'Afrin'deki binlerce yıllık tapınak zarar gördü'

'Afrin'deki binlerce yıllık tapınak zarar gördü'

Afrin'deki binlerce yıllık Ayn Dara Tapınağı'nın, TSK bombardımanı sırasında zarar gördüğü belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP, Afrin'de bulunan ve binlerce yıl önce inşa edilmiş olan Ayn Dara Tapınağı'nın 26 Ocak'taki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bombardımanı sırasında zarar gördüğünü bildirdi.

Suriye'deki Ayn Dara Tapınağı'nın aslan heykelleri, 3 bin yıldır aynı yerde duruyordu. Ancak, TSK jetlerinin düzenlediği hava operasyonları devam ederken, Demir Çağı'nın en önemli miraslarından biri olan bu heykellerden de geriye yalnızca aslanların pençeleri kaldı. 

Akad mitolojisinde bereket, aşk ve savaş tanrıçası olan İştar için inşa edildiği sanılan tapınağın adı, Afrin'de bulunan bir köyden geliyor. 

AFP muhabiri Delil Süleyman, tapınağın içine yönelen merdivenlerin yıkıldığını, siyah bazalt taşına oyulmuş kanatlı hayvanları gösteren freskler enkaza döndüğünü bildirdi.

Suriyeli ve Kürt yetkililer, Türkiye'nin düzenlediği hava operasyonları nedeniyle tapınağın zarar gördüğünü söyledi. TSK ise yaptığı açıklamalarda, harekat alanında bulunan "dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin" hedefler arasında bulunmadığını ifade etti.