Adalet İçin Hukukçular'dan dikkat çeken çağrı: 'Bu kirli mafyatik düzene 'yeter' diyelim'

Adalet İçin Hukukçular'dan dikkat çeken çağrı: 'Bu kirli mafyatik düzene 'yeter' diyelim'

Adalet İçin Hukukçular, son dönemde ortaya dökülen iktidar-mafya ilişkileriyle ilgili hukuk çevrelerine önemli bir çağrıda bulunarak, atılması gereken adımları sıraladı.

İleri Haber

Adalet İçin Hukukçular tarafından yapılan açıklamada ülkede yaşanan son gelişmelerle birlikte mafyatik yapıların ve çetelerin Saray Rejimi ile organik bağlarının bir kez daha ortaya çıktığı vurgulanarak barolar ve hukuk örgütleri ile tüm hukukçular, “sorumluluk almaya ve kirli mafyatik düzene yeter demeye” davet edildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla açığa çıkan iktidar-mafya ilişkileri ile ilgili yargı henüz hareket geçmezken, kamuoyunda “Artık yeter” diyenlerin tepkileri ise artarak sürüyor.

Adalet İçin Hukukçular tarafından da yapılan açıklamada, yaşanan son gelişmelerle mafyatik yapıların ve çetelerin Saray Rejimi ile organik bağlarının bir kez daha ortaya çıktığı vurgulandı.

‘SARAY REJİMİ İLE İÇ İÇE GEÇMİŞ BÜYÜK BİR YAPILANMA’

“İddialarda bahsi geçen suçların ağırlığı, çeşitliliği ve sürekliliği organize bir suç örgütünün ötesinde Saray Rejimi ile iç içe geçmiş büyük bir yapılanmaya işaret ediyor” denilen açıklamada, yargının harekete geçmediği bir ortamda işlenen suçların hesabının sorulması ve faillerin ortaya çıkartılarak yargı önünde hesap vermesinin baroların ve tüm hukukçuların hem görevi hem sorumluluğu olduğunun altı çizildi.

‘BU KİRLİ VE MAFYATİK DÜZENE YETER’ DEMEYE DAVET EDİYORUZ’

“Bu nedenle baroları, hukuk örgütlerini ve tüm hukukçuları sorumluluk almaya ve bu kirli mafyatik düzene yeter demeye davet ediyoruz” ifadeleriyle yapılan çağrıda, atılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

1- Tüm illerde eş zamanlı eylemlilikler örgütlenerek yaşananlara tepki gösterilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.

2- Suç eylemlerinde ismi geçen ve bağlantılı herkes hakkında barolar tarafından suç duyuruları yapılarak etkili bir savcılık soruşturmasının yürütülmesi zorlanmalıdır. Soruşturmanın yürütülmesi savcıların insafına, delillerin toplanması ise İçişleri Bakanlığına bağlı emniyet teşkilatının keyfine bırakılmamalıdır. Barolar tarafından avukatlar, akademisyenler, milletvekilleri ve konunun muhataplarından oluşturulacak heyetlerce raporlar ve uzman mütalaaları hazırlanarak soruşturma dosyalarına sunulmalı, faillerin ortaya çıkartılarak yargılanmaları sağlanmalıdır.

3- Suçlamalarda adı geçen ve sorumluluğu bulunan bakanlar yönünden ise meclisteki tüm partilerin eşit temsiliyle araştırma komisyonu kurularak yüce divan süreci işletilmeli,  araştırma komisyonuyla savcılıkların koordineli çalışması ve delillerin karşılıklı olarak paylaşılması sağlanarak sorumluların yargılanması sağlanmalıdır.

‘ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ’

Açıklamada, Adalet İçin Hukukçular’ın bu süreçte üzerine düşecek her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğu da ilan edildi.