AİHM'den 'Bergama hukuk ihlalidir' kararı

AİHM'den 'Bergama hukuk ihlalidir' kararı

İzmir’in Bergama ilçesinde Türkiye’nin ilk altın madenine karşı yürütülen uzun soluklu mücadelede AİHM'den 'Bergama hukuk ihlalidir' kararı geldi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); Bergama’daki altın madeninin işletilme sürecindeki hukuk tanımazlıklar nedeniyle Türkiye’yi bir kez daha mahkum etti. Madene karşı mücadele edenlerden Yılmaz Acar, Mustafa Demirgan ve Feride Genç’in başvurusunu karara bağlayan AİHM, adil yargılama ilkesinin ihlal edildiğine hükmetti. Başvuru sahiplerinin özel ve aile yaşamlarına da saygı duyulmadığını vurgulayan mahkeme, Türkiye’nin 3’er bin Avro ödemesini kararlaştırdı.

Cumhuriyet'in aktardığına göre; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddelerinin ihlali gerekçesiyle Türkiye’nin mahkûmiyetini getiren davayı AİHM’ye taşıyan Acar ve Demirgan’ın avukatı Senih Özay, 10 Ekim’de taraflara tebliğ edilen davada ceza miktarından çok, hukuk ihlallerinin tespiti ve hükümetin tutumunun önemli olduğunu dile getirdi.

Madenin çalıştırılması için Danıştay’ın olumsuz hükmüne karşın gizli Bakanlar Kurulu kararı bile alındığını, böylesine ve her aşamada yaşanan hukuk ihlallerine AİHM'nin neredeyse “şaşırdığını” belirten avukat Özay, kararı “Mahkeme, kararın özünde şunları soruyor: Bergama’daki siyanürlü altın çıkarma işletmesi, İdare Mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen nasıl olup da sürdürülebilmiş? Bakanlar Kurulu, nasıl olur da bu işletmenin devamı için gizli kararname çıkarabiliyor? Yaşam hakkı ve sağlıklı çevrede yaşama hakkı yargı kararlarıyla tespit edilmesine karşın nasıl ciddiye alınmaz? Tüm bu yargı kararlarına karşın maden nasıl faaliyete devam edebilir?” ifadeleriyle yorumladı.

'CEMAAT'TEN DEVLETE

Şu anda kayyum yönetiminde olan madenci şirketin Bergama’daki cevheri çoktan bitirdiğini belirten Özay, “Cemaat, burasını Batılı şirketlerden alırken ‘devleti ben ikna ederim’ diyerek aldı. 1990’lı yıllardan bu yana hükümetlerin madene karşı hiçbir refleksi olmamıştır. Üstelik maden şimdi tamamen devletin elinde ve devlet şimdi daha da canhıraş çalışıyor. Hükümetler değişiyor, ama devletin hukuksuz, doğaya sevgisiz politikaları değişmiyor. AİHM de bunun altını çizmiştir. Ancak anlaşılan mevcut hükümetin söylemi, bu kararlardan pek ders alacak gibi görünmediğini ortaya koyuyor” diye konuştu, kararda ceza miktarından çok hukuk ihlali vurgusunun önemli olduğunu söyledi.

DAHA FAZLA