Adli Tıp Kurumu, ölüm orucundaki avukatlar için 'hapishanede kalamazlar' raporu verdi

Adli Tıp Kurumu, ölüm orucundaki avukatlar için 'hapishanede kalamazlar' raporu verdi

İstanbul Adli Tıp Kurumu, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için “Hapishanede kalmaları uygun değildir” yönünde rapor sundu. Mahkeme heyeti ise rapora rağmen avukatların tahliyesine onay vermedi.

İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK); ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın dün sabah muayene için ATK'ye götürülmesinin ardından raporunu açıkladı. Kurum, her iki avukat için de “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulundu. Mahkeme heyeti ise rapora rağmen avukatların tahliyesine onay vermedi. 

Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu dün ve bugün çok sayıda tahliye dilekçesini mahkemeye sunmuştu. Adli Tıp Kurumu'nun "Hapishanede kalmaları uygun değildir" değerlendirmesinin ardından gözler avukatlarla ilgili kararı verecek olan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çevrilirken; mahkemesi heyeti, Ünsal ile Timtik'in tahliye talebini reddetti.

GÖZLER MAHKEMENİN KARARINDA

Avukatlar, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ın aileleri ve dostları, Çağlayan Adliyesi önünde, mahkemenin vereceği kararı bekliyor. Evrensel'e konuşan Savunmaya Özgürlük Koordinasyonundan Avukat Sinan Zincir ve Avukat Ayşegül Çağatay, mahkemenin Timtik ve Ünsal'ın tahliyesi yönünde bir karar vermesi gerektiğini belirtti. Bunun önemli bir gelişme olduğunu belirten avukatlar, bu kararın, Ebru ve Aytaç'ın direnişi ve meslektaşlarının, baro başkanlarının ve halkın desteği ile ortaya çıktığını belirtti.

Tahliyenin olumlu ancak yetersiz olacağını belirten avukatlar, Yargıtay'daki dosyanın bozulması ve adil yargılanma hakkının tanınması gerektiğini söyledi.

Mart 2019'da görülen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) davasında hapis cezasına çarptırılan Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal, adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna başlamıştı.

MAHKEME TAHLİYE TALEBİNİ REDDETTİ!

37. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Ünsal ile Timtik'in tahliye talebini reddetti. Adli Tıp Kurumu'nun "hapishanede kalmaları uygun değildir" raporuna rağmen tahliye talebini reddeden heyet, avukatların hastaneye sevk edilmelerine karar verdi. Avukatların yakınları ve ÇHD yetkilileri, avukatlara zorla müdahale edilme ihtimaline dikkat çekiyor.