AİHM: Türkiye ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ikinci ülke
AİHM’e yapılan dava başvurularında Türkiye ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ikinci ülke oldu.
28-01-2021 14:55

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) pandemi koşullarına rağmen geçen yıl hak ihlali şikayetleriyle ilgili olarak binlerce dava ve kabul edilebilirlik kararı açıkladı. AİHM’nin açıklamış olduğu 2020 bilançosuna göre, AİHM’e yapılan dava başvurularında Türkiye ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ikinci ülke oldu.
AİHM’nin 2020 bilançosu mahkemenin Strasbourg’daki merkezinde bugün düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Deustche Welle Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre, bir önceki yıl olduğu gibi geçen yıl da AİHM’nin iş yükünün önemli bölümünü Rusya, Türkiye, Ukrayna, Romanya ve İtalya kaynaklı dava başvuruları oluşturdu. Bu ülkelere karşı başvurular toplam başvuruların yüzde 75’ine eşit. AİHM’de hâlihazırda karara bağlanmayı bekleyen yaklaşık 62 bin dava başvurusu bulunuyor.
Rusya 13 bin 800 dava başvurusuyla (yüzde 22,4) ilk sırada yer alıyor. Rusya’yı sırasıyla; 11 bin 150 başvuruyla Türkiye (yüzde 18,1), 10 bin 250 başvuruyla Ukrayna (yüzde 16,7), 7 bin 700 başvuruyla Romanya (yüzde 12,5), 3 bin 400 başvuruyla İtalya (yüzde 5,5) izliyor.
871 DAVADA KARAR AÇIKLANDI
AİHM pandeminin yarattığı elverişsiz şartlara rağmen geçen yıl toplam 871 davada karar açıkladı. Bunların 762’sinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) en az bir maddesinin ihlaline hükmederken, 84’ünde ihlal bulmadı. Davaların 6’sı dostane çözümle, 24’ü ise diğer yollardan sonuçlandı.
En fazla ihlal kararı AİHS’nin 5’inci (özgürlük ve güvenlik hakkı) ve 6’ncı (adil yargılanma hakkı) maddeleri temelinde verildi. Adil yargılanma hakkı temelinde 287, özgürlük ve güvenlik hakkı temelinde ise 208 ihlal kararı açıklandı. AİHS’nin “evlenme” ve “eğitim” haklarıyla ilgili maddeleri temelinde ise karar çıkmadı.
AİHM geçen yıl Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg ve İsveç hakkında hiçbir karar açıklamadı. Andora, Danimarka, Finlandiya, İrlanda, Monako, Çekya ve San Marino hakkında ise sadece 1’er davada karar yayınladı.
Hakkında en fazla karar açıklanan devletler sırasıyla Rusya (185), Türkiye (97), Ukrayna (86), Romanya (82) ve Azerbaycan (37) oldu.
Rusya hakkında açıklanan kararların 173’ünde AİHS’nin en az bir maddesinin ihlal edildiğinee hükmedildi. Rusya en fazla vatandaşlarının özgürlük ve güvenlik hakkını ihlalden hüküm giydi.
TÜRKİYE'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Türkiye hakkında açıklanan 97 karardan 85’inde AİHS’nin en az bir maddesinin ihlal edildiği sonucuna varılırken, altı davada ihlal bulunmadı; bir dava dostane çözümle, beş dava ise diğer yollardan sonuçlandı. Türkiye davalarında en fazla AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10’uncu maddesinin ihlaline hükmedildi.
AİHM geçen yıl Avrupa geneli için 80 kez 10’uncu maddenin ihlaline hükmetti. Türkiye 31, Rusya ise 23 davada 10’uncu maddeyi ihlal etmekten hüküm giydiler.
Türkiye davalarında açıklanan kararlarda 21 kez adil yargılanma hakkı, 16 kez özgürlük ve güvenlik hakkı, 14 kez mülkiyet hakkı, 11 kez de toplanma ve dernek kurma özgürlüğüyle ilgili maddelerin ihlal edildiği sonucuna varıldı.
İLGİLİ HABERLER
Koronavirüs nedeniyle 65 can kaybı daha...
Son açıklanan rakamlarla birlikte vaka sayısı 2 milyon 780 bin 417, hayatını kaybedenlerin sayısı 29 bin 30, ağır hasta sayısı 1261 oldu.
07-03-2021 20:07

İleri Haber
Türkiye'de son 24 saatte 65 kişi daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybederken, 11 bin 187 kişinin daha testi pozitif çıktı.
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu paylaşıldı. Buna göre, son 24 saatte 129 bin 299 yeni tip koronavirüs (Covid-19) testi yapıldı, 11 bin 187 kişinin testi pozitif çıktı, 65 kişi hayatını kaybetti.
Son 24 saatte 7 bin 785 kişinin Covid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 623 bin 924'e yükseldi.
Test sayısı 34 milyon 122 bin 851'e ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 780 bin 417, hayatını kaybedenlerin sayısı 29 bin 30, ağır hasta sayısı 1261 oldu.
8 Mart eyleminde gözaltına alınan 9 kişiden 2'sine ev hapsi!
Kadıköy'de 8 Mart eyleminde işkenceyle gözaltına alınan 9 kişi hakkındaki tutuklama talebi reddedildi. 9 kişiden 2'si hakkında ev hapsi kararı verildi.
07-03-2021 18:35

8 Mart Kadın Platformu çağrısıyla dün Kadıköy'de yapılan eylemde polisin işkenceyle gözaltına aldığı 9 kişiyle ilgili tutuklama talebi reddedildi. 9 kişi hakkında yurt dışı yasağı, 2 kişi hakkında bir aylığına ev hapsi kararı, kalan 7 kişi hakkında ise haftada iki gün imza kararı verildi.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi dün İstanbul Kadıköy İskele Meydanı'nda buluşan kadınların etrafını barikatlarla kapatan polisi, gökkuşağı renkleri bulunan bayrakların içeri alınmasına izin vermemişti. Verilen mücadelenin ardından bayraklar eylem alanına sokulurken, polis, eylem bittikten sonra evlerine dönmek üzere taksiye binen LBGTİ+ bireyleri gözaltına almaya çalışmıştı. Kadınların tepkisiyle karşılaşan polis, olay anını görüntülemeye çalışan bir muhabirle beraber 9 kişiyi işkenceyle gözaltına almıştı.
Dün gözaltına alınanlar bugün Anadolu Adliyesi'ne götürüldü. 9 kişi, savcılık tarafından ifade alınmaksızın tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
8 MART PLATFORMU: KAYMAKAMLIĞIN AÇIKLAMASI YALAN
Kadıköy Kaymakamlığı tarafından gözaltına alınanlarla ile ilgili şu açıklama yapılmıştı:
"06.03.2021 günü, 8 Mart Kadın Platformu ve çeşitli kadın örgütleri organizesinde Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” ile ilgili olarak saat: 16.00’da basın açıklaması gerçekleştirilmiştir. Basın açıklaması yapan grubun güvenliğini sağlamak amacıyla meydanın etrafında oluşturulan kontrol noktasından geçmek isteyen 20 kişilik LGBTİ grubu, güvenlik güçlerinin görev yapmasını engelleyerek mukavemet göstermişlerdir. Dağılımlar esnasında aynı grubun yeniden mukavemet göstermesi üzerine, güvenlik güçlerine görevini yaptırmamak için direnen 9 kişi yakalanarak gözaltına alınmış olup, adli işlemlere devam edilmektedir."
8 Mart Kadın Platformu'ndan söz konusu açıklamaya ilişkin yapılan paylaşımda ise, "Kadıköy Kaymakamlığının paylaşmış olduğu açıklama tamamen yalan dolandır! Arkadaşlarımız mukavemet esnasında değil, taksiyle evlerine dönmeye çalışırken önleri kesilip işkenceyle gözaltına alınmıştır" denildi
Dün Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşması’nın ardından takip edilerek gözaltına alınan arkadaşlarımız tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
— 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü (@8MartYuruyus) March 7, 2021
Siz engellemeye çalıştıkça gökkuşağı gökyüzünde daha çok parlayacak.
Engel olamayacaksınız. #Sizibırakmayacağız pic.twitter.com/edHGMC5gPm
2 KİŞİYE EV HAPSİ
Sulh Ceza Hakimliği'ndeki duruşmada hakim salonda yer almadı. Hakim, duruşmaya SEGBİS ile katılırken, mahkeme 9 kişi hakkında istenen tutuklama talebini reddetti. 9 kişi hakkında yurt dışı yasağı, 2 kişi hakkında bir aylığına ev hapsi kararı, kalan 7 kişi hakkında ise haftada iki gün imza kararı verildi.
DEÜ Rektörlüğü'nden Boğaziçi'ne destek veren 35 öğrenci hakkında soruşturma!
