Abel Ödülü’nü ilk kez bir kadın kazandı

Abel Ödülü’nü ilk kez bir kadın kazandı

Dünyanın en prestijli matematik ödülü olan Abel Ödülü’nü kazanan Karen Uhlenbeck, bu ödülü alan ilk kadın matematikçi oldu.

Her yıl Norveç Kralı tarafından matematikçilere verilen Abel Ödülü'nü tarihte ilk kez bir kadın kazandı. ABD’den Karen Uhlenbeck, kısmi diferansiyel denklemler çalışmasıyla matematik alanında bu ödülü kazanan ilk kadın matematikçi oldu. Uhlenbeck, ödülle birlikte 620 bin euro değerindeki çekin de sahibi oldu.

Gazete Yolculuk'ta yer alan habere göre, Abel Komitesi Başkanı Hans Munthe-Kaas, yaptığı açıklamada “Karen Uhlenbeck, geometrik analiz ve ölçüm kuramındaki temel çalışmalarıyla 2019 Abel Ödülü'nü aldı. Teorisi, minimal yüzeyimizdeki anlayışımızı değiştirdi ve daha üst boyuttaki genel minimize etme sorunlarında bakış açımızda devrim yarattı” dedi.

Karen Uhlenbeck, çalışmalarının yanı sıra bilim ve matematik alanındaki cinsiyet eşitliğinin de kuvvetli bir savunucusu.

Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen törenlerle sahibine verilen Abel Ödülü, adını 19. yüzyılda yaşayan Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel’den alıyor.