Akdeniz'i 'işgal eden' balık türü 63'e çıktı
Küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen 61 balık türüne 2 tür daha eklendi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz'i işgal eden balık türü sayısının 63 olduğunu söyledi.
24-11-2018 13:09

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı'ndaki genişletme ve daraltma çalışmaları nedeniyle Kızıldeniz'deki balık popülasyonundan bazı türlerin Akdeniz'e geçiş yaptığını söyledi. Akdeniz'deki egzotik göçlerin hem Atlas Okyanusu'ndan hem Kızıldeniz'den geldiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, türler arasında balon balığı gibi zehirli balıkların olduğunu da kaydetti. Balon balığının Türkiye kıyılarında önce İskenderun'da ardından Antalya Körfezi'nde ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu balıkların ekonomik değerinin olmadığını, diğer balıkların da besin kaynaklarına ortak olduğunu ifade etti.
AKDENİZ'DE 63 OLDU, İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE 100'Ü GEÇTİ
Kıyılarda vatandaşların genelde balon balığıyla karşılaştığını ve zaman zaman zehirlenme vakaları yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, "Zehirli olanlar arasında balon balığı dışında aslan balıkları, denizkestanesi türü var. Antalya Körfezi'nde benim tespit ettiğim göç ederek gelen balık türü 63 oldu. İskenderun Körfezi'nde bu sayı 100'e yaklaşırken İsrail kıyılarında ise 100'ü geçti. Bu balık türleri sularımıza ait değil. Kızıldeniz'den gelip, sularımızı 'işgal' etti ve yerleşti. Artık kalıcı türler oldu. Bu sayı daha da artacaktır" dedi.
BALON BALIĞINA DİKKAT
Antalya'nın Alanya ilçesinde kıyıda avladığı balon balığını yediği için zehirlenen ve hastanede tedavisi süren Ali Yüzen'i hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balıklarının zehirli kısımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Sürekli uyarıyoruz balon balıklarının tehlikeli olduğu yönünde. Akdeniz kıyılarında 7 tür balon balığı var. Bunların tamamı yabancı türler. Alanya'da bir vatandaş bu balon balığını yediği için zehirlendi. Özellikle balon balığının karaciğeri, derisi, göz sıvısı, yumurtalıkları son derece zehirli. Yenilmemesini sürekli söylüyoruz. Zehirlenme vakası olduğunda acilen hastaneye sevk edilmesi gerekiyor. İlk önce felç olabiliyor. Ölümcül vakalar olabiliyor."
AKDENİZ'İ İSTİLA EDEN KIZILDENİZ KÖKENLİ 63 TÜRÜN İSİMLERİ
İklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen 63 balık türü şöyle:
"Etremeus golani (Japon hamsisi, Yuvarlak sardalya), Dussumieria elopsoides (Yağ sardalyası, Sivriburun sardalya), Herklotsichthys punctatus, Saurida undosquamis (Lokum balığı, Iskarmoz balığı), Hippocampus fuscus (Denizatı), Sargocentrum rubrum (Naylon balığı, asker balığı), Stephanolepis diaspros (Domuz balığı), Lagocephalus seceleratus (Balon balığı), Lagocephalus spadiceus (Balon balığı Atlantik- Pasifik), Lagocephalus lagocephalus (Balon balığı), Lagocephalus suezensis (Süveyş balon balığı), Lagocephalus guentheri (Balon balığı), Torquigener flavimaculosus (Balon balığı), Tylerius spinosissimus (Balon balığı), Ostracion cubicus (Kutu balığı), Apogon smithii (Kardinal balığı), Apogon queketti (Kardinal balığı), Apogon nigripinnus (Kardinal balığı), Apogon fasciatus (Kardinal balığı), Cheilodipterus novemstriatus (Kardinal balığı), Pteragogus pelycus (Lapin balığı), Callionymus filamentosus, Sphyraena chrysotaenia (Baracuda), Sphyraena flavicauda (Baracuda), Cynoglossus sinusarabici (Dil balığı), Heniochus intermedius (Kelebek balığı), Nemipterus randalli (Kılkuyruk mercan), Priacanthus sagittarius (Mandagöz balığı), Fistularia commersoni (Külah balığı), Hemiramphus far (Çomak balığı, didekli), Parexocoetus mento, Plates quadrilineatus, Alepes djedaba (Sarı tral), Leiognathus klunzingeri (Ekşi balığı), Sillago suezensis, Upeneus pori (Kum barbunu), Upeneus moluccensis (Nil barbunu, Paşa pantolonu), Parupeneus