Adalat İçin Hukukçular adliye binalarında koronavirüs için alınabilecek önlemleri sıraladı

Adalat İçin Hukukçular adliye binalarında koronavirüs için alınabilecek önlemleri sıraladı

Adalat İçin Hukukçular, adliye binalarında koronavirüs nedeniyle tedbirler alınması gerektiğini belirten basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

Adalet İçin Hukukçular, Türkiye'de iki koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardınan, salgın tedbirleri kapsamında adliye binalarında da koronavirüse karşı önlemler alınması gerektiğini belirten basın açıklaması yaptı.

Açıklamada "Adliye binaları her gün binlerce kişinin görevi veya işi sebebiyle bulunmakta olduğu kalabalık yerler olup, fiziki şartları da göz önünde bulundurulduğunda virüsün yayılması açısından son derece elverişli bir ortama sahiptir" denilerek, alınabilecek önlemler sıralandı.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yeni tip coronavirüs Covid-19 ile ilgili olarak pandemi ilan edilmiştir. Söz konusu sağlık sorununa karşı dünyadaki örneklerinde görüldüğü üzere ancak hayatın her alanında acil tedbirler alınması halinde olası ağır sonuçların önüne geçilebilmektedir. 

Adliye binaları her gün binlerce kişinin görevi veya işi sebebiyle bulunmakta olduğu kalabalık yerler olup, fiziki şartları da göz önünde bulundurulduğunda virüsün yayılması açısından son derece elverişli bir ortama sahiptir. Bu nedenlerden dolayı;

1- Adliyelerde tutuklu işler ve acil durumlar dışındaki duruşmalar iki hafta boyunca yapılmamalı, ertelenen duruşmalar bu sürenin bitiminde yapılacak şekilde düzenlenmelidir.

2- Adliyelerde çalışan hakim,savcı ve tüm kamu görevlileri iki hafta boyunca idari izinli, işçi statüsünde çalışanlar ise ücretli izinli sayılmalıdır. Bu süre içerisinde adliye binaları dezenfekte edilmeli ve korunma amaçlı malzemeler hazır edilmelidir. Davalar başta olmak üzere tüm hukuki işlemlerle ilgili sürelerin 2 hafta boyunca uzatılmasına karar verilmelidir.

3- Barolar, yukarıda sıralanan tedbirlerin alınması için Adalet Bakanlığı ile hızlıca görüşerek, tedbirlerin alınmasından sonra tüm üyelerine duyuru yaparak iki hafta boyunca ofislerin kapatılmasını, avukat ve çalışan tüm personellerin ücretli izinli, stajyer avukatların idari izinli sayılmaları gerektiğini ilan etmelidir.

4- Cezaevlerinde tutuklu bulunan hasta, yaşlı ve çocuklarıyla birlikte bulunan kişiler tahliye edilmeli, hükümlü olanlar açısından ise infaz erteleme ve gerekli durumlarda hastane sevk işlemleri yapılmalıdır. Ayrıca tüm cezaevleri dezenfekte edilerek gerekli tüm tedbirler alınmalıdır.   

5-Adalet Bakanlığını, baroları ve tüm avukatları bu süreçte gerekli tedbirlerin alınması için sorumlu davranmaya davet ediyoruz.