Açık Öğretim Okulları sınavlarının tarihi açıklandı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Açık Öğretim Okulları 1. dönem ve 2. dönem sınavlarının tarihlerini açıkladı.
16-01-2021 17:23

İleri Haber
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Açık Öğretim Okulları ilk dönem sınavlarının 25 Şubat'ta, 2. dönem sınavlarının ise 25 Mart’ta başlayacağını duyurdu. Sınavlar, çevrimiçi şekilde yapılacak.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Açık Öğretim Okulları 1. dönem ve 2. dönem sınavlarının tarihlerini açıkladı.
Selçuk, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"Açık Öğretim Okulları sınavlarımızı çevrim içi ortamda gerçekleştireceğiz. I. Dönem sınavları, 25 Şubat 2021’de II. Dönem sınavları, 25 Mart’ta başlayacak. Sınavlar, Açıköğretim Okulları Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerimize başarılar diliyorum."
Açık Öğretim Okulları sınavlarımızı çevrim içi ortamda gerçekleştireceğiz.
— Ziya Selçuk (@ziyaselcuk) January 16, 2021
I. Dönem sınavları, 25 Şubat 2021’de
II. Dönem sınavları, 25 Mart’ta başlayacak.
Sınavlar, Açıköğretim Okulları Bilgi Yönetimi Sistemi üzerinden yapılacaktır. Öğrencilerimize başarılar diliyorum. pic.twitter.com/vRsblWDjnU
İLGİLİ HABERLER
Öğretmenlerin koronavirüs aşılama sürecinin detayları belli oldu
Köy okullarında görevli olan öğretmenlerden başlanan aşılamaya yüz yüze eğitime geçiş sıralamasına göre devam edilecek.
26-02-2021 12:32

Okullarda 1 Mart'ta yüz yüze eğitime geçilmesinin kararlaştırılmasıyla, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında öğretmenler öncelikli aşılanacak gruplara dahil edildi. Alınan bu kararın ardından köy okullarında görevli olanlardan başlanan aşılamaya yüz yüze eğitime geçiş sıralamasına göre devam edilecek.
"Covid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında öğretmenlerin öncelikli gruplara dahil edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan liste Sağlık Bakanlığına gönderildi. Buna göre, 24 Şubat'ta ilk olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Arifegazili İlkokulunda görev yapan öğretmenler, Covid-19 aşısının birinci dozunu yaptırdı.
Öğretmenlerin aşılanması, yüz yüze eğitime geçiş sürecindeki sıralamaya göre sürdürülecek. Bu kapsamda, ülke genelinde 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime geçen köy okullarındaki öğretmenlere Covid-19 aşısı uygulanmaya başladı. Köy okullarıyla aynı tarihte yüz yüze eğitime başlayan anaokullarındaki öğretmenlerin aşılanmasına da başlanacak.
1 MART'TA YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLEN OKULLARDA AŞILAMA BAŞLAYACAK
İktidarın yüksek vaka sayısına rağmen hayata geçirdiği normalleşme süreci kapsamında, ilkokullar ile 8'inci ve 12'nci sınıflarda 1 Mart Pazartesi yüz yüze eğitime başlanacağı için aşılamaya buralarda görev yapan öğretmenlerle devam edilecek.
Çok programlı Anadolu liseleri, güzel sanatlar ve spor liselerinin tüm sınıfları da uygulama derslerini 1 Mart'tan itibaren yüz yüze yapmaya başlayacak. Bu kapsamda yüz yüze eğitime katılan ilgili alanların öğretmenleri de aşılamada öncelikli olacak.
Yüz yüze eğitime başlanacak ilkokul ve ortaokul kademesindeki özel eğitim okulları ile diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıfları öğretmenlerine aşılamada öncelik tanınacak.
Aşı sırası gelenler, "mhrs.gov.tr" ve "enabiz.gov.tr" siteleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabız mobil uygulamaları ile "Alo 182" hattı üzerinden randevu oluşturabiliyor.
Öğretmene 'canlı ders' saldırısı: 'Çok ses çıkarıyorsun'
Muğla’da bir öğretmen ve ailesi canlı ders yapılmasından rahatsız olan komşuları tarafından darp edildi.
25-02-2021 18:30

