AB’ye gitmek isteyen göçmen sayısı %46 arttı

AB’ye gitmek isteyen göçmen sayısı %46 arttı

AB sınır koruma ajansı Frontex’in yaptığı açıklamaya göre Doğu Akdeniz’den AB’ye gitmek isteyen göçmen sayısı önceki yıla göre yüzde 46 arttı

Avrupa Birliği (AB) sınır koruma ajansı Frontex, Doğu Akdeniz güzergâhını kullanarak birliğe giriş yapanların sayısının bir önceki yıla göre yüzde 46 arttığını açıkladı.

Doğu Akdeniz üzerinden AB giriş yapan göçmen sayısının 2019’da, 2018'e göre yüzde 46 oranında arttığını bildirildi. AB sınır koruma ajansı Frontex tarafından Brüksel'de yapılan açıklamada, Avrupa genelinde göçmenlerin sayısının düşmesine rağmen Akdeniz'in doğusundan gelenlerin sayısının geçen yıl 82 bin 564 kişi olduğu aktarıldı.

DW’nin haberine göre Frontex Direktörü Fabrice Leggeri, artışın sebebinde Suriye ve Afganistan'daki istikrarsız durumun etkili olduğunun altını çizdi. Afganlar ile İranlılar için ülkelerindeki olumsuz ekonomik koşulların ve Suudi Arabistan'ın kendi iş piyasasını dışarıdan gelen işçilere kısıtlamasının da bu artışta etkili olduğunu dile getiren Leggeri, göçmen sayısındaki yükselişin Yunanistan üzerinde büyük baskı yarattığına değindi.

Resmi verilere göre, geçen Nisan ayında 14 bin göçmenin yaşadığı; Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy adalarında yılsonu itibarıyla 42 bin kişi barınıyor.

Türkiye’nin de göç baskısıyla mücadele ettiğini söyleyen Leggeri, ülkenin sahillerinden Yunanistan'a geçmeye çalışanların sayısının arttığını belirtti.

Öte yandan Frontex verilerine göre izinsiz sınır geçişlerinde Balkanların batısında ise bir önceki seneye oranla yüzde 143'lük bir artış yaşandı. Daha önce açıklanan rakamlara göre, AB genelinde giriş yapanların sayısında, 2013 yılından bu yana en düşük seviye görüldü.

GEÇTİĞİMİZ YIL 198 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Şube Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre geçen yıl göçmenlerin yolculuğunu organize edenlere yönelik 50 operasyon gerçekleştirildi. Bu kapsamda 198 kişi gözaltına alındı. 105’i ise adliyeye sevk edildi. Öte yandan Edirne’de Yakupbey köyü yakınlarında durdurulan araçta ise Afganistan ve Pakistan uyruklu 5 göçmen alıkondu. Göçmenler, İl Göç İdaresine gönderildi. Göçmenleri yurtdışına çıkarmak isteyen S.T. ve S.Y. çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hâkimliğince ‘göçmen kaçakçılığı’ suçlamasıyla tutuklandı.