AFAD'da 'torpil' depremi

AFAD'da 'torpil' depremi

İddiaya göre sınavda birlik müdürlükleri, şube müdürlükleri, şeflik kadroları, makine mühendisliği, tekniker kadrolarında torpil uygulandı.

İleri Haber

AFAD Başkanlığı tarafından yapılan görevde yükselme sözlü sınavda torpil yapıldığı iddia edildi. Yazılı sınavdan düşük not alanlara yüksek notların verildiği öne sürülen sözlü sınavı Meclis gündemine taşıyan HDP’li Ayşe Acar Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “İddialar doğru mudur?” diye sordu.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) merkez ve taşra teşkilatında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi görev yapan personele yönelik olarak 14 Haziran 2021 – 15 Ekim 2021 tarihleri arasında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sözlü Sınavı yapıldı.

Sınavın ardından hemen açıklanması beklenen sınav sonuçları ancak 23 Kasım’da kurumun internet sitesinde duyuruldu.

İddiaya göre sınavda birlik müdürlükleri, şube müdürlükleri, şeflik kadroları, makine mühendisliği, tekniker kadrolarında torpil uygulandı.

YAZILIDA DÜŞÜK NOT ALANA, SÖZLÜDE YÜKSEK NOT

Sitede açıklanan sınav sonuçlarına incelendiğinde sözlü sınava katılan 468 adayın 274’ü 70 ve üzeri puan verilerek başarılı bulundu. 194 aday ise 70 ve altında puan aldığı için başarısız kabul edildi.

AFAD personelinin Şube Müdürlüğü özelinde hazırlamış olduğu yazılı sınavda 60 ve 70 civarında puan alan çok sayıda adaya ise sözlü sınavda 90 ve üzeri puan verildi. Yine aynı şekilde yazılı sınavda 90 ve üzeri puan alan adaylar ise sözlü sınavda 30-40 puan verilerek elendi.

İDDİALAR MECLİS GÜNDEMİNDE

İddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “Yazılı sınavda yüksek puan alanlara sözlü mülakatta verilen düşük puanlar görevde yükselmeyi engellemektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Ayşe Acar Başaran, şu soruları sordu:

- AFAD’ın görevde yükselme sınavı sonuçlarında torpil yapıldığına dair iddialar doğru mudur?

- AFAD’ın resmi sitesinde yayınlanan listelere göre sınavlarda birinci olan veya yüksek not alan çoğu kişinin sözlü mülakattan çok düşük puanlar alması tesadüf müdür?

- AFAD’ın resmi sitesinde yayınlanan listelere göre sınavlarda düşük not alan çoğu kişinin sözlü mülakattan çok yüksek puanlar alması tesadüf müdür?

- Sözlü mülakat kurulunda kimler bulunmaktadır? Verilen puanlarda gözetilen kıstaslar nelerdir?

- Sözlü mülakat soruları nelerdir?

- Bu mülakatı yapan kişiler hangi kriterlere göre puanlama yapmaktadır?

- Konuya ilişkin bir denetleme yapılacak mıdır?

- Yazılı mülakatta yüksek puan alan kişiler için yeniden sözlü mülakat yapılacak mıdır?

- Benzer sınavlarda daha önce de torpil iddiaları gündeme gelmiş midir? Geldiyse ne gibi önlemler alınmıştır?