Ağustos ayında 49 kadın öldürüldü!

Ağustos ayında 49 kadın öldürüldü!

Geçen ay 49 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Cinsel şiddet ve çocuk istismarları da devam ediyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre Türkiye’de, Ağustos ayında 49 kadın çeşitli sebepler öne süren erkekler tarafından öldürüldü. Vakaların çoğunda failler, kadınların en yakınındaki erkekler.

Kadın cinayetlerinin 7’si şüpheli ölüm olarak kaydedilirken, 29 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 3’ü ekonomik bahaneyle, 10’u boşanmak istemesi, ayrılmak istemesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

DEVLET KADINLARI KORUDU MU?

Raporda ayrıca öldürülen kadınların 34’ünün koruma kararının olup olmadığı bilinmezken; 13 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmadığı vurgulandı. Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen; kadınları maddi olarak güçlendirmekten kimlik değiştirmeye birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruduğu da ifade edildi.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Ağustos ayında öldürülen 49 kadının 8’inin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, 14’ü evli oldukları erkek, 8’i tanıdık/akraba, 7’si birlikte olduğu erkek, 3’ü eskiden birlikte olduğu ve ayrıldığı erkek, 2’si babası, 2’si eskiden evli olduğu ve boşandığı erkek, 2’si kardeşi, 2’si oğlu ve 1’i de üvey oğlu tarafından öldürüldü.

 

DAHA FAZLA