Akdeniz'de plastik atıklar en çok İtalya ve Türkiye kıyılarına vuruyor

Akdeniz'de plastik atıklar en çok İtalya ve Türkiye kıyılarına vuruyor

WWF tarafından hazırlanan bir rapora göre kıyılarına en fazla plastik atık vuran ülkelerin başında İtalya ve ardından Türkiye geliyor.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan bir rapora göre Akdeniz'e dakikada 33 bin 880 plastik şişeye denk plastik atık karışıyor. Kıyılarına en fazla plastik atık vuran ülkelerin başında İtalya ve ardından Türkiye geliyor.

8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü nedeniyle yayımlanan rapor "Plastik kirliliğini durduralım: Akdeniz ülkeleri denizlerini nasıl kurtarabilir" başlığını taşıyor. Rapordaki verilere göre Akdeniz'e her yıl 570 bin ton plastik atık karışıyor. Bu da dakikada 33 bin 880 plastik şişenin Akdeniz'e atılmasına denk düşüyor.

2050 YILINDA 4 KATINA ÇIKMASI BEKLENİYOR

WWF'nin açıklamasına göre hala Akdeniz'de 247 milyar parça plastik atık bulunduğu hesaplanıyor ve önlem alınmazsa plastik kirliliğinin gittikçe artarak 2050 yılında 4 katına çıkması bekleniyor.

BBC Türkçe'den Övgü Pınar Akdeniz bölgesinde doğaya karışan plastik atıkların 3'te 2'sinden yalnızca 3 ülke sorumlu. Bu ülkeler sırasıyla Mısır (yüzde 42.5); Türkiye (yüzde 18.9) ve İtalya (yüzde 7.5).

Akdeniz'e karışan plastik atıkların yüzde 80'i 10 yıl içinde karaya ulaşarak sahil ve kıyı şeridinde kirliliğe yol açıyor.

 

DAHA FAZLA