AİHM kararına rağmen Demirtaş'a tahliye çıkmadı

AİHM kararına rağmen Demirtaş'a tahliye çıkmadı

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tahliye talebi AİHM kararına rağmen reddedildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 yıldır tutuklu bulunan ve AİHM’in “tahliye edilmeli” dediği HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); iki yıldır tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş'ın başvurusunu 20 Kasım’da karara bağlamıştı. 

'TUTUKLAMA GEREKÇESİ SİYASİ'

AİHM, kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. Maddesi’ne atıf yaparak, tutuklamanın gerekçesinin siyasi olduğuna hükmetmiş ve tahliye edilmesini istemişti. "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar, öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" şeklinde düzenlenen 18. Madde, Türkiye için ilk kez uygulandı.  

AİHM kararında, uzun tutukluluk süresinin Demirtaş'ın Meclis'teki siyasi faaliyetlerde yer alamamasına neden olduğu, bunun da ifade ve seçilme özgürlüğüne "haklı olmadan müdahale" anlamına geldiği belirtilmişti.

25 BİN EURO TAZMİNAT CEZASI 

AİHM, ayrıca Türkiye’yi maddi ve manevi 25 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

Demirtaş’ın avukatları, aynı gün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuru yaparak, Demirtaş’ın tahliyesini istemişti. Mahkeme, AİHM kararının çevirini beklerken, resmi çeviri dün Adalet Bakanlığı tarafından mahkemeye iletilmişti. 

Bugün toplanan Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM kararına uymayarak, Demirtaş’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. 

HDP'DEN MAHKEMENİN 'DEMİRTAŞ' KARARINA TEPKİ

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş için verdiği “tutukluluğun devamı” kararına tepki gösterdi.

Mahkeme kararının ardından yazılı açıklama yapan Buldan ve Temelli, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10 gün önce aldığı ve Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını da içeren kararını bugün Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirmiştir. Toplanan heyet AİHM kararını uygulamamış, tutukluluğun devamına karar vermiştir. Bu açıkça Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlalidir” dedi.

'KARAR CUMHURBAŞKANI VE YÜRÜTMENİN BASKISIYLA ALINMIŞTIR'

AİHM’in Demirtaş kararındaki “derhal serbest bırakılsın” ifadesinin bireysel önlem önerisi olduğunu hatırlatan Buldan ve Temelli, şöyle devam etti: “Yerel mahkeme Anayasa’nın 90. Maddesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. Maddesi’ne bağlı olarak bu kararı uygulamak durumundadır. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tamamen politik nedenlerle, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yürütmenin baskısı ile bugünkü kararı almıştır. Mahkeme heyeti, aynen Demirtaş’ın ve diğer milletvekillerimizin tutuklanmalarında olduğu gibi hukuki değil siyasi nedenlerle bir karar vermiştir.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının kesinleşmediğini iddia etmek, ayrıca bunu Adalet Bakanlığı’na yazı yazarak sormak zaman kazanmak için atılmış akıl dışı ve hukuk dışı adımlardır. Kazanılan zamanda, Demirtaş hakkında İstinaf Mahkemesi’nde bekleyen kararın onanmasını sağlamak için yapılmış bir manevradır. Yargı bir kez daha siyaset yapmıştır, yürütme baskısı ile hareket etmiştir ve bu heyet büyük bir vebal altındadır.”