Aile hekimlerinin verilerini TTB duyurdu: Her gün 50 bin yeni vaka var

Aile hekimlerinin verilerini TTB duyurdu: Her gün 50 bin yeni vaka var

Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından düzenli olarak yapılan “Aile Hekimliği Pandemi Anketi”nin bu ayki verilerine göre, Türkiye’de günlük yeni vaka sayısı 50 binli rakamları buluyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmayan COVID-19 toplam vaka sayılarıyla ilgil Türk Tabipleri Birliği (TTB) düzenli bilgilendirme yapmaya devam ediyor. TTB ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Kasım 2020” sonuçlarını bugün çevrimiçi bir basın toplantısıyla duyurdu. TTB’nin Youtube ve Periscope kanallarından canlı yayımlanan basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Merkez Konseyi üyeleri Dr. Kazım Doğan Eroğulları ve Dr. Alican Bahadır, TTB Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel ve TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı katıldı.

73 ilden 1270 aile hekiminden alınan verilere dayanılarak, vaka sayısının ekim ayına oranla yüzde 300 oranında artış gösterdiği belirtildi. Sadece aile hekimliği verilerinde Türkiye genelinde günlük vaka sayısı 47 bin 629’a, İstanbul’da günlük vaka sayısı 12 bin 631’e ulaştı. Aile hekimlerinin bilgisine ulaşamadığı hastane kayıtları da eklenince yeni vaka sayısının 50 bine ulaştığı aktarıldı. Basın toplantısında, bir ay içerisinde hasta sayısının yaklaşık 1 milyon arttığı belirtildi.

ÖLÜM SAYILARI

Bildirilmiş vefat sayılarının günlük vakalara oranlandığında, resmi verilerle Türkiye’nin diğer ülkelere oranla çok düşük kaldığı vurgulanan açıklamada, istatistiklerin ülkeden ülkeye bu kadar fark etmesinin mümkün olmadığının altı çizildi. Türkiye’de günlük ölüm sayısının da bakanlığın açıkladığının yaklaşık 4 katı düzeyde olduğu bildirildi.

HEKİMLER TÜKENİYOR

Sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin de çok çarpıcı verilerin yer aldığı basın açıklamada, aile sağlığı merkezlerinde COVID-19 geçiren sağlık çalışanı oranı %49’a yükseldiği bildirildi.

Ankete göre, hiç tükenmişlik hissetmediğini söyleyenlerin oranı sadece %2’de kalırken; arada sırada tükendiğini hissedenlerin oranı %32, tükenmiş hissedenlerin oranı %66, tamamen tükenmiş hissedenlerin oranı %18 oldu. Ek ödeme alabileceğini düşünenlerin oranı %8’de kalırken, %58’i “Hayır” yanıtı verdi.