Akdeniz'de kaçak plastik geri dönüşümü: 'Akciğer, astım ve kanser hastası olduk'

Akdeniz'de kaçak plastik geri dönüşümü: 'Akciğer, astım ve kanser hastası olduk'

Sanayi bölgesi olmamasına rağmen kaçak bir şekilde plastik geri dönüşümünün yapıldığı Akdeniz’de mahalleli isyan etti. Zehir saçan işletmelerin arasında kaldıklarını söyleyen Mahalle sakinlerinden Azmiye Çeviker, “Akciğer, astım ve kanser hastası olduk” diyerek, acilen kapatılması çağrısı yaptı.

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Yalınayak Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, kaçak bir şekilde yapılan plastik geri dönüşümüne karşı açıklama yaptı. Açıklamaya kadınlar, çocuklar ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

‘SANAYİ BÖLGESİ DEĞİL AMA BÜYÜK İŞLETMELERE RUHSAT VERİLİYOR’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Akdeniz Belediye Meclis üyesi Hıdır Berk, bölgede kaçak şekilde işletilen plastik geri dönüşüm işyerlerinin olduğunu aktardı. Mahallenin sanayi bölgesi olmamasına rağmen büyük işletmelere ruhsat verildiğini belirten Berk, büyükşehir, Akdeniz ve Toroslar belediyelerinin mahalleden sorumlu olduğunu ve bir an önce görevlerini yerine getirmelerini istedi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 gün önce kentte miting düzenlediğini ve geçtiği her yolun yıkandığını ifade eden Berk, "Erdoğan’ın geçmediği yollar bile yıkanıp temizlendi. Neden buralar temizleniyor?" diye sordu.

BELEDİYE ÖNÜNDE PROTESTO HAZIRLIĞI YAPILIYOR

Mahalle sakinlerden Filiz Çakır, gece saat 02.00 civarında yakılan plastiklerin kötü kokuların yükselmesi ve hava kirliliğine neden olduğunu aktardı. Yetkililerle birlikte çevredeki çöpleri de toplayabileceklerini ifade eden Çakır, sorumluların çözülmesini istedi. Çakır, sorunların çözülmemesi durumunda mahalle sakinlerinin belediye binası önünde durumu protesto edeceklerini vurguladı.  

‘AKCİĞER, ASTIM VE KANSER HASTASI OLDUK’

Mahalle sakinlerinden Azmiye Çeviker, plastik kokusundan kaynaklı bulundukları yerin yaşanılamayacak bir hale geldiğini ifade etti. Mahkemenin kapatma kararlarına rağmen işyerlerinin halen faal olduğunu aktaran Çeviker, “Kararlar uygulanmıyor ve hala granül üretilmeye devam ediyor” dedi. Çeviker, işletmelerden zehir saçıldığına işaret ederek, "Akciğer, astım ve kanser hastası olduk. Granül üretimi direk kanser hastalığına yol açıyor. Bu granül işletmelerinin bir an önce kapatılmasını istiyoruz” çağrısı yaptı.

Filiz Karataş ise, yoğun plastik yakılmasın tepki göstererek, "Serdiğimiz çamaşırlar simsiyah oluyor. Evi temizledikten sonra yine yerler simsiyah oluyor" dedi.

DAHA FAZLA