Aileler ve avukatlardan Çorlu tren katliamı davasına çağrı!

Aileler ve avukatlardan Çorlu tren katliamı davasına çağrı!

Çorlu Tren Katliamı Aileleri ve avukatlar, 3 Temmuz 2019 Çarşamba günü Çorlu Adliyesi'nde başlayacak olan davaya çağrı yaptı.

Tugay Candan - Twitter: @TugayCandann

Mail: [email protected]

8 Temmuz 2018’de Çorlu’nun Sarılar Mahalles mevkiinde 25 kişinin hayatını yitirdiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamının ilk duruşması 3 Temmuz Çarşamba saat 10.00’da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

"Kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu" bulunan TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk isimli ‘alt düzey sorumlular,’ Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianameyi kabul eden Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince 3 Temmuz Çarşamba günü yargılanmaya başlayacak.

Ailelerin talebi ise TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı bürokratlarıyla birlikte katliamdan sorumlu olan siyasilerin de yargılanması yönünde. Bu bakımdan çarşamba günü başlayacak davanın önemli olduğunu vurgulayan aileler ve ailelerin hukuk mücadelesini üstlenen avukatlar, duyarlı yurttaşlar ve kamuoyunu dava günü Çorlu Adliyesi’ne çağırdı.

‘ÜST DÜZEY SORUMLULARIN YARGILANMASININ BİR AYAĞI’

Ailelerin avukatlarından ÇHD’li Gökmen Yeşil: 3 Temmuz 2019 tarihinde Çorlu tren katliamı davasının ilk duruşması olacak. Maalesef bugüne kadar çok sayıda tren kazası oldu, aslında bunlar birer cinayetti. Çünkü hiçbir zaman gerekli önlemler alınmamıştı. Yine şununla karşılaştık; tüm bu kazalarda asıl sorumlular aklandı ve yargıdan kaçırıldı. Bu sefer buna artık bir son verilmesini istiyoruz.

Çorlu’da 7’si çocuk, 25 kişi yaşamını yitirdi. Bu cinayette asıl sorumluların, yani yıllara yayılan sorumsuzluklarla gereğini yapmayan Ulaştırma Bakanı’ndan, dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın’a kadar asıl üst düzey sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Bunun bir ayağı da Çarşamba günü başlayacak duruşmalarda bunu güçlü bir şekilde ifade edebilmek. Bu yüzden tüm duyarlı kamuoyunu, tüm meslektaşlarımızı çarşamba günü Çorlu Adliyesi’ne davet ediyoruz, desteklerini bekliyoruz.

‘4 KİŞİNİN ÜZERİNDEKİ SORUMLULARIN YARGILANMASI İÇİN TALEPLERİMİZİ İLETİYORUZ’

Katliamda anne ve babasını yitiren İsmail Kartal: Bilindiği üzere 3 Temmuz 2019’da, Çorlu tren katliamının ilk duruşması yapılacak. Maalesef ki adli yargı önümüze tamamen 4 kişiyi koydu. Fakat bu 4 kişinin üzerindeki sorumluların da yargılanması için biz taleplerimizi iletiyoruz. Bu yüzden kamuoyundan beklentimiz Çorlu tren katliamını unutmamaları, unutturmamaları. Herkesi çarşamba günü Çorlu Adliyesi’ne bekliyoruz.

‘SOSYAL CİNAYET MAĞDURU OLAN YURTTAŞLARA BORCUMUZ’

Ailelerin avukatlarından SHD’li Evren İşler: 3 Temmuz 2019 günü saat 10.00’da Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Çorlu tren katliamının bir grup sorumlusu yargılanacak. 4 alt düzey sorumludan bahsediyoruz. Bu insanların yargılanması tabi ki önemlidir ama ailelerin adalet beklentisini karşılamamaktadır. Aileler, TCDD Genel Müdürü, 1. Bölge Müdürü ve Ulaştırma Bakanı dahil olmak üzere tüm sorumluların yargılanmasını talep ediyorlar. Ailelelerin bu talebi baki ancak bu durum 3 Temmuz’da yapılacak yargılamanın değerini azaltmıyor. Çünkü 3 Temmuz’da yapılacak yargılama bizi aslında üst düzey sorumlulara doğru yöneltecek olan yargılamadır. O sebeple biz bütün duyarlı vatandaşları 3 Temmuz’da Çorlu’ya gelmeye, Çorlu tren katliamı yargılamasına ses vermeye davet ediyoruz.

O gün saat 10.00’da başlayacak duruşma ama saat 09.00’da aileler buluşacaklar ve hep birlikte kendilerine destek vermeye gelen yurttaşlarla, sendika temsilcileriyle, bütün demokratik kitle örgütleriyle birlikte adliyeye doğru yüreyecekler ve o şekilde duruşmaya geçeceğiz.

Sosyal cinayet düzeninin sona erebilmesi için adil yargılamanın sağlanması çok önemli. Adalet mekanizması iktidar tarafından araçsallaştırılmış durumda ama bunu tersine çevirmek ailelerin mücadelesi ve onlara destek olanlarla mümkün. Bu aynı zamanda bizim hem Çorlu tren katliamı ailelerine ve sosyal cinayet mağduru olan diğer bütün yurttaşlara borcumuzdur. Herkesi 3 Temmuz’da Çorlu’ya bekliyoruz. Gelemeyenleri de ellerinde ne imkan varsa, bu imkanlarla ailelerin sesini duyurmaya çağırıyoruz.

‘HUKUK, ADALET İÇİN DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR’

Katliamda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda ve eski eşi Halkan Sel’i yitiren Mısra Öz: Katliamda hayatını kaybedenler ve yaralıların aileleri olarak duruşmada olacağız. 4 kişinin yargılanmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Tüm sorumlular yargılansın istiyoruz. 3 Temmuz’da ve daha sonraki tüm duruşmalarda biz aileler olarak her duruşmaya dahil olmak ve orada mahkeme salonunda bulunmak istiyoruz, sanıkları dinlemek istiyoruz, oraya başkalarının da çıkarıldığını görmek istiyoruz. Bu nedenle tüm kamuoyunu, herkesi bize destek olmaya çağırıyoruz. Desteklerine ihtiyacımız var hukuk, adalet için.

Hakimleri de adil bir şekilde, vicdanlı bir şekilde, yargıya yakışır şekilde görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Çünkü biz tüm duruşmaların her aşamasını o mahkeme salonunda görmedikçe duruşmaların görüldüğünü kabul etmeyeceğiz

‘KATLİAMIN ÜZERİNİ ÖRTMEYE KARŞI ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ’

Katliam’da torunu Oğuz Arda Sel’i yitiren Mehmet Öz: Kendi kurdukları yalanların üzerinde Çorlu tren katliamını örtmeye çalışacaklar. Bunu engellemek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

Aileler olarak kenetlendik. Başka canlar yanmasın diye, çocuklarımızın, kaybettiklerimizin kanı yerde kalmasın diye adalet arıyoruz. Yaşanan acı olaydan sonra ben kendimde değilim, ailem kendinde değil. Biz hak, hukuk arıyoruz.