Aile hekimleri 'ceza yönetmeliği'ne karşı ayakta: 3 bin 872 sağlık çalışanı istifa etti 

Aile hekimleri 'ceza yönetmeliği'ne karşı ayakta: 3 bin 872 sağlık çalışanı istifa etti 

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eylemi yaptıkları için haklarında soruşturma başlatılan ve maaş kesintisi cezası alan 3 bin 872 aile hekimi ve sağlık çalışanı istifa dilekçesi verdi.

İleri Haber

Aile hekimleri ve sağlık emekçileri, 1 Temmuz 2021'de yürürlüğe giren ve "ceza yönetmeliği" olarak nitelendirilen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 16 ve 27 Ağustos tarihlerinde iş bırakma eylemi yapmıştı. Yönetmeliğe karşı eylem yaptıkları için haklarında soruşturma açılan ve maaş kesintisi cezası alan 3 bin 872 sağlık emekçisi, istifa dilekçesi verdi. Sağlık çalışanlarının istifalarına ilişkin İleri Haber'e açıklamalarda bulunan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, "Hak kayıpları, gelir kayıpları arttıkça istifalar da artacak" dedi.

İzmir, Bursa, Tekirdağ ve Samsun'da eyleme katılan sağlık emekçilerinin maaşları, haklarında açılan soruşturmalar dahi tamamlanmadan kesildi. Sadece İzmir'de 800 aile sağlığı çalışanının maaş kesintisi cezası aldığı biliniyor. 

AHEF resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, haksız ücret kesintisi yaşayan aile hekimlerinin itiraz ve iade taleplerine ilişkin dilekçe örneği paylaşılırken, "Yapılan başvuruya, başvuru tarihinden itibaren otuz gün içerisinde cevap verilmezse reddedilmiş sayılır ve altmış gün içerisinde dava açılması gerekir. Dava açmak isteyen meslektaşlarımıza dernek avukatları ya da AHEF avukatı tarafından  hukuki destek verilecektir" denildi.

'HAK VE GELİR KAYIPLARI ARTTIKÇA İSTİFALAR DA ARTACAK'

Aile hekimlerinin "ceza yönetmeliği"ne karşı başlattıkları eylemlere ilişkin İleri Haber'e açıklamalarda bulunan AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen ise "Yönetmelikte pek çok madde ceza içermekte. 150 ceza puanına ulaşırsak bir komisyon kurulacak ve sözleşmenizin devamına o komisyon karar verecek. Ama komisyonun kimlerden kurulacağı ve nasıl çalışacağı belli değil" dedi.

Yönetmelikte maaş kesintisine neden olabilecek maddelerin olduğuna dikkat çeken Dr. Özlem Sezen "5 kez ceza aldığımızda yine sözleşme fesih görüşmeleri olacak. Katlamalı cezalar var. Örneğin basına demeç vermek 50 ceza puanı" diye konuştu.

Yönetmeliğin iptal edilmesi konusunda çalışmalara devam edeceklerini belirten Sezen, "Bu 'ceza yönetmeliğinin' devam etmesi durumunda sistemden kaçışlar başlayacaktır. Hak kayıpları, gelir kayıpları arttıkça istifalar da artacak" ifadelerini kullandı.