forsskali, Pempheris vanicolensis (Mağara balığı), Siganus rivulatus (Beyaz sokar), Siganus luridus (Esmer sokar), Scomberomorus commerson (Ceylan palamudu), Oxyurichthys petersi (Gobid), Vanderhorstia mertensi (Gobid), Scarus ghobban (Papağan balığı), Pamadasys stridens (Çizgili gırt gırt), Atherinomorus lacunosus (Gümüş balığı, aterina), Champsodon nudivittis (Timsah balığı), Champsodon vorax (Timsah balığı), Champsodon capensis (Timsah balığı), Petroscirtes ancylodon (Bilenid), Chanos chanos (Süt balığı) Monotaxis grandoculis, Epinephelus coioides (Portakla benekli lagos), Pterois miles (Aslan balığı), Pterois volitans (Aslan balığı), Decapterus russelli (İstavrit), Syllophopsis sechellensis (Şeysel balığı), Stolephorus insularis (Hamsi), Remora australis, Trachurus declivis (İstavrit), Stolephorus indicus (hamsi), Barbun upeneus tragula (barbun). (DHA)
İLGİLİ HABERLER
Turistik ilçenin yüzde 71'i RES'ler için ayrıldı
İzmir'in Karaburun ilçesinin yüzölçümünün yüzde 71’i, rüzgar enerji santrali projeleri için ayrıldı. İlçedeki konutların 150 metre yakınına kadar türbin kurulmasına da izin verildi
21-02-2019 11:53

İzmir'in turistik ilçesi Karaburun'un 415 kilometrekarelik yüzölçümünün yüzde 71'i, rüzgar enerji santrali (RES) projeleri için ayrıldı.CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, “Karaburun'daki RES'ler, taş ocakları ve balık çiftlikleri doğaya zarar veriyor. Tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlarımız mağdur oldu. Geçimini kıl keçileri ile sağlayanlar da, RES'ler nedeniyle hayvanlarını otlatacak alan bulamıyor ve ilçeyi terk ediyor” dedi.
'RES'LER YAŞAM ALANLARININ İÇİNE GİRDİ'
Karaburun'da yapılan RES'lerin yaşam alanlarına zarar vermesinin meclise taşıyan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Konuya ilişkin konusan Polat, 'Karaburun'da RES'lerin kapasite artışı gerekçesi ile konutların 150 metre yakınına kadar türbin kurulmasına da izin verildi. RES'ler yaşam alanlarının içine girdi' dedi.
Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre Polat, Bakan Kurum'a yönelttiğ isoru önergesinde “Karaburun'da, kaç adet balık çiftliği, RES ve taş ocağı faaliyettedir ve ÇED aşamasında bulunanların sayısı ne kadardır? İlçenin yüzde 71'ini kaplayan ve yaşam alanlarının içinde de kurulmakta olan RES türbinlerinin, insan sağlığına etkileri değerlendirilmiş midir? RES'lerin hayvancılık faaliyetine ve hayvanlara yönelik vermiş olduğu zarar var mıdır? RES'lerin kurulduğu bölgede nesli tükenmekte olan hayvanlar ve endemik bitki türleri var mıdır'' sorularına cevap istedi.
Türkiye 'Ekonomik Özgürlük Endeksi'nde sınıfta kaldı
Ekonomik Özgürlük Endeksi'nin 2019 raporunda Türkiye, 180 ülke arasında 68'inci oldu. Bir önceki yılın raporuna göre 10 sıra gerileyen Türkiye, en düşük puanı da 'hükümet dürüstlüğü' kategorisinde aldı.
16-02-2019 10:45

Ülkelerde uygulanan politikaların ekonomik özgürlüğü ne kadar desteklediğini gösteren Ekonomik Özgürlük Endeksi'nin 2019 raporunda Türkiye 180 ülke arasında 68'inci oldu. “Orta derecede serbest” kategorisinde yer alan Türkiye'yi Ruanda, Endonezya, Kosta Rika, Jamaika ve Romanya gibi ülkeler geçti. 2018 endeksine göre 10 sıra birden gerileyen Türkiye ayrıca Avrupa bölgesindeki 44 ülke arasında 33'üncü oldu. Bir önceki yılın endeksinde Türkiye Avrupa'da 28'inci sıradaydı.
İLK SIRADA HONG KONG VAR
Endeks hesaplamalarında 2018'de 65.4 puana sahip olan Türkiye, 2019'da 0.8 puan gerileyerek 64.6 puana indi. Ekonomik Özgürlük Endeksi'nin ilk sırasında ise 90.2 puanla Hong Kong yer aldı. Onun arkasından 89.4 puanla Singapur ve 84.4 puanla Yeni Zelanda geldi. ABD merkezli düşünce kuruluşu Heritage Vakfı'nın her yıl açıkladığı endeksin hesaplamalarında mülk hakları, yargı etkinliği, hükümet faaliyetleri, mevzuat verimlilikleri, iş ve işçi özgürlükleri, parasal özgürlükler, ticaret, yatırım ve finans serbestisi gibi etkenler değerlendirildi.
