Aile Bakanlığı'ndan ilkokul çocuklarına ‘evli misin’ sorusu!

Aile Bakanlığı'ndan ilkokul çocuklarına ‘evli misin’ sorusu!

Aile Bakanlığı tarafından dağıtılan ‘hane beyan formu’nda "12 yaşından büyük tüm bireylerin evli ya da bekar olduklarına ilişkin medeni hal durumu ve çalışıp çalışmadıklarının" yazılması istendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın öksüz-yetim programından faydalanabilecek çocuklara ulaşmak ve gelir tespiti yapmak gerekçesiyle ilköğretim okulu öğrencilerine dağıttığı ‘hane beyan formu’nda, "12 yaşından büyük tüm bireylerin evli ya da bekar olduklarına ilişkin" medeni hal durumu ve çalışıp çalışmadıklarının da yazılması istendi.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, Eskişehir’de yaşanan skandal olayda, ilkokullarda dağıtılan üç sayfalık formda 12 yaşının üzerindeki çocukların yanıtlaması istemiyle “Uygun bir iş teklifi almanız durumunda çalışır mısınız? Son bir yıl içinde kaç aydır işsizsiniz?” soruları da yöneltildi. Formda, “Hanede kayıtlı 12 yaşından büyük tüm bireylerin medeni hallerinin yazılması, hanede kayıtlı 12 yaşından büyük tüm bireylerin çalışıp çalışmadığı, çalışıyorsa hangi sektörde, çalışmıyorsa nedeninin yazılması gerekmektedir” denildi.

'BAKANLIK BU SORULARLA NEYİ AMAÇLIYOR?'

Okullara dağıtılan formu TBMM gündemine de taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer “12 yaşındaki çocuğa evli misin çalışıyor musun? diye soruluyor. Eğer amaç çocuk işçileri tespit etmekse ya da 12 yaşını doldurmuş ve evlendirilmiş çocukları tespit etmekse, bakanlığın ulaşabileceği birçok veri var. Fakat hükümetin genel tavrı doğruların peşinde olanları yok saymak. Bakanlık bu formdaki sorulanlarla neyi amaçlıyor?” diye sordu.

İşte o formlar:

DAHA FAZLA