Akkuyu yine işçi ölümleri ile mecliste

Akkuyu yine işçi ölümleri ile mecliste

Akkuyu NGS’de 10 günde 3 işçinin iş cinayetinden yaşamını yitirdiği iddialarını meclis gündemine taşıyan HDP’li Kurtulan, inşanın başladığı günden bugüne kadar tüüm tahribatların araştırılmasını istedi.

İleri Haber

Patlamalarla gündemden düşmeyen Nükleer Santrali (NGS), şimdide işçi ölümleri ve hak ihlalleri ile sık sık basında yer alıyor. 10 günde 3 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirirken, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, inşa aşamasında bile bu kadar çok sorun çıkaran nükleer santrali meclis gündemine taşıdı.

İnşa çalışmalarının başladığı günden beri işçi ölümleri yaşadığını vurgulayan Kurtulan, “Akkuyu Nükleer Santrali, santrale olan güvensizlik ve nükleer enerjinin yoğun çevresel tahribatlara sebep olabileceği nedeniyle, yapımına ilişkin kamuoyunun sürekli tepkisini çekerken, işçilerin can güvenliklerinin de tehlikede olduğu son günlerde çıkan haberlerle bir kez daha açığa çıkmıştır. Akkuyu Nükleer Güç Santralinde çalışan bir işçi nükleer santral inşaatında son 10 günde 3 işçinin yaşamını yitirdiğini iddia etmiştir. İddiaya göre 1 Kasım’da Rus bir çalışan nükleer santralde yüksekten düşerek, 10 Kasım’da da Emrah Ballı adlı çalışan elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmiştir. Ballı’nın ölümünden birkaç saat sonra bir işçinin daha yüksekten düşerek yaşamını yitirdiği iddia edilmiştir” sözlerine yer verdi.

‘İŞÇİLERDEN DAHİ ÖLÜMLER GİZLENİYOR’

İş güvenliğine önem verilmediği için işçi ölümleri yaşandığını iddia eden Kurtulan, “Emrah Ballı’nın da elektrik akımına kapılmasına sebep olan kaçak akım rölesinin takılmamış olduğu, ölümünün de tamamıyla ihmal sonucu olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca Akkuyu Nükleer Santral inşaatında yaşanan işçi ölümlerinin kamuoyuna açıklanmadığı, çalışan işçilerden dahi ölümlerin gizlendiği, ölen işçilerin ailelerinin basın ve kamuoyuna konuşmamaları yönünde baskı altına alındıkları, işçilerin ölüm sebeplerinin araştırılmadan apar topar defnedildikleri de vahim iddialar arasındadır” diye konuştu.

‘TÜM TAHRİBATLAR ARAŞTIRILSIN’

Kurtulan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kazalarla da sıklıkla gündeme gelen, kamuoyunun haklı gerekçelerle karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşası tüm itirazlara rağmen sürmekte, beraberinde getireceği uzun vadeli tahribat bir yana, santral sürekli işçi ölümleriyle de gündeme gelmektedir. Bu gerekçelerle Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yaşanan işçi ölümlerinin sayısının ve sebeplerinin araştırılması, santral inşa sahasının iş güvencesi bakımından durumunun incelenmesi, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin faaliyete geçmesi durumunda oluşabilecek kazaların boyutlarının değerlendirilmesi ve santralin inşaatının başladığı günden bu yana sebep olduğu tüm tahribatın araştırılması, santral inşasının kamuoyu çıkarı gözetilerek durdurulması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”

DAHA FAZLA