YARGININ BAĞIMSIZLIĞINDA GERİLEME
Endeksin “yargı etkinliği” bölümünde Türkiye'nin hem düşük puana sahip olduğu hem de gerilediği görüldü. Bu kategoride 2018 yılında Türkiye'nin puanı 54.5 iken, 2019'da 49.8 oldu. Yargı etkinliği bölümünde ülkelerin yargı bağımsızlığı, yargılama prosedürlerinin kalitesi ve hükümetlerin kararlardaki etkileri değerlendirildi. Türkiye, endekste en yüksek puanı ise “mali sağlık” kategorisinde aldı. Bu alanda 2019'da 92.2 puan alan Türkiye'nin 2018 puanı ise 93.6'ydı.
'SORUN: HÜKÜMETTEKİ ŞEFFAFLIK ESNEKLİĞİ, DEMOKRASİ VE HUKUK EROZYONU'
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre Ekonomik Özgürlük Endeksi'nin Türkiye değerlendirmesinde, 2018'deki başkanlık seçiminin politik türbülansa neden olduğu, iş ve yatırım ikliminde ihtiyaç duyulan ekonomik reformların yapılamadığı ifade edildi. Endekste, Türkiye'de yaşanan sorunun hükümetteki şeffaflık eksikliği ile birlikte demokrasi ve hukuk erozyonundan kaynaklandığına dikkat çekildi.
YOLSUZLUK SIRADAN HALE GELDİ, 'HÜKÜMET DÜRÜSTLÜĞÜ' EN DÜŞÜK PUANI ALDI
Ekonomik Özgürlük Endeksi'ne göre Türkiye'de yolsuzluk ve kayırmacılık günlük yaşamda sıradan hale gelmiş durumda. Türkiye endekste en az puanı 41.2 ile “hükümet dürüstlüğü”nde aldı. 2018'de bu kategorideki puanı 42 idi. Yolsuzlukların ele alınıp oluşturulduğu bu kategoride, başta Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algı Endeksi olmak üzere pek çok farklı kaynaktan veriler incelendi. Onu “işçi özgürlükleri” takip etti. Bu kategoride asgari ücretle birlikte serbest çalışma saatleri, kıdem tazminatları ve işten çıkarma yasaları gibi parametreler değerlendirildi.Türkiye, 2019'da işçi özgürlüklerinde 49.2 puan aldı.
Nurettin Yıldız’dan düşündüren sözler: Ateistler sizi düşünmeye sevk eder, siz de ateist olursunuz
Yobaz Nurettin Yıldız, ateistlerin insanları düşünmeye sevk edebileceğini kabul ederek "Ateistler sizi düşünmeye sevk eder, siz de ateist olursunuz onlarla tartışmaya girmeyin" dedi.
12-02-2019 20:30
İleri Haber
Yobaz Nurettin Yıldız, ateistlerin insanları düşünmeye sevk edeceğini kabul ederek ve kimsenin onlarla tartışmamaya girmemesi gerektiğini, çünkü tartışmaya girenlerin de düşünmeye başlayabileceğini söyledi.
Daha önce de "Kız çocukları cehennem kadar risktir", “6 yaşındaki kız çocukları evlenebilir” gibi gerici ve çocuk istismarını savunan açıklamalar yapan yobaz Nurettin Yıldız "Ateistlerle sakın tartışmaya girmeyin. Bu çok tehlikeli. Onları imana davet edip kurtarmaya çalışmak sizi de düşünmeye sevk edebilir ve siz de ateist olabilirsiniz maazallah" dedi.
Böcek türlerinin yüzde 40’ı yakın zamanda yok olabilir
Bilim insanlarının araştırmaları, böcek türlerinin yüzde 40’ının yakın gelecekte yok olabileceğini ve bu durumun ekosistemler üzerinde yıkıcı etki bırakabileceğini gösterdi.
11-02-2019 20:07

Sydney ve Queensland üniversiteleriyle Çin Zirai Bilimler Akademisi'nin yaptığı araştırmaya göre böcek türlerinin yüzde 40’ının yakın gelecekte yok olabilir ve bu, ekosistemler üzerinde yıkıcı etki bırakabilir. Araştırma, yerkürede böcek türlerinin üçte birinin tehdit altında olduğunu, sayılarının her yıl yüzde 2,5 oranında azaldığını ortaya koydu.
