Afganistan'da cumhurbaşkanının seçim çalışmalarına bombalı saldırı: 30 ölü

Afganistan'da cumhurbaşkanının seçim çalışmalarına bombalı saldırı: 30 ölü

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin seçim mitingine bombalı saldırı düzenlendi, ilk belirlemelere göre en az 24 kişi öldü. Mitinge saldırının ardından Kabil'de de bir saldırı meydana geldi. Buradaki patlamada ise 6 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan'ın kuzey vilayetlerinden Pervan'da Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin taraftarlarına hitap edeceği bir seçim mitingini hedef alan bombalı saldırıda en az 24 kişi hayatını kaybetti.

Pervan Valiliği Sözcüsü Vahide Şahkar, Cumhurbaşkanı Gani'nin konuşmasına başlayacağı sırada infilak ettirilen bombanın en az 30 kişinin yaralanmasına neden olduğunu dile getirdi.

Gani'nin saldırıdan yara almadan kurtulduğu belirtildi.

Pervan Hastanesi Başhekimi Kasım Sengin de, "Saldırnın kurbanlarının büyük kısmını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Ambulanslar hala yaralı taşıyor. Ölü ve yaralı sayısı büyük ihtimalle artacek." diye konuştu.

Patlamanın, bir polis aracına yerleştirilen patlayıcının daha sonradan infilak ettirilmesi sonucu meydana geldiği belirtildi.

KABİL'DE DE BOMBALI SALDIRI DÜZENLENDİ

Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin katıldığı seçim mitingi yakınlarında düzenlenen saldırıdan hemen sonra Kabil'de de bir patlama oldu. Polis yetkilileri ilk belirlemelere göre 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Patlamanın ABD Büyükelçiliği yakınlarında meydana geldiği belirtildi. 

TALİBAN ÜSTLENDİ

Taliban yayınladığı açıklamada her iki saldırıyı da üstlendiğini duyurdu.

Taliban ülkede 28 Eylül'de yapılacak seçimleri boykot etme çağrısında bulunarak, şiddet kullanma tehdidinde bulunmuştu. Taliban, düzenlenebilecek saldırılarda hedef olmamak için halka seçim mitinglerinden uzak durma çağrısı yapmıştı.