ABD'ye göç dalgası: Binlerce insan 3 gündür yollarda

ABD'ye göç dalgası: Binlerce insan 3 gündür yollarda

Yoldaki katılımlarla binleri bulduğu belirtilen göçmen kervanı, polis engeline rağmen ilerleyişini sürdürüyor.

Güney Amerika’nın yoksul ülkelerinden Honduras’ta küçük bir grup tarafından geçtiğimiz Cuma günü başlatılan kuzeye göç hareketi katlanarak büyüyor.

Yoldaki katılımlarla 3 bini bulduğu belirtilen göçmen kervanı, Meksika sınırında polis engeline rağmen ilerleyişini sürdürüyor. 

Meksika sınırına dayanan göçmenlerden yaklaşık 2 bini, iki ülkeyi ayıran Suchiate Nehri’ni yüzerek veya salla aşarak Meksika tarafına geçmeyi başardı.

Meksikalı yetkililerin ülkeye girişlerine izin vermemek için gösterdiği ‘çabaya’ rağmen binlerce Honduraslı ABD yürüyüşlerine devam ediyor.

640 GÖÇMEN MEKSİKA’YA İLTİCA TALEBİNDE BULUNDU

AA’nın haberine göre, Meksika İçişleri Bakanlığı ise sınırda Honduraslılar arasından 640 mülteci talebi aldıklarını açıkladı. Bakanlık, otobüslerle sığınma merkezine taşınan, gıda ve tıbbi yardım sağlanan göçmenlerin fotoğraflarını da yayınladı.

Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez ile Guatemalalı mevkidaşı Jimmy Morales’in göçmen hareketi üzerine yaptığı acil toplantıda, Guatemala’ya son bir haftada 5 bin 400 göçmenin giriş yaptığı duyuruldu.

SINIRDAKİ KÖPRÜDE UYUDULAR

Pazar günü Suchiate Nehri üzerinde Meksika’yla Guatemala’yı birbirine bağlayan köprüde ve sınır kapısında toplanan, geceyi burada uyuyarak geçiren 3 binden fazla göçmenin ülkeye girişine izin verilmemişti.

Bazı göçmenler, tel örgüleri aşarak tarafsız bölgeye geçmiş ve Meksika güvenlik güçlerinin saldırısıyla karşılaşmıştı.

Meksika’nın görevi devretmeye hazırlanan sağcı Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, büyük bir göçmen grubunun “düzensiz biçimde Meksika topraklarına girmeye çalıştığını, federal polis birimlerine saldırdığını ve bazılarını yaraladığını” iddia etmişti. Nieto, Meksika’nın topraklarına bu şekilde girilmesine izin vermeyeceğini de söylemişti.

TRUMP’TAN TEHDİT

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Honduras yönetimini tehdit ederek, “ABD, Honduras Devlet Başkanına, ABD’ye doğru giden büyük insan kafilesinin durdurulup Honduras’a geri döndürülmemesi halinde, hemen uygulamaya konulacak şekilde Honduras’a para ve yardımın kesileceği konusunda güçlü bir şekilde bilgilendirme yaptı” demişti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de geçen hafta Honduras, El Salvador ve Guatemala devlet başkanlarına çağrıda bulunarak, vatandaşlarını ülkede kalmaları için ikna etmelerini istedi.

ABD SALDIRISIYLA DAHA DA YOKSULLAŞAN BİR ÜLKE

Yaklaşık 10 milyon nüfusu bulunan Honduras’ta halkın yaklaşık yüzde 65’i yoksul ve bu nüfusun günlük kazancı bir ya da iki dolara denk geliyor.

Ülkede 2005 yılında seçimle devlet başkanı olan solcu Manuel Zelaya hükümeti, Venezuela ve Küba gibi ülkelerle ittifak halindeydi. Zelaya, yeni bir anayasa yapılması konusunda halk oylaması kararını almasının ardından Obama liderliğindeki ABD’nin desteğiyle gerçekleştirilen bir askeri darbeyle devrildi. Zelaya, asgari ücreti yüzde 50 artırmak, yoksullara yönelik sosyal politikaları hayata geçirmek gibi halkçı politikalara yönelmiş ve ülkenin ABD sermayesi işbirlikçisi geleneksel burjuva çevreleriyle çatışmaya girmişti.

Anayasa değişikli referandumu ise Zelaya’ya karşı güçlerin örgütlenmesi için bir gerekçe olarak kullanıldı. Darbeyle engellenen halk oylamasında Honduraslılara “Kasım 2009 seçimlerinde, yeni bir anayasayı hazırlayacak bir Kurucular Meclisi’nin oylanmasını kabul ediyor musunuz?” sorusu yöneltilecekti.

Darbenin ardından ise sosyal politikalarda kesintiye gidildi, maaşlara zamlar donduruldu, kamu kurumlarından işten atmalar gerçekleştirildi, elektrik gibi temel ihtiyaçlara ve vergilere zamlar yapıldı. Yoksul Honduraslılar daha da yoksullaştırıldı. Ayrıca çeteler ve yüksek suç oranı nedeniyle Honduras bugün dünyanın “en tehlikeli” ülkeleri arasında. Ülke sık sık gazetecilere, insan hakları savunucularına ve çevrecilere yönelik saldırı ve suikastlerle gündeme geliyor.

NE OLMUŞTU?

Honduras’ın “en tehlikeli” şehirlerden biri olan San Pedro Sula’nın otobüs terminalinde 160 Honduraslı tarafından Cuma günü başlatılan göç, yerel medyanın konuyla ilgili haberlerinden sonra gerçekleşen katılımlarla büyüyerek binlerce kişiye ulaştı.

Sırtlarında hafif yüklerle çoğu yaya halde hareket eden ve içinde çok sayıda küçük yaşta çocuklu ailelerin de yer aldığı, bazısının ellerinde Honduras bayrağı bulunan göçmen kafilesine geçtikleri bölgelerdeki yerel halkın kendilerine destek olmak için yiyecek ve içecek dağıttığı belirtildi.

ABD basınında ‘göçmen yürüyüşü’ ve ‘göçmen kafilesi’ olarak tanımlanan grubun yol boyunca göçmenlerin genelde maruz kaldığı suistimal ve tehlikeleri en aza indirmek ve sınır kapılarından geçiş şanslarını artırmak amacıyla kitlesel olarak hareket ettikleri belirtiliyor.