Afet bölgesindeki aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmış

Afet bölgesindeki aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmış

Afet bölgesindeki aile hekimlerinin, “performans sistemi” adı altında maaşlarında kesinti yaşandığı ortaya çıktı.

Ersan Kınık

Depremlerin vurduğu afet bölgesindeki illerde, aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapıldığı ortaya çıktı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimleri Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Bu insanlar zaten depremzede, evleri yıkılmış, yakınları ölmüş. Bu insanlara maaş kesintisi yapılması kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

 

6 Şubat’ta Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremin ardından çok sayıda ilde yıkım meydana gelmiş ve 10 il afet bölgesi ilan edilmişti. Afet bölgesi ilan edilen illerde, aile hekimlerine yapılan ödemelerde Sağlık Bakanlığı tarafından kesinti yapıldığı ortaya çıktı.

‘PERFORMANS SİSTEMİ NEDENİYLE MAAŞLARINDA KESİNTİ OLDU’

İleri Haber’e konuşan TTB Aile Hekimleri Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, afet bölgesindeki aile hekimlerinin maaşlarında kesintilerin yapıldığını açıkladı.

Dr. Kırımlı, aile hekimlerinin ödemelerindeki kesintilerin sebebini şu şekilde açıkladı:

” Günlük muayene sayılarına bağlı olarak verilen ek ücretlerle maaşları tamamlanan aile hekimleri, afet bölgelerindeki altyapı sisteminin çökmesi ve bazı Aile Sağlık Merkezlerinin (ASM) yıkılması nedeniyle yaptıkları muayeneleri veri tabanına işleyemedikleri için maaş kesintisiyle karşı karşıya kalıyor”

KIRIMLI: BU İNSANLARIN EVLERİ YIKILMIŞ, YAKINLARI ÖLMÜŞ. ÜSTÜNE BİR DE MAAŞ KESİNTİSİ YAPTILAR

Hekimler olarak “performans sistemi” olarak da nitelendirilen bu sisteme karşı olduklarını ve her seferinde tek ücret taleplerini dile getirdiklerini ifade eden Dr. Kırımlı, “Sanki iki ay önceki düzende çalışıyormuşsunuz gibi bir hesaplama yapmaya çalışıyorlar. Bu insanlar aynı zamanda bir depremzede. Evleri yıkılmış, yakınları ölmüş. Bu insanlara 14 Mart’ta maaş kesintisi yaptılar. İnanılır gibi değil!” dedi.

‘AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ YIKILMIŞ. SUÇLUSU ORADA ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZ MI?’

Dr. Kırımlı, meydana gelen ücret kesintilere ilişkin görüşlerini şu şekilde ifade etti:

“Büyük bir haksızlık. Hastaneler yıkılmış, ASM’ler yıkılmış onun suçlusu orada çalışan arkadaşlarımız mı? Zaten güvensiz binaların inşa edilmesine izin vermişsiniz, dere yatağında yapılaşmaya izin vermişsiniz, apartman altlarına ASM yapılmasına izin vermişsiniz. Şimdi de orası yıkıldı diye bu insanları cezalandırıyorsunuz!”

Sağlık Bakanlığı’na yönelik tepkilerini dile getiren Dr. Kırımlı sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık Bakanı gidip şu kadar poliklinik yaptık, şu kadar köyü ziyaret ettik diye açıklamalar yapıyor. Bu işi bu hekimler yaptı. Karşılığı bu muydu? Yapılacak iş mi bu?”

‘GÖNÜLLÜ OLARAK AFET BÖLGESİNE GİDEN DOKTORLARIN DA MAAŞLARI KESİLDİ’

Dr. Kırımlı, ayrıca afet bölgesine gönüllü olarak çalışmaya giden aile hekimlerinin de aynı durumla karşı karşıya kaldığını söyledi:

“Biz afet bölgesine gönüllü olarak gidiyoruz. Bölgeye gönüllü olarak çalışmaya gittiğimiz zaman, gönüllü gidenin de aynı performans hesaplaması kapsamında muayene ettiği hasta sayısı azalıyor ve kesinti yaşanıyor. Biz bunu dert etmiyoruz, bizim maaşlarımızın kesilmesini dert etmiyoruz ama depremzede arkadaşlarımıza bunun yapılması kabul edilebilir değil, oradaki arkadaşlarımıza bunun yapılması çok büyük bir haksızlık”

DAHA FAZLA