Adalar’da ruam hastalığına rastlanılmayan atlar günlerdir ‘karantina’ altında tutuluyor

Adalar’da ruam hastalığına rastlanılmayan atlar günlerdir ‘karantina’ altında tutuluyor

Adalar’da ruam hastalığına rastlanılmayan sağlıklı atlar üç gündür karantina altında tutuluyor. Atların sağlığını tehdit eden bu uygulamaya karşı at sahipleri ve hayvan severler tepkili. Karantinanın acilen sonlandırılmasını isteyen hayvan severler, change.org’da da bir imza kampanyası başlattı.

İleri Haber

İstanbul Valiliği'nin almış olduğu karar sonucu, Adalar’da haralara kapatılan sağlıklı atlar, ölümleriyle sonuçlanabilecek bir sürece girdi.

Adalar’da ruam hastalığının görülmediği sağlıklı atlar, ‘karantina’ adı altında polis gözetiminde ahırlara kapatılmış vaziyette tutuluyor.

At sahipleri, doğaları gereği hareket etmeleri gereken atların, hareketsizlik nedeniyle ayak bileklerinin şişmeye başladığını belirtti. Hayvan severler ayrıca ilan edilen karantina süresi boyunca, yetersiz temizlik koşullarında ve hareket edemeden kapalı halde tutulan atların, üç haftayı bile sağlıklı çıkarabilmeleri mümkün olmadığını dile getirdi.

Yapılan testlerde, Adalar’daki yaklaşık 1500 atta herhangi bir hastalık görülmediği at sahiplerine bildirilmiş olmasına rağmen, sağlık raporlarının sahiplerine verilmediğini, aynı şekilde Büyükada’da ruam nedeniyle öldürülüp gömülen atlara ait raporların da at sahipleri ve kamuoyuyla paylaşılmadığını ifade eden Adalı hayvan severler, İstanbul Valiliği’nin, toplum sağlığını gerekçe göstererek acele ile almış olduğu, (önceki yıllarda gerekli görülmediği halde) üç aylık karantina kararını son derece sakıncalı bulduklarını ifade etti. Alınan bu vahim kararla, sağlıklı atların da ölümüne sebebiyet verileceğinden endişelenen Adalı hayvan severler, karantinanın acilen kaldırılmasını talep etti.

Bu amaçla change.org’da bir imza kampanyası başlatan Adalı hayvan severler, sağlıklı atların ölüm fermanı anlamına gelen karantinaya acilen son verilmesini, aksi taktirde atların hareket ve dolaşım sistemlerinde geri dönüşü olmayan hasarlar ve sakatlıklardan İstanbul Valiliği’nin sorumlu olacağını belirtti.