat katılacak. Açılan davayı değerlendiren NKP’nin önceki dönem sözcüsü Aycan Özkan, “Biz basın açıklaması yapacaktık. Ama yapamadık. Trafiği filan kapatmamıştık ama dava açtılar. Yapamadığımız bir basın açıklaması için dava açıldı. Toprağımızı doğamızı yok edenlere karşı dava açacaklarına toprağı, doğayı savunanlara karşı dava açılmış. 28 Ekim’de Gülnar’da duruşmamız olacak. Duruşmaya katılacağız” dedi.     

DAHA FAZLA