AB'nin ardından üç ülke Çin'e yaptırım kararı aldı

AB'nin ardından üç ülke Çin'e yaptırım kararı aldı

AB'nin yaptırım kararı sonrası ABD, İngiltere ve Kanada da Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin’e yaptırım kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB); Uygurlara yönelik uygulamalar nedeniyle Çinli 4 yetkili ve bir kuruluş hakkında yaptırım kararı aldı. AB’nin ardından ABD, Kanada ve İngiltere de Çin ekonomisini etkilemeyecek, sembolik yaptırım kararları aldığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan hakları ihlalleriyle ilişkili olduğu için yaptırım listesine alınan kişilerin, Sincan Üretim ve İnşaat Birimi Komite Sekreteri Wang Junzheng ve Sincan Kamu Güvenliği Bürosu Direktörü Chen Mingguo olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca Çinli yetkililerin ihlalleri devam ettikçe bunun sonuçlarıyla karşı karşıya kalacakları belirtildi.

'MESAJ GÖNDERİYORUZ'

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab “Çin hükümetine uluslararası toplumun ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerine göz yummayacağımıza ve sorumlulara karşı aksiyon alacağımıza dair mesaj gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Çin de AB’nin kararı sonrası Avrupalı 10 yetkili ve 4 kuruma karşı yaptırım kararı aldıklarını açıkladı.