Aden'de hükümet binaları ele geçirildi

Aden'de hükümet binaları ele geçirildi

Yemen'in güneyindeki Aden kentinde BAE destekli ayrılıkçı Güney Direniş Hareketi, Suudi Arabistan destekli ordu güçleri ile çatışarak hükümet binalarını ele geçirdi.

İleri Haber

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun desteklediği Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile Şii Ensarullah Hareketi (Husiler) arasındaki çatışmalar sürerken, ülkenin güneyindeki ayrılıkçı gruplar ile de çatışmalar başladı. 

BAE DESTEKLİ GÜÇLER İLE SUUDİ DESTEKLİ GÜÇLER ARASINDA ÇATIŞMA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen ve ülkenin güneyinin bağımsızlığını savunan Güney Direniş Hareketi'nin kurduğu Güney Geçiş Konseyi lideri Aidarous el-Zubeydi'nin Aden'de düzenlemek istediği protesto gösterisinin Suudi destekli Hadi'ye bağlı güçlerce engellenmesi üzerine çatışmaların çıktığı belirtildi. 

Al Jazeera ve Reuters gibi ajansların geçtiği bilgilere göre, BAE destekli ayrılıkçı güçler ile Suudi destekli Hadi'ye bağlı güçler arasında çıkan çatışmalarda en az 10 askerin hayatını kaybettiği, en az 30 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Çatışmaların ardından Aden'deki bazı hükümet binalarının ayrılıkçılar tarafından ele geçirildiği belirtiliyor. 

YEMEN'DE BAE-SUUDİ ARABİSTAN ANLAŞMAZLIĞI

BAE, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun Yemen'de Ensarullah'a karşı düzenlediği saldırılara 2015 yılında katılım göstermişti. Ülkenin güneyindeki ayrılıkçı güçlere askeri destek veren BAE ile ülkenin kuzeyindeki Hadi'ye bağlı güçlere destek veren Suudi Arabistan arasında son dönemde anlaşmazlıklar olduğu belirtiliyordu.

YEMEN'DE KUZEY-GÜNEY BÖLÜNMESİ

Yemen'de Osmanlı Devleti'nin 16'ncı yüzyılda kurduğu egemenliğin ardından, 19'uncu yüzyıla girildiğinde iç bölgelerd eve güneyde Osmanlı egemenliği sarsılmaya başladı. İç bölgelerde Şii Zeydi hareketi Osmanlı'ya karşı direnişe geçerken, ülkenin Aden merkezli güneyi ise İngiliz sömürgesi altına girdi. 

Ülkenin San'a merkezli kuzeyinde 1918 yılında Osmanlı egemenliğine son verilirken, Güeny Yemen ise 1969 yılında ise Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından iktidarın alınmasıyla özgürleştirildi. Sovyetler Birliği destekli Güney Yemen hükümeti, ülkenin adının Güney Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak ilan etti.

Ancak daha sonra Suudi Arabistan destekli Kuzey Yemen ile Güney Yemen arasında çatışmalar çıktı.  Ülkenin iki kanadı arasında 1980'lerin sonunda başlayan müzakereler sonuç verdi. 1990 yılında Kuzey Yemen lideri Ali Abdullah Salih'in devlet başkanlığında Birleşik Yemen Cumhuriyeti kuruldu. Ancak Salih'in 1994 yılında güneyli yöneticileri hükümetten çıkarmasıyla iki kesim arasında yeniden çatışmalar başladı.