Akkuyu Nükleer Santrali’ni inşa eden firma gözünü Karadeniz’e dikti: Yeni nükleer santral projelerine açığız

Akkuyu Nükleer Santrali’ni inşa eden firma gözünü Karadeniz’e dikti: Yeni nükleer santral projelerine açığız

Rus devlet nükleer enerji kurumu Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev, teklif gelmesi halinde Türkiye’de yeni nükleer santral projelerinin inşaatında yer almaya hazır olduklarını söyledi.

Son zamanlarda inşaat alanındaki çökmeler ve trafo yangınlarıyla tedirginlik yaratan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı bitmeden, projeyi üstlenen Rosatam şirketinden yeni nükleer santral inşaatları için açık kapı bırakıldı.

KARADENİZ KIYILARINDA DA YAPILABİLİR

Glasgow’daki BM İklim Konferansı çerçevesinde gazetecilere açıklamada bulunan Lihaçev şunları söyledi: “Türkiye için nükleer santral inşaatına devam etmesi kesinlikle mantıklı. Zira büyük ve gelişen bir ekonomiye sahip bir ülke. Sektörü kuran gayretli bir taraf bunu geliştirmeli de. Bu nedenle sadece Türkiye’nin güneyinde değil, Karadeniz kıyılarında veya batısındaki enerji eksikliği yaşanan kısımlarında da böyle bir kapasite oluşturulmalı. Rusya’nın bunda yer alması da koşullara bağlı. Bir imkan oluşacağını anlar, resmi olarak davet edilir ve bizim için koşullar en azından kabul edilebilir, tercihen de kazançlı olursa memnuniyetle bu süreçte yer alırız.”

‘TÜRK GENÇLERİNE EĞİTİM VERİYORUZ’

Sputnik’te yer alan habere göre Lihaçev, Rosatom’un Türkiye’deki bu tür projelerde yer almayı istemesiyle ilgili nedenleri şöyle açıkladı: “Bu bizim için mantıklı. Bir taşeron tabanı oluşturduk, üniversitelerimizde Türk gençlere eğitim veriyoruz, onları Akkuyu santralinde işe alıyoruz. Ancak burada bu projelerin gerçekleştirilmesi sırasında elbette tarihler ve koşullar konusunda karşı tarafın tutumuna odaklanacağız.”

Türkiye’de yap-işlet formatıyla proje gerçekleştiren (Akkuyu Nükleer Santrali) ilk taraf olduklarına dikkat çeken Lihaçev, bu anlamda Ankara ile güvene dayalı ilişkileri bulunduğunu ifade etti.