Abdulkadir Selvi, AKP'nin cumhuriyete ve Atatürk'e karşı olumsuz bir beyanının olmadığını savundu

Abdulkadir Selvi, AKP'nin cumhuriyete ve Atatürk'e karşı olumsuz bir beyanının olmadığını savundu

Yandaş Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü köşe yazısında AKP'nin cumhuriyet ve Mustafa Kemal konusunda 'olumsuz bir beyanı olmadığını' savunurken, "Onlardan rejim ve Atatürk konusunda olumsuz bir beyan oldu mu?" diye sordu. İleri Haber olarak, akla ilk gelen örnekleri hatırlatmak istedik...

İleri Haber

AKP'ye yakınlığı ile bilinen yandaş Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Suni rejim krizi üzerinden demokrasiye kumpas" başlıklı bugünkü yazısında, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in dün yaptığı açıklamada Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili söylediği sözlerini 'tebrik' etti. Selvi yazısında ayrıca AKP'nin rejim düşmanlığına ilişkin, 'oluşturulmak istenen tartışma' ifadelerini kullandı.

AKP'nin 'yetkili kurullarında' görev yapan isimlerin cumhuriyet ve Mustafa Kemal konusunda olumsuz bir beyanı olmadığını savunan Selvi, "Onlardan rejim ve Atatürk konusunda olumsuz bir beyan oldu mu? Yok. AK Parti dün ortaya çıkmış bir parti değil ki. 18 yıldır bu ülkeyi yönetiyor. Demokratik rejimi ortadan kaldırmaya yönelik ya da Atatürk’e ilişkin bir saygısızlık duydunuz mu?" dedi.

İLERİ HATIRLATIYOR...

Abdulkadir Selvi'nin sorusundan yola çıkacak olursak; AKP'nin iktidara gelmeden önceki ve geldikten sonraki günden itibaren cumhuriyet, laiklik ve Mustafa Kemal düşmanlığı konusunda verilebilecek örneklerin sayısının tahmin edilemeyeceğini düşünüyoruz. İleri Haber olarak okuyucularımıza akla ilk gelen örnekleri hatırlatmak istedik...

'ELHAMDÜLİLLAH ŞERİATÇIYIM'

AKP'nin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasetin hafızasında yer alan laiklik karşıtı söylemlerinden bazıları şu şekilde:

- “İslam ile laikliği yan yana tanım olarak getirmek yanlış olur. Kişiler laik olmaz.

- Modern bir İslam devleti olarak Türkiye, medeniyetlerin uyumuna örnek olabilir.

- Gerek Türkiye’de gerek Batı’da gerek dünyada tamamıyla dinlere saygılı olan bir anlayışın egemen kılınması, aynı şekilde düşünceye ve örgütlenmeye saygılı yapıların, özgürlüklerin oluşmasına fırsat verilmesinin devamlı olarak imkânı hazırlanıyor. Biz de böyle bir gayretin içindeyiz.

- Elhamdülillah şeriatçıyım."

'LOZAN'I ZAFER DİYE YUTTURMAYA ÇALIŞTILAR'

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhtarlarla buluştuğu toplantıda 15 Temmuz'un 'işgâl teşebbüsü' olduğunu belirtirken "Tarihte bize ne yaptılar? 1920'de bize Sevr'i gösterdiler, 1923'te Lozan'a bizi razı ettiler. Birileri de Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı" demişti.

'90 YILLIK REKLAM ARASI BİTTİ'

Dönemin AKP Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu, Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki karşılama töreninde, tarihteki temsili Türk askerleriyle birlikte çekilmiş fotoğrafını Twitter'dan paylaşmış, cumhuriyet için "600 yıllık İmparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi" ifadelerini kullanmştı.

EĞİTİMDE GERİCİLEŞME

AKP'nin en çok saldırdığı alanlardan olan eğitimdeki 'icraatları' ise şu şekilde:

- Bilimsellikten uzak kitaplar referans kitap olarak gönderildi

- 4+4+4 eğitim sistemi hayata geçirildi

- MEB tarafından cami ve mezarlıklarda uygulamalı ders verilmesini öngören ‘dinsel etkinlik programı’ hazırlandı

- Kur'an kurslarına gitmek için 15 yaş ve yaz aylarında 12 yaş sınırı şartı kaldırıldı, kursları denetleme görevi MEB’den alınarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na verildi

- MEB, anaokullarında 'dini eğitim sınıfları' açmaya başladı, 4-6 yaş grubundaki çocuklara haftada en az 6 saat Arapça ve din eğitimi dersi verildi

ATATÜRK'E LANET

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'nın camiiye dönüştürülmesinin ardından cuma namazında okuduğu hutbede "Fatih Sultan Mehmet Han burayı kıyamete kadar cami olarak kalması için vakfetmiştir. Vakfedileni çiğneyen lanete uğrar" demişti. 

Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştü.