Ahmet Şık, Barış Büyüksu’nun işkence sonrası hayatını kaybettiği iddiasını Çavuşoğlu’na sordu

Ahmet Şık, Barış Büyüksu’nun işkence sonrası hayatını kaybettiği iddiasını Çavuşoğlu’na sordu

TİP Milletvekilli Ahmet Şık, Türkiyeli göçmen Barış Büyüksu’nun Yunanistan polisi tarafından işkenceye maruz kalmasının ardından hayatını kaybettiği iddialarını Bakan Çavuşoğlu’na sordu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Türkiyeli göçmen Barış Büyüksu’nun Yunanistan'da gördüğü işkence sonrası Kos Adası’ndan 14 mülteci ile bota bindirildiği ve yolda hayatını kaybettiği iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yanıtlandırılması talebiyle soru önergesi veren Şık, “İddialar konusunda herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?” dedi.

Türkiyeli göçmen Barış Büyüksu’nun 21 Ekim günü kaçak yollarla Yunanistan’a geçtiği sırada gözaltına alındığı ve Yunanistan polisi tarafından işkenceye maruz bırakılıp darp edilmesinin ardından 14 mülteciyle birlikte Kos Adası’ndan bota bindirildiği ve hayatını kaybettiği iddia edilmişti.

Ahmet Şık, basına da yansıyan iddiaları Meclis gündemine taşıdı. İddiaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soran Şık, “İddiaların doğru olduğu tespiti yapıldıysa; ülkemiz vatandaşının işkence ve kötü muamele ile katleden Yunanistan kolluk kuvvetlerine karşı Bakanlığınızca bir girişimde bulunulmuş mudur?” ifadelerini kullandı.

Ahmet Şık, Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:

  1. İddialar konusunda herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? İddiaların doğru olduğu tespiti yapıldıysa; ülkemiz vatandaşının işkence ve kötü muamele ile katleden Yunanistan kolluk kuvvetlerine karşı Bakanlığınızca bir girişimde bulunulmuş mudur?
  2. Barış Büyüksu’nun otopsi raporu ne zaman açıklanacaktır?
  3. Barış Büyüksu ile birlikte geri itilen kaç mülteci vardır? Akıbetleri nedir?
  4. Geri Kabul Antlaşması gereğince 2016’dan bu yana Ege denizinde Yunanistan’ın insan haklarını ve uluslararası hukuku ihlal eden eylemleri sonucu kaç mülteci yaşamını yitirmiştir? Bu mültecilerin kaçı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır? Bu uygulamalara karşı, mülteciler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bakanlığınızca bir girişimde bulunulmuş mudur?