Adalet Arayan İşçi Aileleri: 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin

Adalet Arayan İşçi Aileleri: 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 28 Nisan'ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi icin imza kampanyası başlattı.

İleri Haber

Adalet arayan işçi aileleri, 28 Nisan'ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi talebiyle bir imza kampanyası başlattı. Yaptıkları açıklamada 2012'den beri 28 Nisan'ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için mücadele ettiklerini belirten aileler, 28 Nisan'ın “iş kazaları”, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının öngörülebilir ve önlenebilir olduğuna dikkat çeken bir gün olduğunu belirttiler.

Türkiye'de her gün onlarca işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini belirten açıklamada, herkesi her ayın ilk pazar günü 13.00'da tutulan Vicdan ve Adalet nöbetine katılmaya ve destek olmaya çağırdılar.

Yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde:

28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilsin!

Bizler, Davutpaşa, Ostim- İvedik, BEDAŞ, Van-Bayram Otel, Esenyurt, Milas-Güllük, Zonguldak-Kozlu, Soma ve Gemlik’te, Tuzla’da, Botaş’ta, hastanede, fabrikada, madende, dizi setinde, eve temizliğe gittiğinde iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin aileleriyiz…

2012’den beri bizler de ülkemizde 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için mücadele ediyoruz.

28 Nisan “iş kazaları”, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının öngörülebilir ve önlenebilir olduğuna, çalışırken neden ve nasıl hastalandığımıza, yaralandığımıza ve öldüğümüze dikkat çeken bir gündür.

“İş kazaları”nın, iş cinayetlerinin olağan sayılmaması, çalışırken yakalandığımız meslek hastalıklarının görmezden gelinmemesi için işverenlerin, devlet kurumları dahil sorumlu tüm kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması ve yasal düzenlemeleri etkinleştirmesi için kamuoyu duyarlılığı yaratılmaya çalışılan bir gündür.

28 Nisan “can” ve “canı korumak” temelinde çalışanları, işçileri bir günlük faaliyetlerle bir araya getirmeyi ve aralarındaki dayanışmayı artırmayı amaçlayan bir gündür.

Hem yaralananlar hem de hayatını iş cinayetlerinde kaybedenler için yas ve adalet talebi etrafında buluşmuş bir emek mücadelesi günüdür.

28 Nisan’da bu gerçeğe dikkat çekmeye çalışıyoruz. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi. Yaralanmaların, iş cinayetlerinin olağan sayılmaması, çalışırken yakalandığımız meslek hastalıklarının görmezden gelinmemesi için kamuoyu duyarlılığı yaratmaya çalışıyoruz. İşverenlerin, devlet kurumları dahil sorumlu tüm kurum ve kuruluşların gerekli tedbirleri alması ve yasal düzenlemeleri etkinleştirmesi için baskı oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün dünyanın her yerinde ayakta olan işçi kardeşlerimiz gibi. Bu çabalar kaybettiklerimize borcumuz, çalışan her işçiye karşı görevimizdir.

Neden 28 Nisan? 1970’te ABD’nin en büyük işçi sendikaları federasyonu 28 Nisan’ı çalışırken hayatını kaybeden tüm işçiler için “anma günü” ilan etti. Aynı yıl ABD Kongresi’nden kapsamlı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası geçti. Böylece işçi sağlığının bir kamu sorunu olduğunu devlet sembolik olarak kabul etmiş oldu. 1984’te Kanada Kamu Çalışanları Sendikası 28 Nisan’ı sendika bazında “yas günü” kabul etti. 1985’te Kanada Sendikalar Konfederasyonu 28 Nisan’ı tek taraflı olarak “ulusal yas günü” ilan etti. 1991’de Kanada Devleti 28 Nisan’ı resmi “yas günü” ilan etti. 2001’de Uluslararası Çalışma Örgütü 28 Nisan’ı “Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü” ilan etti. Günümüzde pek çok ülkede 28 Nisan resmi “çalışma kurbanlarını/iş kazası-meslek hastalığı kurbanlarını anma günü” olarak anılmaya, bu ülkelerin bazılarının parlamentolarında da resmi “yas günü” olarak kabul edilmeye başladı. 28 Nisan’ın seçilme nedeni Kanada’da ilk defa “iş kazaları”ndaki işveren sorumluluğunun hukuken tescil edildiği tarihin 28 Nisan 1914 olmasıdır.

Ülkemizde her gün onlarca işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. 2012 yılından beri iş cinayetlerinin duyulur ve görünür olması için çıkardığımız İş Cinayetleri Almanağı korkunç rakamları gözler önüne seriyor. 2012’de en az 878, 2013’te en az 1235, 2014’te en az 1886, 2015'te en az 1703 işçi, 2016'da en az 1924 işçi,2017 yılında en az 1947 işçi,2018 yılında en az 1872 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmış olsaydı hayatını kaybeden işçi kardeşlerimiz bugün yaşıyor olacaktı. Bizim gerçeğimiz bu kadar basit. Maruz kaldığımız bu vahşete dur demek için 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesini istiyoruz.

Bizler, canı en çok yananlar, başka canlar yanmasın diye adalet mücadelesi vermeye devam edeceğiz. Emeğin, emekçilerin hakları için mücadele eden, daha insani çalışma koşulları talep eden herkesi dayanışmaya,Her ayın ilk   Pazar günü 13: 00’te tuttuğumuz Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne katılmaya, iscinayetleriniunutma.org üzerinden 28 Nisan’ın İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü ilan edilmesi talepli imza kampanyamıza katılmaya çağırıyoruz.

Ölenleri an, kalanlar için mücadele et!

Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!

ADALET ARAYAN İŞÇİ AİLELERİ