Afşin-Elbistan linyitlerinde çalışan 115 pikap şoförü, sözleşmenin bitmesine 17 ay kala işten çıkarıldı!

Afşin-Elbistan linyitlerinde çalışan 115 pikap şoförü, sözleşmenin bitmesine 17 ay kala işten çıkarıldı!

Afşin-Elbistan linyitlerinde çalışan ve personele dayalı araç kiralama ihalesinde devroldukları Çelikler Holding ile çalıştıkları firma olan Uçan Turizm arasındaki asgari ücret fiyat farkı anlaşmazlığından dolayı 115 pikap şoförü işten çıkarıldı.

İzel Sezer - @izelsezer

Kahramanmaraş'ta Afşin-Elbistan linyitlerinde çalışmak üzere işçi olarak çalıştıkları Uçan Turizm ile E.U.A.Ş. arasında yapılan personele dayalı araç kiralama ihalesiyle birlikte 20 Mayıs 2018'de çalışmaya başlayan ve 3 yıllık sözleşme imzalayan 115 pikap şoförü, şirketler arasındaki asgari ücret fiyat farkı anlaşmazlığından dolayı işten çıkarıldı.

6 ay E.U.A.Ş. bünyesinde çalıştıktan sonra, 31 Aralık 2018'de şirketin özelleşmesi sonucu aynı haklar, sözleşme  ve şartnamelerle birlikte Çelikler Holding'e devrolan işçiler, Uçan Turizm'in ihaleyi tek taraflı fesh etmesi üzerine sözleşmenin bitmesine 17 ay kala işten çıkarıldı.

MEMUR SİTESİ ÖNÜNDE DİRENİŞE BAŞLADILAR

Uçan Turizm ile Çelikler Holding arasındaki asgari ücret fiyat farkı anlaşmazlığının faturasının 115 işçiye kesilemeyeceğini söyleyen işçiler, 5 gündür Elbistan'da bulunan Çelikler Holding'in memur sitesi önünde direniyor.

Yurttaşlardan destek toplamak ve mağduriyetlerinin duyulması amacıyla açtıkları stantta başlattıkları imza kampanyasında yaklaşık 2 bine yakın imza toplayan işçiler, haklarını kazanana kadar hukuki mücadeleyi ve direnişi devam ettireceklerini söylüyor.

ÇELİKLER HOLDİNG'İN SAHİBİ, ERDOĞAN'LA KONUŞMASIYLA GÜNDEME GELMİŞTİ

AKP döneminde özelleştirilen santrallere bakıldığında, bu santralin ağırlıklı olarak Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Sivas ve Şırnak'ta yer aldığı görülüyor. Öte yandan bu santrallerden 4’ü Çelikler Holding’e ait ve Çelikler Holding’in yönetim kurulu başkanlığını da Tahir Çelik yürütüyor.

115 pikap şoförünün işten çıkarılmasına sebep olan firmanın sahibi Tahir Çelik’in ismi, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefonuyla gündeme gelmişti. Erdoğan’ın ABD dönüşünde Çelikler Holding'in sahibi Tahir Çelik'i aradığı ve “Biz sana süre verdik. Şimdiye kadar ne yaptın?” diye çıkıştığı öğrenilmişti.

Çelik’in ise Erdoğan’a “Sayın Cumhurbaşkanım, 10 bin kişiye ekmek yediriyoruz. Biz bunun altından kalkamayız. Sürenin uzatılmasını talep ediyoruz” dediği, Erdoğan’ın da bu yanıt üzerine “Süre uzatımına rağmen sen hiçbir şey yapmamışsın” diye çıkıştığı ileri sürülmüştü.

Holding sahibinin Erdoğan’ın azarına “O zaman ben bırakayım” diye yanıt verdiği Erdoğan’ın da “Ben sana onu demiyorum. Ne yaptın, onu soruyorum” dediği iddia edilmişti.