Adana Barosu'ndan da TBB'ye olağanüstü genel kurul çağrısı

Adana Barosu'ndan da TBB'ye olağanüstü genel kurul çağrısı

Adana Barosu Yönetim Kurulu, Türkiye Barolar Birliği’ne olağanüstü genel kurul çağrısı yapılmasını karar verdi.

Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) tepkiler devam ederken bir çağrıda Adana Barosu Yönetim Kurulu'ndan geldi. Kurul, Türkiye Barolar Birliği’ne olağanüstü genel kurul çağrısı yapılmasını kararlaştırdı.

Adli yıl açılışının cumhurbaşkanlığında yapılmasını protesto eden barolar, davete katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetiminin değişmesi için harekete geçmişti.

Antalya ve Ankara barosu, TBB’nin olağanüstü genel kurula gitmesi için çağrı yapmıştı. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu da TBB'nin olağanüstü genel kurula çağrılması hususunda delegeleriyle toplantı kararı almıştı.

Adana Barosunca kararın oy birliğiyle alındığı duyurularak, TBB’nin cumhurbaşkanlığınde yapılan yeni adli yıl törenine katılması eleştirildi. Açıklamada, “Avukatlık Kanunu’nun 115/2. maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliğinin son dönemlerde ve yeni adli yıl açılışında yaşanan sorunların ve tartışmaların, Avukatlık Kanunu’nda yapılması düşünülen değişikliklerin görüşülmesi, aynı zamanda TBB Başkanının, yönetiminin Avukatlık Kanunu’nun 110. ve 123. maddelerine aykırı davranması ve yasanın yüklediği görevleri yerine getirmemesi, meşruiyetini kaybetmiş olması, haklarında temsiliyet ve güven sorunun doğması nedeniyle seçimli ve seçim kararı alınması gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verilmiştir.” denildi.

Avukatlık Kanunu'nun 115. maddesi gereğince Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nun olağanüstü toplanabilmesi için en az 10 baro yönetim kurulunun kararı gerekiyor. 

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise Erzurum'da katıldığı toplantıda, genel kurul çağrıları hakkında, "Onlar için mesele yargı bağımsızlığı değil, Cumhurbaşkanı'na gidip gitmemek meselesidir" demişti.