Ağaç katliamı 17 yılda 5 kat arttı

Ağaç katliamı 17 yılda 5 kat arttı

Orman alanlarındaki endüstriyel ağaç katliamı, 2003 yılından 2018’e gelindiğinde 5 katına çıktı. CHP’li Sarılbal, “Yok edilen ormanlar ağaç şovlarıyla örtülmeye çalışılıyor” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2003 yılında yaklaşık 7.3 metreküp olan ‘endüstriyel’ amaçlı ağaç kesimi 2018 yılında 19 milyon metreküpe çıktı.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberinde, 2010-2012 döneminde yıllık ortalama 13 milyon 526 bin metreküp endüstriyel odun üretimi için ağaç kesimi yapılırken bu rakam 2013-2016 döneminde yıllık ortalama 15 milyon 560 bin metreküpe yükseldi.

Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, 2019 hedefinin ise 35 milyon metreküp olarak belirlendiğini öğrendiklerini söyledi. CHP’li Sarıbal, “Orman ürünleri bizim ülkemizin en önemli alanlarından biri. 9,5-10 milyon metreküp orman kesimi 35 milyon metreküpe çıkarıldı. Yetişmesi yüzyıllar süren ormanlar yok edildi. Ülke ormanları bir yandan maden sahalarına açılarak bir yandan da zamanı gelmediği halde genç ağaçlar kesilerek talan edildi” dedi.

AĞAÇ KATLİAMI ŞOVLARLA ÖRTÜLÜYOR

“AKP yüzyıllar boyunca oluşan ormanları hızla büyütmenin bir yöntemini mi buldu ki böyle bir artış var” diye soran CHP’li Sarıbal sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçek şu ki maden sahalarıyla milyonlarca ağaç yok edildi. Yok edilen ormanlar ise ağaç şovlarıyla örtülmeye çalışılıyor. ‘Guinnes Rekorlar Kitabı’na gireceğiz' diyerek 11’inci ayın 11’inci gününde saat 11’de ağaç dikme etkinlikleri düzenleniyor. AKP ormanın gerçek sahibi olan orman köylüsünü ormandan çıkardı ve maden şirketlerini, müteahhidi koydu. Ormanın sahibi keçidir, ormanın sahibi orman köylüsüdür, ormanın sahibi oranın halkıdır.”

DAHA FAZLA