Ortaokul öğretmeni İlknur Keskin ve ailesi evde canlı ders sırasında çok ses çıkardıkları bahanesiyle saldırıya uğradı. 18 Şubat tarihinde Muğla’nın Milas ilçesinde yaşanan olayda iddiaya göre, öğretmen Keskin'in komşusu canlı ders yapılmasından rahatsız olduklarını söyleyerek tartıştı. Daha sonra akşam öğretmenin eşi, iş dönüşü eve geldiğinde iki kişi “Abimin canını sıkan sen misin?” diyerek saldırmaya başladı. İddiaya göre 9-10 kişilik bir grup öğretmene, eşine, kız kardeşine ve annesine saldırdı. Evlerine kaçmak istediklerinde de zorla dışarıda tutuldu.
‘ÖĞRETMENLER ÇOK BÜYÜK FEDAKARLIK GÖSTERİYOR’
Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Eğitim Bir Sen, Eğitim İş Temsilcileri ve Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortak basın açıklaması yapılarak yaşanan olay kınandı. Açıklamayı okuyan İsa Bal, salgın süreci boyunca öğretmenlerin çok büyük fedakarlık gösterip sorumluluk aldığını hatırlattı.
'ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNÜ KINIYORUZ'
Şiddetin toplumsal bir sorun haline geldiğini söyleyen Bal, “Eğitimciler olarak şiddetin her türlüsünü kınıyoruz. Eğitim emekçileri olarak toplumdan şiddetin kaldırılmasında yine en büyük görevin bizlere düştüğü bilinciyle işimize dört elle sarılmaya devam ediyoruz” dedi. Öğretmen İlknur Keskin, "Eşimin çapraz bağlarında kopma var. Belki ameliyatta olacak. 3 araba dolusu insan tarafından saldırıya uğradık” dedi. Bal son olarak Keskin'in darp raporu aldığını ve olayı yargıya taşıdığı bilgisini verdi
Eğitim Sen: Liselerde sınavlar iptal edilmeli, öğretmen açıkları kadrolu atamalarla kapatılmalı
Kurul, alınan kararların okul nüfusunun artmasına ve hareketlenmesine yol açacağını vurgularken, öğretmen atamalarıyla ilgili de "20 bin öğretmen ataması bugünün gerçekliğinin gerektirdiği rakam değildir" dedi.
24-02-2021 14:23

