ABD’nin yeni yaptırımları nedeniyle Küba'daki Western Union şubeleri kapanıyor

ABD’nin yeni yaptırımları nedeniyle Küba'daki Western Union şubeleri kapanıyor

Trump yönetiminin Küba’ya karşı aldığı kararlar nedeniyle Wester Union’ın ülkedeki şubelerinin kapanacağını duyuruldu.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC); Donald Trump yönetiminin Küba’ya karşı benimsediği politikaların bir parçası olarak 23 Ekim günü Küba'ya para gönderilmesine karşı yeni bir tedbir yayınladı. OFAC'ın açıklamasına göre, söz konusu tedbirle, havaleleri işleyen ve dağıtanlar da dahil olmak üzere ABD hükümeti tarafından oluşturulan Küba Kısıtlı Listesi'nde yer alan 200'den fazla kuruluşla yapılan tüm işlemlerin kısıtlanması öngörülüyor. Son hali 27 Ekim’de resmen yayımlanan kısıtlamalara karşı Küba Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, yaptırımların sonucunda ülkede hizmet veren Western Union şubelerinin kapanacağını duyurdu.

‘KÜBA HALKINA ZARAR VERİYOR’ 

Yaptırımların Küba halkına zarar verdiği belirtilen açıklamada, karşı önlem olarak Western Union’ın Küba’daki şubelerinin kapatılacağı bildirildi. Açıklamanın tamamı şu şekilde.  

“Fincimex'in geçen haziran ayında ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kısıtlanmış kuruluşlar listesine dahil edilmesi ve Hazine Bakanlığı'nın 23 Ekim Cuma günü Küba varlıklarının kontrolüne ilişkin düzenlemelerde yaptığı değişiklikler, genel lisansları olan ABD şirketleri aracılığıyla Küba'ya para transferini engelleyecektir. Bu durum doğrudan Küba halkına ve ABD'deki akrabalarına zarar verecektir. 

Bunu bir salgının ortasında yapmak, ABD hükümetinin alaycılığını, fırsatçılığını ve Küba halkına yönelik küçümsemesini kanıtlıyor. 

Financiera Cimex S.A., 20 yılı aşkın bir süredir profesyonel ve saygın bir şekilde, Küba'ya yapılan havaleleri yönetmek için ABD ve dünyanın başka yerlerinden şirketlerle ticari ilişkileri güvence altına almaktadır. Tüm bu yıllar boyunca, bu şirketin yaptığı işlemlerde, eksik tek bir centin dahi hesabını vermek zorunda kalmadı. Aksine, bankacılık işlemlerine yönelik baskı ve saldırılara rağmen tüm hizmetleri büyümeye devam etti. 

Küba'ya yapılan aile içi havaleleri, Küba karşıtı aşırı sağ tarafından sürekli olarak siyasallaştırıldı. Bu doğrultuda Eylül 2019'dan itibaren, ABD hükümeti havaleleri kısıtlamak için zorlayıcı önlemler uygulamaktadır. 

Yakın zamanda açıklanan tedbirler, aile havalelerine doğrudan bir saldırıdır. Washington sözcüleri, yukarıda belirtilen kısıtlamaların yalnızca belirli bir varlığı etkileyeceğini iddia etmeye çalışırken yalan söylüyorlar. Küba mali sisteminin bir parçası olan ve tamamen durdurulacak olan Fincimex, Küba hükümetinin egemen bir kararıyla, Amerika Birleşik Devletleri'nden Küba'ya yapılacak havaleleri güvence altına almak için oluşturulmuş bir kuruluştur. 

Benzer faaliyetleri bulunan diğer kuruluşlarla birlikte, Küba'da 407 şubesi ülkenin dört bir yanına dağılmış olan Western Union da bu acımasız önlemlerin uygulanması sonucunda kapatılacak. Bu durum aynı zamanda, Fincimex'in talebi üzerine, sabit dövizli banka hesapları havalesi hizmetinin başlatılmasına hazırlık olarak birkaç aydır devam eden müzakereleri de engelleyecektir.

Her iki ülke arasındaki havale hizmetinin kesintiye uğratılmasının tüm sorumluluğu ABD hükümetine düşüyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Kübalı göçmenlerin çoğu, aileleriyle düzenli şekilde ilişkilerini sürdürmekten yana. ABD hükümeti ise kasıtlı olarak bu ilişkilere zarar vermek üzere hareket ediyor."