Adana'daki termik santrale iptal talebi: 'Hava kirliliğinden yılda 52 bin insan ölüyor'

Adana'daki termik santrale iptal talebi: 'Hava kirliliğinden yılda 52 bin insan ölüyor'

Adana'da meslek odalarının çağrısıyla yapılan basın açıklamasında Yumurtalık ilçesinde inşaatı başlayan termik santralin durdurulması ve projenin iptal edilmesi istendi. Konuya ilişkin konuşan Ökten, "Adana’da her 5 kişiden 1’i hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor" dedi.

Adana’da meslek odalarının çağrısı ile düzenlenen basın açıklamasında, Yumurtalık'ta yapımı süren Çin sermayeli EMBA Hunutlu Termik Santrali inşaatının durdurulması ve projenin iptal edilmesi talep edildi.

Yapılan açıklamaya, Adana Barosu, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Veteriner Hekimler Odası, TMMOB, KESK, Adana Eczacılar Odası, EMEP ve CHP katıldı.

Adana Adliyesi Taş Binası önünde yapılan açıklamada Yumurtalık’ta 2003 yılı itibariyle çalışan Sugözü Termik Santrali'nin çevreye verdiği zararlara vurgu yapılarak yeni santralin Sugözü Termik Santrali’ne yalnızca bin 800 metre mesafede faaliyet göstereceğine dikkat çekildi.

Basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası eski Başkanı Doktor Ali İhsan Ökten, çevre kirliliğine uzun süre maruz bırakılan yurttaşların Covid-19 salgını da dahil birçok hastalığa yakalanma riskinin yükseldiğini söyledi.

Yumurtalık EMBA termik santrali ÇED raporunda partikül madde oranının Dünya Sağlık Örgütü sınırlarının 3 katı olan metreküpte 83 mikrogram olduğunu aktaran Ökten, bu nedenle EMBA İnşaatı’nın durdurulması gerektiğini söyledi.

'KANSER VAKASI 5 YILDA 11 KAT ARTTI'

Ali İhsan Ökten, Ankara İdare Mahkemesine Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna karşı santralin lisansının iptal edilmesine ilişkin dava açtıklarını da anımsattı. Ökten, yalnızca Sugözü Kömürlü Termik Santrali'nin çalıştığı  alanda 2009’da 5 olan kanser vakası sayısının 2014’te 60’a yükseldiğini ve nüfus bu 5 senede 18 binlerden 17 binlere düştüğü halde kanser vaka sayısının 11 kat, kanser türlerinin de yüzde 275 oranında arttığını ifade etti.

'BİR TERMİK SANTRAL DAHA KALDIRAMAZ'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi ölçüm istasyonunun paylaştığı verilere göre Adana’da yaşayanların 2019’da 236 gün boyunca Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği sınır değerlerinin üstüne çıkan bir oranda kömürden kaynaklanan kirli hava soluduğunu dile getiren Ökten, şöyle konuştu:

“Adana ve Doğu Akdeniz bir termik santral daha kaldıramayacak kadar ağır bir kirlilik yükü altındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı 'İskenderun Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Açıklama Raporu'nda İskenderun Körfezinin ağır bir kirlilik yükü altında olduğu belirtilmekteyken aynı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı neredeyse bitişik sayılabilecek bir mesafede yan yana 2 termik santralin kurulması için ÇED raporuna onay vermektedir.”

'TÜRKİYE'DE HAVA KİRLİLİĞİ YILDA 52 BİN ERKEN ÖLÜME NEDEN OLUYOR'

Kömürlü termik santrallerin mutlaka havayı kirlettiğini söyleyen Ökten, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında İtalya'nın endüstrileşen ve kirli havanın yoğun olduğu kuzey bölgesinde Covid-19 nedeniyle yaşanan ölüm oranı yüzde 12 iken, İtalya'nın geri kalan bölgelerinde bu oranın yüzde 4,5 olduğunu hatırlattı.

Adana merkezdeki hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değerlerinin altında tutulabilirse, 2019 yılında 2 bin 72 ölümün önlenebileceğini dile getiren Ökten, "Bu veri, Adana’da her 5 kişiden 1’inin hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini gösteriyor. Türkiye’de ise en güncel verilere göre dış ortam hava kirliliği yılda yaklaşık 52 bin erken ölüme neden oluyor” şeklinde konuştu.

'HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN SANTRAL İNŞAATI DURDURULMALI'

Yumurtalık'ta yapımı başlayan termik santralin iptal edilmesini talep ettiklerini söyleyen Ökten, “Yumurtalık EMBA Termik Santrali ÇED raporunda yapılan ölçümlerde  partikül madde oranı 83 mcg/m3 çıkmıştır. Termik santraller kaynaklı partikül madde kirliliğinin Covid-19  ölüm ve vaka sayısını arttırmıştır. Bu nedenlerle EMBA termik santraline kredi veren Çinli bankalara mektup yazarak  halkın yaşama hakkını tehdit eden bu projeye desteklerini çekmelerini istedik.  Adana’ya temiz hava isteyen meslek odaları  ve çevre dernekleri olarak bizler Adana’nın ve İskenderun Körfezi’nin bir termik santral daha kaldıramayacağını, halk sağlığını tehdit eden santralin Sağlık Etki Değerlendirmesi ve tüm körfezi kapsayan kümülatif hava kirliliği modellemesi yapılmadan inşaatına başlandığını biliyoruz, bu nedenle EMBA termik santral inşaatının durdurulmasını talep ediyoruz” dedi. (Evrensel)