İleri Haber
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, yaptığı açıklamada liselerin aşı takvimine göre açılmasını ve yüz yüze yapılacak sınavların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kurul ayrıca, öğretmen açığının kadrolu atamalarla kapatılması gerektiğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okulların 1 Mart tarihinde açılması ve tüm seviyelerde 1 Mart ile 19 Mart tarihleri arasında, birinci dönemin yapılmayan sınavlarının yüz yüze yapılması ısrarı sürerken, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını önlemlerinin yeterliliği ve aşı takvimine ilişkin tartışmalar sürüyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Nejla Kurul, aşı takvimi muğlaklığını korurken, liselerde bir yandan 12. sınıflar için yüz yüze eğitime geçilmesi, diğer yandan hızla 9., 10. ve 11. sınıflarda sınavların yüz yüze yapılmaya başlanacak olmasının okul nüfusunun artmasına ve hareketlenmesine yol açacağını vurguladı.
‘EĞİTSEL-ETİK-POLİTİK OLARAK DOĞRU BİR KARAR DEĞİL’
“Liselerde sınavların yapılmasının planlanması, gerek takvimi, gerek kapsamı ve gerekse salgın koşullarında uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizlikleri bir nebze ortadan kaldırabilecek telafi programlarının düşünülmemiş olması nedeniyle büyük sorunlar içermektedir” diyen Kurul, “Bu sınavlar her ne kadar 1 Kasım 2020’ye kadar olan konuları kapsıyor olsa da biliyoruz ki eğitim sürecinde çok ciddi sınıfsal eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve anadili farklı olan öğrencilerin karşı karşıya kaldığı eşitsizlikler, eğitim sürecini çok olumsuz etkilemiş v e eğitim hakkının kullanılmasını büyük ölçüde sekteye uğratmıştır. Bu nedenlerle hiçbir telafi programı yapılmadan bu sınavların yapılması, eğitsel olarak doğru olmadığı gibi etik-politik olarak da yerinde bir karar değildir” şeklinde konuştu.
‘TOPLUM SAĞLIĞINI ÖNCELEYEN ANLAYIŞLA’ 3 TALEP
Kurul, toplum sağlığını önceleyen bir anlayışla talepleri şöyle sıraladı:
1- Eğitim emekçilerine aşı yapılmasına gecikmeksizin bir an önce başlanmalıdır.
2- Okulların ne zaman açılacağı, aşı takvimi, telafi programlarının kapsamı ve niteliği, okul içinde salgınla mücadele ve benzeri konulardaki karar süreçlerine, eğitim bileşenlerinin ve onların demokratik örgütlerinin katılımı sağlanmalıdır.
3- Liselerde birinci dönem yapılamayan sınavların yapılması kararı iptal edilmeli ve bu sınavlar yüz yüze eğitime geçildiğinde mutlaka telafi programı yapılarak gerçekleştirilmelidir.
‘SÖZLEŞMELİ DEĞİL, KADROLU ATAMALAR YAPILSIN’
Öte yandan Kurul, açıklamasında öğretmen açığı ve Erdoğan’ın duyurduğu 20 bin atamaya da değindi.
Kurul, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu haberle sıkışan yüreklerde bir umut parlaması olsa da öğretmen işsizliğinin geldiği düzey hatırlandığında çabuk sönüyor umutlar. Atanacaklar yine sözleşmeli olacaklar. Ayrıca 20 bin öğretmen ataması, Covid-19 salgınında öğretmen başına düşecek öğrenci sayısını tüm illerde denk biçimde düşürecek bir rakam değil! Bu rakam, eğitim sisteminin sınırları dışında bekleyen diplomalı işsiz öğretmenler denizinin beklentilerine de karşılık gelmiyor. İşsiz öğretmenler yine de mütevazılar; en az 60 bin öğretmen atamasının yapılması bekliyorlar. Ne var ki, Sayıştay verilerine göre resmi öğretmen açığı 138 bin, Covid-19 salgını da dikkate alındığında gerçek öğretmen açığı ise Sayıştay’ın da ifade ettiğinden çok daha fazla.
Düşler gerçeğin vekilidir; 20 bin öğretmen ataması bugünün gerçekliğinin gerektirdiği rakam değildir. Covid-19 salgını ile mücadelede çok önemli olan öğretmen açıklarının kapatılması için ataması yapılmayan öğretmenlerin bir an önce öğrencileri ile buluşmaları sağlanmalıdır.
Öğretmenler eğitimin vazgeçilmez bir bileşenidir; eğitimin niteliği, öğretmenin niteliği ile doğru orantılıdır. Eğitim hizmetlerinin sürekliliği, düzenliliği, herkese eşit, parasız ve nitelikli olarak sunulması için her türlü güvencesiz istihdam uygulamasından derhal vazgeçilmeli, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır.”
Bakan Ziya Selçuk'tan 'yüz yüze sınav' açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze yapılacak sınavlar için Covid-19 tedbirlerine yönelik tüm hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.
21-02-2021 15:49

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ara verilen yüz yüze sınavlara ilişkin açıklama yaptı.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Selçuk, "Sevgili gençler emin olun sesinizi duyuyorum ve paylaşımlarınızı okuyorum. Biz salgın döneminde kararlarımızı, eğitimcilerle ve ekimlerle birlikte oluşturuyoruz. Salgının seyrini günlük izliyoruz. Neyin riskli, neyin gerekli olduğu konusunda verilere dayalı olarak ortak görüş geliştiriyoruz. Bu görüşmeler neticesinde, köy okullarımız ve ana okullarımız yüz yüze eğitime çoktan başladı" dedi.
Bakan Selçuk açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"1 Mart'ta ilkokul 1, 2, 3, 4. sınıf öğrencilerimizle 8 ve 12. sınıf öğrencilerimiz de yüz yüze eğitimlerine başlıyor. Sizlerin de sadece sınavlarınızı yüz yüze gerçekleştirebilmemiz için salgın tedbirleri noktasında tüm hazırlıklarımız tamam. Öğrencilerimizin yüzde 40'ı yani yarıya yakınınız sınavlarını tamamladı zaten.
Sınavlarınızda bugün yapılacak bir erteleme yakın zamanda çalışma yükünüzü daha fazla artıracaktır. Bizim de durumunuzu tespit edip ihtiyaçlarınıza uygun destekleme programları tasarlamamızı engelleyecektir. Gelecek yıllara sorun biriktirmemek için zamanında çalışmak bu yüzden çok kritik."
— Ziya Selçuk (@ziyaselcuk) February 21, 2021
MEB'den liselerde yüz yüze eğitime ilişkin açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart'tan itibaren mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liseleri derslerine ait uygulama kazanımlarının yüz yüze eğitimlerine tüm sınıf seviyelerinde başlanacağını açıkladı.
19-02-2021 17:56

