Akademisyen Can Candan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne girişi, kayyum rektör tarafından engellendi

Akademisyen Can Candan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ne girişi, kayyum rektör tarafından engellendi

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Candan, bu sabah gerçekleştirilecek dersi öncesi kayyum rektörün talimatıyla okula alınmadığını açıkladı.

İleri Haber

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak Boğaziçi Üniversitesi'ne atanması sonrası başlayan eylemler aylardır sürerken, Erdoğan tarafından Bulu'nun yerine göreve getirilen Naci İnci'ye karşı da öğrenci ve akademisyenlerin direnişi sürüyor. 

Kayyum Naci İnci de üniversite içerisinde öğrenci ve akademisyenler tarafından istenmezken, hukuk dışı uygulamlara da bu sabah bir yenisi eklendi.

'ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKI İHLAL EDİLİYOR'

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Candan, sabah saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda 'rektör talimatı' ile üniversiteye alınmadığını açıkladı. Candan, yaşananlara ilişkin yayımladığı videoda şunları söyledi:

"Bugün 11 Ekim 2021. Boğaziçi Üniversitesi'nin Kale Kapısı olarak bilinen Aşiyan Kapısı'ndayız. Bugün saat 10'da öğrencilerimle bir buluşma organize edilmişti. Belgesel Sinema dersimin ilk buluşmasını Güney Meydan'da öğrencilerimle bir açık ders olarak gerçekleştirecektim. Sosyoloji bölümünde öğretim üyesi olan eşimle birlikte aracımızla geldik. Beni gördükleri zaman 'hocam sizi okula alamayız' dediler. Neden dediğimde 'rektörlüğün talimatı' dediler. Bu şekilde yapmayı planladığım açık dersimi şu anda yapamıyorum. Yarım saat geçti, gecikmiş durumdayız. Öğrenciler bekliyor, ben bekliyorum.

Aynı zamanda ben tabi 14 senedir bu kurumun akademisyeni olduğum için Aile Sağlık Merkezi'nde doktorum var, Garanti Bankası'nın müşterisiyim, ofisim burada. Dolayısıyla benim şu anda akademisyenliğim bir yana bir vatandaş olarak sağlık hizmetine erişimim engellenmiş durumda. Garanti Bankası müşterisi olarak bankaya ulaşmam ve bankada işlemlerimi yapmam engellenmiş durumda. Aynı zamanda da eşimi de ofisine bırakamıyorum. Kendisi araba kullanmadığı için ben bırakıyordum kendisini. Dolayısıyla şu anda kapıda bekliyoruz. Tutanak tuttuk. Ben doktor işimi, banka işimi acil olmadığı için başka zaman da halledebilrim ama benim için en üzüntü verici olan şey, şu anda 14 yıllık kurumumun kapısında çevik kuvvet tarafından, güvenlik görevlileri tarafından, sivil polisler tarafından çevrilmiş olmamız, kampüse alınmamam.

Ve en trajik olan da, en üzücü olan da öğrencilerimin eğitim hakkımın şu anda ihlal ediliyor olması ve öğrencilerimle buluşmamın engelleniyor olması. Bu gerçekten çok üzücü bir şey. 2021 yılı Türkiyesi'nde görmek istemediğimiz şeyler bunlar ama hepiniz takip ediyorsunuz. Ocak ayının başından beri Boğaziçi Üniversitesi'nde olanları takip ediyorsunuzdur diye ümit ediyorum. Bunların olmaması gerekiyor, bunların değişmesi gerekiyor. Teşekkür ediyorum."

ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYENLER YALNIZ BIRAKMADI

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri, Can Candan'ın akşam saatlerinde gerçekleştirdiği basın açıklamasına destek verdi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil de açıklamaya destek verdi.

Candan, yaptığı açıklamada "Şu anda, saat galiba 5 civarında Boğaziçi Üniversitesi'nin Kale Kapısı'ndayız. Bugün 11 Ekim 2021. Dersler 6 Ekim'de başladı. Benim derslerim
pazartesi günleri olduğu için ilk dersimi bugün yapmak üzere saat 10'a çeyrek kala bu kapıya geldim. Fakat kapıda güvenlik görevlisi arkadaşlar bugün beni, üniversiteme, okuluma almayacaklarını söylediler. Neden diye sorduğumda rektörün talimatın olduğu bana söylendi" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA