Adalet Bakanı'na soruldu: Avukatların tutuklanması için talimat verildi mi?

Adalet Bakanı'na soruldu: Avukatların tutuklanması için talimat verildi mi?

Hukuksuz şekilde bir yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve ardından tahliyelerine yapılan itirazın ardından yeniden tutuklanan avukatlar Adalet Bakanı Gül'e soruldu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’ndan (HHB) avukatların tahliye edilmesinin hemen ardından tekrar tutuklanması Meclis gündemine taşındı.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle verilen soru önergesinde “Yargılamayı yapan mahkemelerin verdiği kararların uygulanması cumhuriyet savcılarının itirazları olanaksızlaştırılıyor” denilirken, tahliyeye itiraz ve tekrar tutuklama kararı veren yargı mensuplarına talimat verilip, verilmediği soruldu.

HUKUKSUZLUK, HUKUKSUZLUKLA MI GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR?

Bakan Gül’den şu soruları yanıtlaması istendi:

- İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliyenin hemen ardından verdiği 12 avukat hakkındaki tutuklama kararı ile avukatların 1 yıldan fazla süredir haksız bir biçimde cezaevinde tutulmuş olmalarının gizlenmesi mi amaçlanıyor?

- Tahliye kararına savcının itiraz sebebi tahliye kararı veren mahkemenin yargılamadaki hukuksuz durumu ortaya koymuş olması mı?

- Tahliye kararına savcının itiraz sebeplerinden birisi de pek çok hukuka aykırı yargılama için emsal teşkil edeceği endişesi midir?

- İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin 4 gün boyunca süren yargılama sonunda tahliye kararı vermesine mukabil aynı heyetin kararın üzerinden daha 24 saat geçmeden kararını değiştirmesinin kendiliğinden gerçekleşmediği hususunda ne düşünüyorsunuz?

- Avukatlara yönelik bu uygulama ile avukatlık mesleği ve savunma hakkı mı hedef alınıyor?

- Tahliye kararına itiraz eden ve tekrar tutuklama kararı veren yargı mensuplarına talimat verildi mi?

- Şayet bir talimat söz konusu ise talimat kim tarafından verildi? Bu konuda Bakanlığınızın dahli var mı?