Akdeniz’de kritik gelişme:  Seçimler iptal olabilir!

Akdeniz’de kritik gelişme: Seçimler iptal olabilir!

HDP Mersin İl Örgütü, CHP Akdeniz Belediyesi başkanı olan Sabit Yelkovan’ın adaylık koşullarının oluşmamasından dolayı seçimin iptal edilmesi için İl ve İlçe Seçim kuruluna başvurdu.

İleri Haber

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlere ilişkin Mersin’in Akdeniz ilçesinde yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) 43 bin 974, AKP ise 47 bin 789 oy aldı. 147 bin 314 yurttaşın oy kullandığı ilçede 7 bin 945 geçersiz oy kullanıldı. Belediyeyi 3 bin 815 oyla kaybeden HDP, geçersiz sayılan oylara itiraz etmek amacıyla İlçe Seçim Kurulu'na dün başvurmuştu.

HDP Mersin İl Örgütü ve Akdeniz Eşbaşkan adaylarıyla beraber bugün, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Akdeniz İlçe Belediyesi adayı olan Sabit Yelkovan'ın usulsüz ve tam kanunsuzluk olmasına rağmen aday olduğundan kaynaklı İl ve İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. Yapılan itirazda seçimin iptal edilmesi istendi. HDP’li yöneticilerin ve birçok avukatın yapmış olduğu itirazda şu ibareler yer aldı: “CHP adına aday olan Sabit Yelkovan, Madeni Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve S.S Mersin Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı, sınırlı sorumlu Mersin Madeni Sanatkarlar Yalınayak Küçüksanayii Sitesi Yapı Kooperatifi başkanı olduğu tespit edilmiş olup kooperatif başkanlıklarına dair belgeler ekte sunulmuştur. Mersin Madeni Sanatkarlar odası başkanı Sabit Yelkovan olduğuna dair liste ekte sunulmuştur. (bu hususun Mersin Madeni Sanatkarlar odasından, Ticaret Sanayii İl Müdürlüğünden ve Ticaret Sanayi Bakanlığı'ndan ayrıca sorulmasını talep etmekteyiz.)Bahsi geçen adayın aday olma şartlarını taşımadan adaylığının kabul edilmiş olması ve seçimlere girmesi usulsüz, tam kanunsuzluk ve seçimin mutlak iptal sebebi teşkil etmiştir” dendi.

‘İPTAL İÇİN BAŞVURDUK’

İtiraz başvurusu sonrası adliye önüne açıklama yapan HDP Mersin İl Eş Başkanı Mustafa Işık,  kendilerine gelen bilgiler doğrultusunda Akdeniz Belediye Başkan adayı Sabit Yelkovan’ın adaylık için gerekli koşulları sağlamadığından kaynaklı partisine bağlı avukatlar ile beraber İl ve İlçe Seçim Kurullarına başvurduklarını aktardı.

‘İPTAL EDİLMESİNİ BEKLİYORUZ’

Ardından söz alan Avukat Ali Bozan, seçimde CHP’den aday olan Sabit Yelkovan’ın seçim adaylığı konusunda seçim kuralarının ihlal edildiğini aktararak yaptıkları başvuru için şu sözlere yer verdi: “Bilindiği üzere YSK’nın almış olduğu kararlar uyarınca herhangi bir seçimde aday olacak kişilerin 1 Aralık 2018 tarihi öncesine kadar devlet memurluğundan, oda başkanlıklarından, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek gruplarından istifa etmek gerekiyor. Ancak bugün aldığımız bir bilgiye göre CHP adayının iki tane meslek kuruluşu başkanlığından ve Mersin Maden Sanatkarları Odası’ndan istifa etmediği bilgisini aldık. Bizlerde az önce tam kanunsuzluk iddiası ile Akdeniz İlçe Seçim Kurulu ve Mersin İl Seçim Kurulu’na itirazda bulunduk. Dün Gülnar ilçesinde bu konu ile ilgili bir karar vardı. Seçime giren bir adayın seçim kurallarını taşımadığı nedeni ile Gülnar ilçesi belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edildiğini hepimiz biliyoruz. Gülnar ilçesinde alınan kararın Akdeniz İlçesinde de alınmasını ve Akdeniz ilçesinde belediye başkanlığı seçiminin yenilenmesini bekliyoruz” dedi.

GÜLNAR’DA Kİ SEÇİM İLE İLGİLİ KARARDA NE OLMUŞTU

MHP'li Ünüvar'ın 920 oy farkla başkan seçildiği ilçede CHP seçimlere itiraz etti. CHP Gülnar İlçe Örgütü, itiraz dilekçesinde, SP adayı Ercan Şahin'in yasal süre içerisinde kamu görevinden istifa etmeden aday olduğunu ve bu nedenle seçimlerin iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Gülnar İlçe Seçim Kurulu yapılan itirazı kabul ederek ilçedeki seçimin iptal edilmesine karar verdi.