Ağbaba: ABD yaptırım uygulasa bile AKP’nin Kürecik Üssü’nü kapatmaya gücü yetmez

Ağbaba: ABD yaptırım uygulasa bile AKP’nin Kürecik Üssü’nü kapatmaya gücü yetmez

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Kürecik Üssü’nün kapatılması gerektiğini söyledi.

İleri Haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya Kürecik Üssü’nün ABD’nin yaptırımlarına karşı pazarlık malzemesi yapılamayacağını, Türkiye için tehdit olan üssün derhal kapatılması gerektiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, ABD’nin yaptırım tehditlerine karşı Türkiye’nin nasıl bir karşılık verebileceği, Kürecik ve İncirlik üslerinin kapatılması gibi bir seçeneğin gündemde olup olmadığı sorusuna, ‘Bazı şeyleri şimdiden konuşunca sihri bozuluyor. Sonuçlar ortaya çıktıkça kendi tedbirlerimizi alacağız’ şeklinde cevap vermesi, Kürecik ve İncirlik Üsleriyle ilgili tartışmayı tekrar gündeme getirdi. 

NATO KILIFINA BÜRÜNMÜŞ ABD ÜSSÜ

Kurulduğu 2011 yılından itibaren Malatya Kürecik’teki füze kalkanını defalarca gündeme getiren, üssün olduğu bölgede defalarca eylem ve açıklamalar yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,Kürecik Füze Kalkanı’nın  NATO kılıfına bürünmüş bir ABD üssü olduğunu, ABD’nin yaptırımlarına karşı üssün kapatılmasının gündeme gelmesinin, inkar edilen bu gerçeği bir kez daha ortaya çıkardığını ifade etti. Ağbaba, üssün tek amacının İran ve çevresinde bulunan ülkelerin İsrail’e karşı herhangi bir hava tehdidinde savunma görevi görmesi olduğunu, menfaatler ters düştüğünde Kürecik’in Türkiye’ye karşı kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.

ANADOLU’NUN ORTASINDA 9 YILDIR ABD ÜSSÜ VAR

Ağbaba, “Geçmiş yıllarda Kürecik Füze Kalkanıyla ilgili yaptığımız tüm başvurulara, AKP hükümeti üssün NATO üssü olduğunu dile getirerek cevap vermişti. Ancak Milli Savunma Bakanı ABD’nin yaptırımlarına karşı İncirlik ve Kürecik üsleriyle ilgili gerekli tedbirleri alacaklarını söyleyerek, üssün ABD üssü olduğunu bir kez daha tescillemiş oldu. Kürecik Füze Kalkanı Türkiye’yi değil, İsrail’i korumak için ABD tarafından kurulmuştur.Buradan alınan bilgiler İsrail ve ABD’ye gönderilmektedir. Yani Anadolu’nun ortasında ki bir kentte AKP eliyle bir ABD Üssü kurulmuştur.Türk yetkililerin bile girmesine izin verilmemektedir” dedi.

ABD YAPTIRIMLARINI BEKLEMEK ‘ACİZLİK’

Ağbaba, üssün kapatılması için ABD’nin yaptırımlarını beklemenin ‘acizlik’ olduğunu belirterek, “Madem ABD Türkiye’ye karşı yaptırım uygularsa Kürecik Üssü’yle ilgili karar alacaksınız, şayet samimiyseniz ABD’nin kararını niye bekliyorsunuz. İçine girmenize bile izin verilmeyen üssü kapatın, neyi bekliyorsunuz? AKP, hem iç politikada hem de dış politikada acizlik içinde. ABD yatırım uygulamazsa AKP üsse dokunmayacak. İddia ediyorum, ABD yaptırım uygulasa bile AKP’nin Kürecik Üssü’nü kapatmaya gücü yetmez. Sonuçta Kürecik’te bölgeyle ilgili tüm veriler toplanmaya, ABD ve İsrail’e aktarılmaya devam edecek.Türkiye için üzüntü verici bir durum” dedi.