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1 Mart'tan itibaren mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri, güzel sanatlar liseleri ve spor liseleri derslerine ait uygulama kazanımlarının yüz yüze eğitimlerine tüm sınıf seviyelerinde başlanacağını duyurdu.
MEB'den yapılan açıklamada, "01 Mart 2021 tarihinden itibaren de Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Spor Liseleri derslerine ait uygulama kazanımlarının yüz yüze eğitimlerine tüm sınıf seviyelerinde başlanacaktır" ifadelerine yer verildi.
MEB'in açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Çok Programlı Anadolu Liseleri alan/dal derslerinin yüz yüze eğitimlerinde "meslek.eba.gov.tr" internet adresinde yayınlanmakta olan "2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı İkinci Dönem Çerçeve Öğretim Programı" kullanılacaktır.
Söz konusu çerçeve öğretim programlarında yer alan derslerin uygulama kazanımları yüz yüze, teorik olan kazanımları ise uzaktan eğitim yoluyla yapılacak şekilde Zümre Öğretmenler Kurulunca planlanacaktır.
Mesleki ve teknik Anadolu lisesi, çok programlı Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi ve spor liselerinin 12 nci sınıflarında yapılacak yüz yüze eğitim, öğrencilerin merkezi sınavlara ilişkin beklentileri de dikkate alınarak haftada 24 ders saatini geçmeyecek şekilde planlanarak yapılacaktır.
Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liselerinde yüz yüze ve uzaktan eğitim yoluyla verilecek dersler ve saatleri "meslek.eba.gov.tr" internet adresinde yayınlanmıştır.
Yüz yüze eğitimle yürütülecek eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım isteğe bağlı olup devam zorunluluğu aranmayacaktır. Ancak eğitim kurumunun öğrencilerin okula devamını takip edebilmesi ve bu kapsamda gerekli önlem ve tedbirleri alabilmesi amacıyla yüz yüze eğitim faaliyetlerine katılmayacak olan öğrenciler için velileri tarafından, Covid-19 salgını kapsamında herhangi bir nedenle öğrencisini yüz yüze eğitim için eğitim kurumuna göndermek istemediğine ilişkin talebini bir dilekçe ile eğitim kurumu müdürlüğüne iletmesi gerekecektir.
Mesleki Eğitim Merkezlerinde okulda yapılan alan/dal derslerinin öğretimine uzaktan eğitim yoluyla devam edilecektir."
Mahkemeden emsal karar: Özel okul ücret iade edecek
İzmir Tüketici Hakem Heyeti, koronavirüs salgını nedeniyle özel okul ücretinin bir kısmını veliye iade edilmesine karar verdi.
18-02-2021 10:39

İzmir'de bir veli, Türkiye'yi etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hizmetin sözleşmede belirtildiği şekilde verilemediği gerekçesiyle özel okul hakkında başvuruda bulundu. İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti, başvuru üzerine eğitim ücretinin kısmen iadesine karar verdi.
Kentte çocuğu özel okula devam eden İ.A., 2019-2020 eğitim öğretim döneminde okulla 29 bin lira bedelli eğitim sözleşmesi imzaladığı ancak salgın nedeniyle belirtilen şartlarda hizmet alamadığı şikayetiyle İl Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.
İ.A., başvurusunda 10 bin 242 lira 9 kuruşluk eğitim ve yemek bedelinin tarafına iadesini talep etti. Heyet, tarafların savunmasını aldıktan sonra, başvuru sahibinin talebinin kısmen kabulüne ve 4 bin 369 lira 62 kuruşun iadesine karar verdi.
'MAĞDURİYET GİDERİLMİŞTİR'
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Cevdet Uçan, heyetin detaylı inceleme sonucu, salgın nedeniyle eğitimin 60 gün süreyle uzaktan verilebildiğini saptadığını, buna göre hesaplama yaptığını belirtti.
Uçan, şunları kaydetti:
"Heyet, salgın nedeniyle eğitim hizmetleri yönünden kısmı ifa imkansızlığı bulunduğunu ve maliyette yüzde 36,71 azalma olduğunu belirlemiş, 60 günlük eğitim hizmetine tekabül eden miktarın iadesine karar vermiştir. Derneğimizin görüşü de bu yöndeydi. İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti, bu kararıyla tüketicilerin mağduriyeti gidermiştir."