'Adalet Bakanlığı’nın önlemleri yeterli değil'

'Adalet Bakanlığı’nın önlemleri yeterli değil'

Hukuk örgütleri, tutukluların koronavirüs salgınından nasıl etkilendiklerine dair haftalık raporlarını açıkladı.

Aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin olduğu hukuk örgütleri, hastalık ve yaş sebebiyle risk grubunda olan mahkumlara ilişkin rapor hazırladı.

Raporda hastalık ve yaş sebebiyle risk grubunda olan mahkumların tahliye edilmesi istenirken, Adalet Bakanlığı’nın önlemlerinin yetersiz kaldığı ifade edildi.

Hak örgütlerinin hazırladığı raporda yapılması gerekenler şu şekilde sıralandı:

- Ağır hasta mahpusların salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle serbest bırakılarak infazları ertelenmeli, tutuklular serbest bırakılmalı.

- Hamile ve çocuklu kadınlar, çocuk mahpuslar, Terörle Mücadele Kanunu kullanılarak suçlanan siyasi tutuklular bir an önce serbest bırakılmalı.

- Ölüm orucunda olan Avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın salgın hastalık durumunda ciddi risk grubunda bulunması nedeniyle tahliye talepleri kabul edilmeli.

- Mahpuslara ücretsiz temizlik malzemesi verilmeli.

'KRİZ KOMİSYONU KURULDU MU?'

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve kaç tutuklunun salgına yakalandığını Meclis gündemine taşıdı. Güzel, “Bakanlığınız bünyesinde hapishaneler için gerekli önlem ve müdahalelerin planlandığı bir kriz masası ya da herhangi komisyon kurulmuş mudur?” diye sordu.

MAHKUMLARA AKP SANSÜRÜ

Yüksekdağ ise Kandıra Cezaevi’nde tutuklulara ‘AKP’ sansürü uygulandığını belirterek, tecrit koşullarının ağırlaştığını söyledi. HDP Basın Bürosu tarafından paylaşılan bilgi notuna göre, HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, cezaevine gönderilen mektuplarda geçen ‘AKP’ ifadelerinin üzeri silinerek sansür uygulandığı ve tutuklulara teslim edilmediği iddiasını aktardı.