Adkotürk ve Bel Karper direnişi sürüyor: ‘Vali duymadı sesimizi ama tüm Türkiye duydu’

Adkotürk ve Bel Karper direnişi sürüyor: ‘Vali duymadı sesimizi ama tüm Türkiye duydu’

Tekirdağ valisine dertlerini anlatmak için giden ama çevik kuvvetin ‘süpürün’ emri ile gözaltına alınan işçi Zeynep Köçek, “Neticede vali duymadı sesimizi ama tüm Türkiye duydu” dedi.

İleri Haber

Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren Fransız gıda devi Bel Karper firmasında grev 130 gündür devam ederken Bel Karper ve Adkotürk işçileri Tekirdağ Valisi ile görüşmek üzere Valilik binasına gitti. Sorunlarının çözülmesi talebiyle valiliğe giden işçiler gözaltına alındı.

Uzun süredir çalıştıkları Bel Karper ve Adkotürk isimli markaların toplu sözleşme masasına yaklaşmadığı gerekçesi ile grev yapan Tekgıda-İş Sendikası üyesi işçiler, sabah saatlerinde Tekirdağ Valiliği önüne geldi. Yaklaşık 300 işçi sabah saatlerinde geldikleri Tekirdağ Valiliği önünde oturma eylemi yaptı ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ile görüşmek istediklerini belirtti.

İl emniyet müdürü oturan işçileri işaret ederek çevik kuvvete ‘Çevik süpür’ emri verdi. Erkek çevik kuvvet polisleri çoğunluğu kadın olan işçileri merdivenlerden kaldırarak gözaltına aldı. Bazı işçiler yaşanan arbede ezilme tehlikesi geçirdi. Aileleri ile birlikte gelen işçilerin çocuklarının ise korkudan ağladığı görüldü.

Yaşanılan olayın ardından grevin 131’nci gününde de fabrika önüne giden Bel Karper işçileri, yaşadıkları saldırıyı anlattı.

‘ZORLA BAHÇEDEN ÇIKARTTILAR, KADINLAR VE ÇOCUKLAR YARALANDI’

Fabrika içinde kaçak işçi sokmadıkları için kaymakamlık tarafından 12 bin lira para cezası yedikleri için valinin yanına gittiklerini kaydeden işçi Zeynep Köçek, “Amacımız kırıp dökmek değildi, valinin halktan biri gibi inip sesimizi duymasını istedik. Daha sonra biz gerekli kişilere valiye ulaşmak istediğimizi söyledik. Birdenbire polis ‘çevik süpür’ bunları dedi. Sanki biz çöpüz. Kadın polislerin bize müdahale etmesi gerekirdi, kanunen erkek polislerin müdahale etmesi yasak. Ne kadar erkek polis varsa kadınlara çocuklara, bizlere müdahale ettiler. Merdivenden aşağı itekleyerek, yuvarlayarak yapıldı müdahaleler. Zorla bahçeden çıkarttılar, kadınlar ve çocuklar yaralandı. Vali bu sırada koltuğunda oturup tepki vermedi. Demek ki ondan aldılar bu emri. Baka türlü ulaşma şansımız yoktu, ancak böyle ulaşacaktık ama onda da müdahale edildi” dedi.

‘ERKEK ŞİDDETİNDEN POLİSE SIĞINIRKEN, POLİS ŞİDDETİYLE KARŞILAŞTIK’

Adalete zaten güvenmediğini söyleyen Köçek, “Oradaki herkes kadın ve çocuktu. Kadına kadınla müdahale etmediler. Hani kadına şiddet yoktu? Şiddeti sen uyguluyorsun zaten. Bizim darp edilmemizden daha çok yapılan müdahale yıktı bizi. Erkek şiddetinden polise sığınırken, polis şiddetiyle karşılaştık. Neticede vali duymadı sesimizi ama tüm Türkiye duydu” diye konuştu.

‘‘ÇARK NASIL DÖNERSE DÖNSÜN’ DİYORLAR’

Sadece anayasal haklarını kullanmak için grev yaptıklarını söyleyen işçi Yunus Emre Göçmen ise, “Sendikalı olmak istiyoruz çocuklarımızın geleceği için. Çocuklarımızın daha iyi okullarda daha iyi şartlarda yaşatabilmek için grevdeyiz. Biz bunlardan çok fazla bir şey istemiyoruz. Sadece anayasal haklarımızı versinler istiyoruz. Biz zaten onlara kazandırıyoruz, en kaliteli şekilde yapıyoruz ürünleri ama şuan onlar 80 derecede pişirilecek peyniri 40 derecede pişiriyor. Neden, çünkü üretim yapabilecek elemanları yok. Bütün kalifiye elemanlar burada ama onlar burada ‘Çark nasıl dönerse dönsün’ diyorlar. İnsanların nasıl peynir yediği umurlarında bile değil. Bunlar sadece koltuklarının derdine düşmüşler, 10’da 11’de geliyorlar, 4-5’te gidiyorlar” şeklinde konuştu.

‘YILMADIK, YILMAYACAĞIZ’

Greve başlayalı 131 gün olduğunu kaydeden Göçmen, “Durmadan devam edeceğiz. Fabrikanın yüzde 90’ı grevde, içerde süreci bilmeyenler çalışıyor. Uzun süredir çalışanların hepsi dışarıda. Yasal haklarımızı kullanarak grevdeyiz. Ocak 2021’den itibaren masaya oturmamız lazımdı ama patron hiçbir şekilde gelmeyeceğim demiş. Bu sendika içeri girmesin diye uğraşıyor. Tek amacımız Tekirdağ Valisi’ne burada yapılan haksızlıkları söylemekti. Tekirdağ Valisi’yle eyleme ihtiyacımız yoktu, sadece sesimiz duyulsun istedik. Ama vali bizlere bir çöp gibi, bir böcek gibi il emniyet müdürüne talimat vererek bizleri ‘süpürmelerini’ talimat verdi. Çevikte bizi süpürdü. Yılmadık, yılmayacağız” dedi.

‘DESTEK VERMEK İÇİN BURADAYIZ, OMUZ OMUZAYIZ, GİTMİYORUZ’

İşçilere destek olmak için fabrika önüne giden Kent Emekçileri Dayanışması’ndan Sümeyye Köse de şöyle konuştu:

“Arkadaşlarımız dün taleplerini dile getirmek için Tekirdağ valisi ile görüşmeye gitti. Görüşme talepleri kabul edilmediği gibi Tek-Gıda İş Sendikası örgütlenme uzmanında aralarında olduğu 58 kişi valilik önünde polislerce darp edilerek göz altına alındı. Taleplerini dile getirmek isteyen işçiler polislerce sürüklenerek dışarı atılmak istendiler. Valilik işçilerin taleplerine kulaklarını tıkadı. Bizler arkadaşlarımızın haklı mücadelesine destek vermek için buradayız, omuz omuzayız, gitmiyoruz. İşçi düşmanlarına inat direnişimiz devam edecek, yaşasın direnişimiz, yaşasın mücadelemiz.”