AK-botlar Bosna’da da görevde

AK-botlar Bosna’da da görevde

AK-botların Türkiye'de, özellikle seçim döneminde artan kamuoyu manipülasyonu yöntemleri, Erdoğan'ın Bosna'da düzenlemek istediği miting öncesi de açığa çıktı.

Özgür Dirim Özkan / Bosna-Hersek

Avrupa ülkelerinin seçim mitingi yapmasına müsaade etmeyeceklerini açıklamasının ardından bir karşı hamle olarak 20 Mayıs’ta Avrupa’dan gelen AKP’lilerle Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da buluşmayı kararlaştıran AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kararı Bosna’da tepkilerle karşılanmıştı.

20 Mayıs’taki mitingin basına yansımasından itibaren ikiye bölünen Bosnalılar mitingi olumlayan ve mitinge karşı çıkanlar arasında iki farklı kutba ayrılmış durumda. Bosna toplumunun bir kısmı Erdoğan'ın mitingine olumlu yaklaşırken, Bosna’daki sağcı iktidarla çok iyi ilişkilere sahip olduğu bilinen Erdoğan'ın Bosna’daki popülerliğini bu konuda istismar ettiği ve daha da önemlisi Bosna’nın AB ile ilişkilerini olumsuz etkilediğini düşünen Bosnalılar ise RTE’nin Saraybosna mitingine karşı çıkıyor.

Üç gün önce Bosna’nın en popüler internet portalı Klix.ba’da konuyla ilgili açılan ankette ise bugün içinde ilginç bir durum ortaya çıktı. Anketin web sitesine konulduğu günden itibaren “Erdoğan’ın Saraybosna’daki seçim mitingini destekliyor musunuz?” sorusuna verilen hayır oyları öndeyken, AK-botların bugün oylamaya müdahale etmesiyle 'evet' oylarının öne geçtiği görüldüğü. Aşağıdaki grafikler bu müdahaleyi gözler önüne serdi: