Açlık grevini sonlandıran tutuklular hastanelere kaldırılıyor

Açlık grevini sonlandıran tutuklular hastanelere kaldırılıyor

Açlık grevi ve ölüm oruçlarının sona ermesinin ardından cezaevlerinde bulunan tutuklular, tedavi için hastanelere kaldırıldı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla birlikte açlık grevleri ve ölüm orucu eylemlerine son verilmesinin ardından, tutuklular tedavi için hastanelere kaldırıldı.

Avukatların verdiği bilgiye göre; Kırıklar 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde 26 Aralık tarihinden bu yana açlık grevinde olan Sami Öztürk, Abdullah Oral, Erdal Polat ile 1 Mar tarihinden itibaren açlık grevinde olan Fettullah Demirtaş, Hebat Demir, Selman Yakut, İshak Dayan, Ferdi Karabey, Abdulkadir Akdoğan, Sercan Gümüş,  Ramazan Kızıldağ, Tekoşer Talha Turgut,  Aydın Akyüz İzmir’deki hastanelere kaldırıldı. 

İSTANBUL’DAKİ EVLERİNDE SÜRDÜRENLER DE HASTANEDE 

Açlık grevi eylemlerini tahliye olduktan sonra evlerinde sürdüren Vedat Hesass, İhsan Sinmiş, Tuncer Sağlam ve Abdullah Algan da, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde hastaneye kaldırıldı. Aileler hastane önünde gözyaşlarını tutamadı.

İhsan Sinmiş hastane önünde kısa bir açıklama yaptı. Sinmiş, açlık grevini bitirdiklerini belirterek, Öcalan’ın gönderdiği mesajın önemli olduğunu vurguladı. Sinmiş, “Başta zindanlarda hayatını kaybeden yoldaşlarımıza ve tüm açlık grevinde olanlara selam gönderiyoruz. Direnişimize devam edeceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Arkadaşlara başarılar diliyoruz” dedi.

15 Şubat’tan bu yana açlık grevinde olan Abdullah Algan ise, “Leyla ve Nasır arkadaşların şahsında bütün açlık grevindeki arkadaşları selamlıyorum” dedi. 

Algan duygusal olduğu için konuşamadığını da belirtti.  

Hesass 16 Ocak, Algan 15 Şubat, Sinmiş ve Sağlam ise 1 Mart’tan bu yana açlık grevindeydiler. 

URFA’DAKİLER DE HASTANEYE KALDIRILACAK  

Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi Kampüsü ve Siverek T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklular da açlık grevini sonlandırdı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu üyelerinden oluşan bir heyet cezaevine giderek idareyle görüştü. 

Görüşme sonrası cezaevinde bulunan doktorların, açlık grevini sonlandıran tutukluların sağlık kontrollerini yaptığı belirtildi. İHD heyetinden alınan bilgilere göre, durumu ağır olan tutukluların hastanelere kaldırılacakları belirtildi. 

Siverek T Tipi Cezaevi’nde açlık grevini sonlandıran tutukluların da önümüzdeki saatlerde kaldırılması bekleniyor.     

İSTANBUL’DAKİ CEZAEVLERİ 

Avukatların, Maltepe 1 No’lu Kapalı Cezaevi’nde bulunan hükümlülerle “hükümlü oldukları” gerekçesiyle görüştürülmediği ifade edildi. Maltepe 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklularla görüştüklerini belirten avukatlar, tutukluların kendilerine dilekçelerini yarın vereceklerini söylediğini ifade etti. Avukatlar, “Her iki cezaevi idaresi ile görüştük. ‘Hastaneye sevk konusunda talepleri olduğu takdirde biz sevklerini yaparız. Bir sorun olmaz’ dediler” dedi. 

KANDIRA’DA İLK GRUBUN SEVKİ YAPILDI

Kandıra 1 No’lu F Tipi kapalı Cezaevi’nde ilk grupta yer alan tutukluların hastane sevklerinin bugün yapılacağı ifade edildi. Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevinde olan tutukluların dilekçelerini verdikleri ve hastanelere kaldırılacağı aktarıldı. 

HÜKÜMLÜ OLDUKLARI GEREKÇESİYLE GÖRÜŞTÜRÜLMEDİ

Ümraniye Cezaevi de, avukatların açlık grevindekilerle görüşmesini hükümlü olmalarını gerekçe göstererek izin vermedi.

AVUKATLARA KARAR GÖSTERİLMEDİ 

Bolu Cezaevi’ne giden avukatlar ise kendilerine “16.30’dan sonra görüşme yaptırmıyoruz” denildiğini belirterek, kararın kendilerine gösterilmediğini söyledi. 

SİLİVRİ’DE İLK AMBULANS ÇIKTI

Silivri Cezaevi’nin bahçesinde ambulanslar bekletildi. Cezaevinden ilk ambulans çıktı. Tutukluların hastane sevkleri kampüs içinde bulunan hastanelere yapılacağı belirtildi. 

MARDİN'DEKİLER DİYARBAKIR'A SEVK EDİLİYOR  

Açlık grevi eylemlerinin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın mesajının ardından bitirilmesi ile birlikte Mardin İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı cezaevi doktorlarının cezaevinde tutukluların kontrollerini yapmaya başladığı belirtildi. Doktorların, cezaevinde yapacağı kontrollerin ardından öncelikli olarak durumu ağır olan tutuklular Mardin Devlet Hastanesi'ne sevk edilmeye başlanacak. 

Tutukluların sevk edilmesi olasılığına karşı gerekli hazırlıkların yapıldığı belirtildi. Mardin Tabip Odası (MTO) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatları da tutukluların hastanelere sevk edilmesine dair süreci takip ediyor.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 104 tutuklu açlık grevi eylemindeydi. Tutuklulardan 7'si 5 Ocak'tan bu yana açlık grevi eylemini sürdürürken, diğer tutuklular 1 Mart'ta açlık grevine dahil olmuştu.

1 Mart'ta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevine başlayan ve 23 Mayıs'ta tahliye edilmesinin ardından eylemini Mazıdağı ilçesindeki evinde sürdüren Ekrem Yüş (45) de, Öcalan'ın mesajı sonrası eylemini sonlandırdı. Henüz herhangi bir sağlık kontrolünden geçirilmeyen Yüş, evinde sağlık personellerini bekliyor. 

Mardin'in diğer ilçelerinde eylemlerini sürdüren 5 tutuklu Diyarbakır'a sevk edilirken, Yüş için ise henüz herhangi bir girişimde bulunulmadı.

MERSİN’DE 25 TUTUKLU SEVK EDİLDİ 

Tarsus T1 Kapalı Cezaevi’ndeki 25 tutuklunun tedavi için hastanelere kaldırıldığı belirtildi.

Mersin Cezaevi İzleme Komisyonu'na bağlı avukatların cezaevi ziyareti sonrası aktardıkları bilgilere göre durumu ağır olan 25 tutuklunun Mersin ve Tarsus'ta bulunan hastanelere sevklerinin yapıldığı öğrenildi. 

Hastanelere yapılan sevkleri takip edeceklerini ifade eden avukatlar, diğer tutukluların ise yarından itibaren farklı günlerde sevklerinin devam edeceğini belirtti. 

VAN'DA SEVKLER BAŞLADI 

Van'daki Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi, Van F Tipi Kapalı Cezaevi ve T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 6'sı ölüm orucunda toplam 307 kişinin sevkleri başladı. 

Hastaneye sevk edilenler arasında;  16 Aralık 2018 tarihinde açlık grevine giren Aziz Sökemen, Cihan Tamur, Bahtiyar Hasan Kemal, Şahin Öncü, Barış Kahraman ile ölüm orucunda olan Vedat Özağır, Ahmet Anığı, İhsan Bulut, Erol Cengiz, Özhan Ceyhan ve ölüm orucu eylemine giren ikinci gruptaki Sait Öztürk hastanelere tedavi için gönderildi. 

Öte yandan Van Cezaevi İdaresi ile görüşmek için cezaevleri önüne gelen  HDP Milletvekili Muazzez Orhan'ın da aralarında olduğu Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD); Van Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD); Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV); Van-Hakkari Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler. Sendikası (SES) ve Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) başkan ve üyelerinden oluşan heyetin cezaevleri idareleri ile yapmak istedikleri görüşme, savcının onayı olmadığı gerekçeleriyle reddedildi. Heyetin cezaevleri önündeki bekleyişi devam ediyor.

SİİRT CEZAEVİ’NE 3 DOKTOR GETİRİLDİ 

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevini sonlandıran eylemciler hastaneye sevk edilmek yerine, cezaevine götürülen doktorlar tarafından muayene edildi. Tutukluların avukatları müvekkillerine tıbbı müdahalede bulunması amacıyla Siirt Cezaevi Müdürlüğü’ne başvurdu. Başvuru sonucu, açlık grevcilerinin hastaneye sevk edilmesi yerine Siirt Devlet Hastanesi’nden uzmanlık alanları farklı dallarda olan 3 doktor cezaevine getirildi. 

Bunun üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt milletvekilleri Meral Danış Beştaş ve Sıddık Taş ve HDP İl eşbaşkanları duruma tepki göstererek bilgi almak için cezaevi müdürüyle görüştü. Cezaevinde gerçekleşen görüşmede, gelen doktorlar tarafından açlık grevindeki eylemcilerin EKG'lerinin çekildiği, kan örnekleri alındığı, EKG ve kan sonuçlarına göre tedbirlerin alınacağı ve gerekli görülürse hastanelere sevk edileceği belirtildi.

PATNOS’TA ÖLÜM ORUCUNDAKİLER SEVK EDİLDİ 

Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi'nde de 10 Mayıs tarihinden itibaren ölüm orucu eyleminde olan Senar Efe, Burhan Şık, Faysal Atak ve Şafii Kayıhan'ın ambulanslarla alınarak tedavisinin yapılması için hastaneye sevk edildiği öğrenildi.

Tutukluların hangi hastaneye sevk edildiği bilinmiyor. (MA)