Afgan kadınlar isyanda: Kontrol edilmek değil, özgürlüğümüzü istiyoruz!

Afgan kadınlar isyanda: Kontrol edilmek değil, özgürlüğümüzü istiyoruz!

Cihatçı terör örgütü Taliban’a karşı sokaklarda isyan eden Afgan kadınlar, “Dünyada başka hiçbir ülke tarafından kontrol edilmek istemiyoruz. Özgürlüğümüzü, haklarımızı istiyoruz” diyerek geçtiğimiz haftadan beri sokakta.

Afganistan'da cihatçı terör örgütü Taliban'ın kontrolü altındaki başkent Kabil'de kadınlar geçtiğimiz haftadan beri özgürlük protestolarını sürdürüyor. Yaşam hakları için sokağa dökülen kadınlar Taliban’ın 1996 ve 2001 yılları arasında çalışma ve öğrenim haklarını ellerinden almasına yine izin vermemekte kararlı.

Kadınların bu kararı isyanları karşısında silah zoruyla eylemleri durdurmaya çalışan Taliban’a karşı boyun eğmeyen kadınlar, evde sıkışıp kalmaktansa ölmeyi göze aldıklarını haykırıyor.

Dün yapılan yürüyüşte konuşan 20 yaşındaki bir Afgan öğrenci, "Evde sıkışıp kalmaktansa ölmeyi tercih ederim" dedi.

Taliban'ın gösteriye müdahalesi öncesi Euronews muhabiri Anne Lise Borges'in eylemdeki kadınlara mikrofon uzattı. Muhabire konuşan bir öğrenci, “Afganistan'ın bağımsızlığına bu protestoyla kavuşup kavuşmayacağından emin değilim. Ancak elimden sadece bu geliyor. Endişeliyim ama korkumu kullanıp kendi gücüme dönüştürmek istiyorum" dedi.

‘KONTROL EDİLMEK İSTEMİYORUM, YÜZÜMÜ KAPATMAK İSTEMİYORUM’

Kadınlar Taliban’ın önceki 5 yıllık döneminde evlerinden sadece burka giyerek ve bir erkek eşliğinde çıkabiliyordu. Yüzünün kendi kimliği olduğunu belirten genç öğrenci, "Şehirlerimizde kadınların yüzlerini kapattılar. Neredeyse her şeyi kadınlara karşı yapıyorlar. Yani ben kadınım, kızım ve kontrol edilmek istemiyorum, yüzümü kapatmak istemiyorum. Bu benim kimliğim" şeklinde konuştu.

Hükümet olduktan sonra bir Taliban sözcüsü ise kadınların çalışıp okula gidebileceğini açıkladı fakat bu söyleme şüpheyle yaklaşılıyor.

Savaşın bitmesini istediğini söyleyen kadın gösterici, "Bağımsızlık istiyorum. Bağımsız olmak istiyorum. Dünyada başka hiçbir ülke tarafından kontrol edilmek istemiyoruz. Pakistan'ın müdahalesini istemiyoruz. Özgürlüğümüzü, haklarımızı istiyoruz" dedi.