DEÜ Rektörülüğü, Boğaziçili öğrencilerin kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı başlattıkları eylemlerine destek veren 35 öğrenci hakkında soruşturma başlattı. Dokuz Eylül Dayanışması'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Biz, iktidar partisi tarafından atanmış rektörleri kabul etmiyoruz" denildi.
07-03-2021 16:51

Hüseyin Naval - @huseyinNaval
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan kayyum rektör Melih Bulu'ya karşı başlattıkları direnişe destek veren toplam 35 öğrenci hakkında soruşturma başlattı.
İleri Haber'e konuşan DEÜ öğrencisi, İzmir'in Buca ilçesinde yer alan Hasanağa Parkı'nda Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek olmak amacıyla etkinlik düzenlediklerini ve üniversite yönetimi tarafından haklarında soruşturma başlatıldığını belirtirken, Türkiye'deki bütün üniversitelerde seçilmiş değil atanmış rektörler olduğunun altını çizdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak kayyum rektörleri kabul etmediklerini ifade eden öğrenci, "Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne soruşturma açıyoruz" dedi.
'ÜNİVERSİTELERİN SARAYIN ARKA BAHÇESİNE DÖNÜŞMESİNE İZİN VERMİYORUZ'
Öte yandan Dokuz Eylül Dayanışması da sosyal medya hesabından 35 öğrenci hakkında açılan soruşturmaya ilişkin açıklama yayınladı.
Dokuz Eylül Dayanışması'nın Twitter hesabından yayınlanan açıklamada "Üniversiteler; geçmiş dönemlerde de siyasi iktidarların tahakkümü ile karşı karşıya kalmış, bugün ise AKP iktidarı ve yine onun atadığı kayyumlarla büyük bir saldırı altına alınmıştır. Bu saldırının bir ayağı da üniversitelilerin dayanışmayla düzenlediği eylemlere karşı gerçekleşiyor" denildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektöre karşı başlayan, ardından tüm üniversitelere yayılan direnişimiz bugün 3. ayını doldurdu. Tüm baskı ve hukuksuzluklara rağmen üniversitelerimizle birlikte demokratik alanlarımızın tümüne yapılan saldırılara karşı bir aradayız. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak bu eylemlerin bir parçası olmaktan onur duyuyoruz.
Üniversiteler; geçmiş dönemlerde de siyasi iktidarların tahakkümü ile karşı karşıya kalmış, bugün ise AKP iktidarı ve yine onun atadığı kayyumlarla büyük bir saldırı altına alınmıştır. Bu saldırının bir ayağı da üniversitelilerin dayanışmayla düzenlediği eylemlere karşı gerçekleşiyor. İzmir’de Boğaziçili arkadaşlarımıza destek olmak ve üniversitelerimizi savunmak amacıyla yapılan eylemlerde 35 öğrenci arkadaşımız hakkında kayyum rektör tarafından soruşturma başlatılmıştır. Atanmış rektörlere karşı çıkarttığımız haklı sesimiz baskıyla ve zorbalıkla bastırılmaya çalışılmıştır. Biz Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak bu hukuksuz uygulamaları kabul etmiyor ve 35 arkadaşımıza açılan soruşturmayı biz de iktidar partili Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne açıyoruz!
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİNE SORUŞTURMA AÇIYORUZ.
Biz, iktidar partisi tarafından atanmış rektörleri kabul etmiyoruz.
Biz, iktidarın maşası olmuş rektörlerin üniversitelerimizi sarayın arka bahçesi haline getirmesini kabul etmiyoruz.
Biz, iktidarın halkımıza layık gördüğü tanzim kuyruklarını, adeta iktidarın üniversite modeli anlayışı ile DEÜ Manav’ı getiren rektör zihniyetini istemiyoruz.Biz, meclisten çıkan her tezkereye jet hızıyla destek metinleri yayınlayan bir yönetim istemiyoruz.
Biz, Dokuz Eylül Hastanesi’nde çalışan ve anayasal hakları için basın açıklaması yapan sağlıkçı arkadaşlarımıza soruşturma açan işçi düşmanı rektörü kabul etmiyoruz.
Biz, üniversitemizde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesinin depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkımını isteyen atanmış rektörün yağmasına, talanına karşı basın açıklaması yapan Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerine açılan soruşturmayı kabul etmiyoruz.Biz, atanmış rektörün hazine arazilerinden, insan kaynaklarına kadar tüm usulsüzlükleri yapmış ve Sayıştay tarafından uyarılmış bir atanmış rektörün üniversitemizi sömürmesini kabul etmiyoruz.
Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak iktidarın kayyum rektörlerinin üniversitelerimize ve üniversitenin gerçek sahibi olan öğrencilere saldırılarına karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi ilan ediyoruz. Gerçek suçluları biliyoruz ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak gerçek suçlulara, kayyum rektöre soruşturma açıyoruz! Biliyoruz ki, hesapları çok kabarık. Talan edilen üniversitemizin de, haksızlığa uğrayan her arkadaşımızın da hesabını soracağız!"
Dokuz Eylül Üniversitesi Dayanışması olarak;
— Dokuz Eylül Dayanışması (@deudayanismasi) March 7, 2021
"Bu hukuksuz uygulamaları kabul etmiyor ve 35 arkadaşımıza açılan soruşturmayı biz de iktidar partili Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne açıyoruz!"#BundanSonrasıHepimizde pic.twitter.com/EhZDefhCRd
Marksizm Sohbetleri | Kapitalist Uygarlığın Sınırları
Haluk Yurtsever'in konuk olduğu Marksizm Sohbetleri'nin bu hafta konusu Kapitalist uygarlığın sınırları...
07-03-2021 16:45
İleri Haber
İleri Haber Editörü Doğan Ergün'ün sunduğu ve Marksist yazar Haluk Yurtsever'in konuk olduğu Marksizm Sohbetleri'nde bu hafta uygarlığın sınırları ve yeni bir uygarlığa geçisin olanakları ele alındı.
İyi seyirler...
Marksizm Sohbetleri'nin İleri TV YouTube kanalında yayınlanan bölümünü izlemek için tıklayınız.
Çok riskli iller arasındaki Aksaray tam kapanmaya gitti
Çok yüksek riskli il olarak kırmızı kategoride bulunan Aksaray'da, bugün sokağa çıkma kısıtlamasında bakkal ve manavlar da kapatılarak tam kapanmaya gidildi.
07-03-2021 16:24

Çok yüksek riskli 17 il arasında yer alarak risk haritasında kırmızı renkte bulunan Aksaray, mavi renkle gösterilen düşük riskli iller kategorisine geçebilmek için tam kapanmaya gitti.
Sağlık Bakanlığı’nın en son açıkladığı illere göre vaka sayısı haritasında Aksaray’daki vaka sayısı 100 binde 123,08'den 140,89'a yükseldi. Bakkal, market, fırın, kuruyemişçi, kasap gibi tüm istisnalar ortadan kaldırılarak ilde pazar günü tam kapanmaya gidildi.
Türkiye'de ilk defa tam kapanmanın uygulandığı kentte sadece süt üreticileri, sütlerin günlük toplanması gerektiği için seyreltilmiş şekilde çıkabilecek.
Hazal Kaya'dan Fahrettin Koca'ya: Ölüyor bu bebekler, ne bekliyorsunuz?
SMA Tip 1 hastası Ayaz bebeğin yaşamını yitirdiğini öğrenen oyuncu Hazal Kaya, sosyal medya hesabından Fahrettin Koca'ya 'Ne bekliyorsunuz, kaldırın şu kriterleri' diyerek isyan etti.
07-03-2021 14:45

SMA hastası bebeklerin tedavisi için sık sık sosyal medya hesaplarından çağrıda bulunan Hazal Kaya, dün bir Twitter kullanıcısının SMA Tip 1 hastası Ayaz bebeğin yaşamını yitirdiğini duyurması üzerine sosyal medya hesabından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı etiketleyerek tepki gösterdi
Kaya paylaşımında şu ifadeleri kullandı;
"Ücretsiz sağladığınızı söylediğiniz ilaçları bebekleri testlere sokarak, kriterlere tabii tutarak sağlıyorsunuz. İlacı alamayan bebekler ölüyor... Ölüyor bu bebekler! Ne bekliyorsunuz, kaldırın şu kriterleri."
Ücretsiz sağladığınızı söylediğiniz ilaçları bebekleri testlere sokarak,kriterlere tabii tutarak sağlıyorsunuz.İlacı alamayan bebekler ölüyor...Ölüyor bu bebekler!!!Ne bekliyorsunuz,kaldırın şu kriterleri!! @drfahrettinkoca https://t.co/8gSnLBuHmR
— Hazal Kaya (@HazalKaya110) March 6, 2021