AİHM’e ‘kayyum’ atandı

AİHM’e ‘kayyum’ atandı

AİHM’in Türk yargıcı Karakaş’ın Alpay ve Altan’ın başvurularına ilişkin dosyadan çekilmesi üzerine yerine kayyum atanan şirketin başkanı atandı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) haklarında hak ihlali kararı vermesine karşın yerel mahkemelerce bu kararın tanınmaması nedeniyle tahliye edilmeyen gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan’ın avukatlarına AİHM tarafından dosyada görevli Türk yargıç Işıl Karakaş’ın çekildiği bildirilmişti. Bildirimde, Karakaş’ın AİHM İçtüzüğü’nün hakimlerin davalara katılmama, davalardan çekilme veya muaf tutulmasını düzenleyen 28. maddesi gereğince başvurulardan çekildiği belirtilmişti. Bildirimde bu durumda yargıçların yerlerine yapılacak atamanın düzenlendiği 29. madde gereğince AİHM Başkanı tarafından dosyaya Ergin Ergül’ün atandığı kaydedilmişti.

ERGİN ERGÜL KİMDİR?

AKP hükümetinin, AİHM’deki görev süresi 30 Nisan 2017’de dolan yargıç Işıl Karakaş’ın yeri için daha önce gönderdiği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül’ün içinde yer aldığı üç isimli liste mülakatlar sonunda AİHM yargıçlığı için “yetersiz” bulunmuştu. Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre Twitter hesabının biyografi kısmında kendisi ile ilgili “Genel Kamu Hukuku Doçenti, İnsan Hakları, Mevlana Bilgeliği” ifadelerini kullanan Ergül, yönetimi kayyıma devredilen Koza Altın İşletmeleri’ne 25 Ocak 2017’de yönetim kurulu başkanı olarak atanmıştı.

[ih2]