Bilim insanları, böcek türlerinin azalmasında, zirai endüstri, doğal ortamlarının yok edilmesi ve yaygın böcek ilacı kullanımının yanı sıra hastalıklar, yeni ortaya çıkan türler ve iklim değişikliğinin rol oynadığına işaret etti.
Böcek türlerinin, kuşlar ve memelilerden çok daha hızla yok olduğuna, onlarca yıl sonra yüzde 40’ının neslinin tükenebileceğine dikkati çeken bilim insanları, bunun dünyada milyonlarca yılda meydana gelecek en büyük yok oluş olacağı değerlendirmesinde bulundu.
EN KÖTÜ ETKİLENENLER KELEBEK, ARI VE GÜBRE BÖCEĞİ
Sonuçları “Biological Conservation” dergisinde yayımlanan araştırma ayrıca, böcek türleri arasında bundan en kötü etkilenenlerin kelebek, arı ve gübre böceği olduğunu gösterdi.
Kuşlar ve memeliler gibi doğadaki diğer türlere gıda kaynağı olan böcekler, dünyanın doğal sistemleri ve vahşi yaşam döngüleri açısından kilit öneme sahip.
Bilim insanları böcek türlerinin bu kitlesel yok oluşunun önüne geçilmesi için acilen eyleme geçilmesi çağrısında da bulundu.
'GIDA ÜRETME YÖNTEMLERİMİZİ DEĞİŞTİRMEZSEK BÖCEKLER YOK OLACAK'
Araştırma ekibinden Francisco Sanchez-Bayo ve Kris Wyckhuys, “Sonuç açık, gıda üretme yöntemlerimizi değiştirmezsek birkaç on yılda böcekler yok olma yoluna girecekler. Bunun, gezegenin eko sistemlerine yansımaları en iyi ihtimalle felaket olacaktır çünkü böcekler, yaklaşık 400 milyon yıl önce Devoniyen dönemin sonunda ortaya çıkmalarından bu yana dünyanın eko sistemlerinin büyük bölümü için yapısal ve fonksiyonel üs konumunda” ifadesini kullandı. (AA)
Filipinli balıkçı 100 milyon dolarlık inciyi 10 yıl yatağının altında sakladı
Filipinli bir balıkçı 100 milyon dolarlık inciyi 10 yıl yatağının altında sakladıktan sonra yetkililere teslim etti.
11-02-2019 12:58

Filipinli bir balıkçı 100 milyon dolarlık bir inciyi 10 yıldır yatağının altında sakladı.
BBC'nin haberine göre 34 kilo ağırlığındaki incinin gerçek olduğunun kanıtlanması halinde değerinin 100 milyon dolardan (yaklaşık 526 milyon Türk lirası) fazla olabileceği belirtiliyor. Yerel Palawan News sitesinin haberine göre adı açıklanmayan balıkçı, 30 santimetre genişliğe ve 67 santimetre uzunluğuna sahip incinin, teknesinin çıpasına takıldığını, suya dalarak çıpayı kurtardığını söyledi.
Balıkçının incinin gerçek değeri konusunda fikri olmadığı ve uğur için yatağının altında tuttuğu belirtiliyor. Yerel yetkililere göre, balıkçı daha sonra sergilenmesi için inciyi Puerto Princesa Belediyesi'nde turizm görevlisi olan teyzesi Aileen Cynthia Maggay-Amurao'ya teslim etti. İnci şimdi belediye binasında bir camekan içinde sergileniyor.
Hayvanat bahçesine hapsedilen şempanzeler bahçedeki ağaç dalını merdiven yapıp kurtuldu
Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta bir hayvanat bahçesinde tutulan şempanzeler, ağaç dallarını duvara dayayıp merdiven gibi kullanarak bulundukları alanın dışına çıktı.
10-02-2019 23:23
Kuzey İrlanda'da Belfast Hayvanat Bahçesi'nde bir grup şempanze, bir ağaç dalını merdiven olarak kullanıp tutuldukları alanın dışına çıktı, şempanzeler bir süre hayvanat bahçesinin içerisinde ziyaretçilerin bulundukları yere çıkıp daha sonra tutuldukları alana geri döndü.
Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, şempanzelerin devrilen bir ağacın dallarını duvara dayayıp merdiven olarak kullanıyor. Cumartesi günü ziyaretçiler tarafından çekilen videoda bir şempanze, duvara dayalı bir dala basarak yukarı çıkıyor. Duvarın üzerinde başka bir şempanze daha görülüyor.
Daha sonra şempanzelerden biri, çocuklu bir aileyle karşı karşıya geliyor. Küçük bir çocuğun "Kaçma seni küçük kötü goril!" diye bağırdığı duyuluyor.